direct naar inhoud van 3.5 Stedenbouwkundige hoofdstructuur
Plan: Soesterkwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00003-0301

3.5 Stedenbouwkundige hoofdstructuur

Het Soesterkwartier bestaat voor het grootste gedeelte uit kleinschalige, grondgebonden woonbebouwing met een kap en is in een periode van circa vijftig jaar gefaseerd van oost naar west tot stand gekomen. De ontwikkeling van de stedenbouwkundige opvattingen in die tijdspanne zijn binnen de wijk terug te vinden in de verschillen tussen de diverse buurten, en soms ook binnen één en dezelfde buurt.

Bijna alle woningen hebben een voortuin, maar er is buiten de groengordel en het Isseltseveld relatief weinig openbaar groen.

De ruimtelijke ruggengraat van het gebied wordt gevormd door de oost-west georiënteerde (historische) radialen: Soesterweg, Noordewierweg en Dollardstraat/Vreeland. Haaks op de Noordewierweg staat een aantal noord-zuid verbindingen die voor aansluiting op de Amsterdamseweg zorgen.

Het langgerekte Soesterkwartier wordt verder gekenmerkt door de brede groengordel aan de noordzijde. Aan de zuidzijde bevindt zich de 'Grijze Zone' met bedrijvigheid langs het brede spoorwegemplacement.

Op wijkniveau zijn de Soesterweg, de Noordewierweg en de Dollardstraat/ het Vreeland structuur- en beeldbepalend.

Tussen de structuurbepalende elementen liggen de buurtjes: de Schilders- en Heiligenbuurt, De Palmstraat buurt en Ligusterstraatbuurt (samen ook wel de Spoorbuurt genoemd), de Bloemenbuurt, de Bomenbuurt en de Rivierenbuurt.