Plan: | Waardenburg-West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0304.BPwaardenburgwest-1303 |
Bedrijf
De voor Bedrijf aangewezen gronden zijn met name bestemd voor bedrijven die zijn genoemd in bijlage 1 (Staat van bedrijfsactiviteiten) onder maximaal de milieucategorieën 2. Bedrijfswoningen zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning’. De niet aangeduide nutsvoorzieningen betreffen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals kastjes ten behoeve van de ontsluiting op het kabelnet. De bebouwingsregels voor gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in de planregels bij deze bestemming opgenomen.
Voor de specifieke aanduidingen is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om deze na bedrijfsbeëindiging te kunnen verwijderen.
Bos
De met Bos bestemde gronden zijn bestemd voor bos en bebossing, groenvoorzieningen, paden en wegen, parkeervoorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen. Er mogen geen gebouwen en geen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gerealiseerd worden binnen de bestemming bos.
Kantoor
De voor Kantoor aangewezen gronden zijn bestemd voor kantoordoeleinden. De bestemming en bijbehorende bebouwing zijn afgestemd op het bestaande kantoorgebruik en bieden geen ruimte voor uitbreiding van de kantoorfunctie. Ten behoeve van gebouwen en bouwwerken binnen de bestemmings is een bouwvlak op genomen. Voor bouwerken geen gebouwen zijnde, geldt een maximale bouwhoogte van 4 meter.
Maatschappelijk
De voor Maatschappelijk aangewezen gronden zijn bestemd voor maatschappelijke doeleinden. Ten behoeve van gebouwen en bouwwerken binnen de bestemmings is een bouwvlak op genomen. Voor bouwerken geen gebouwen zijnde, geldt een maximale bouwhoogte van 4 meter.
Tuin
De voor Tuin aangewezen gronden zijn met name bestemd voor tuinen, behorende bij de op de aangrenzende gronden gelegen hoofdgebouwen. Tevens zijn de gronden bestemd voor erkers, behorende bij de op de aangrenzende gronden gelegen hoofdgebouwen.
Op deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd, met uitzondering van erkers ten behoeve van de aangrenzende erkers. De bebouwingsregels hiervoor en voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in de planregels bij deze bestemming opgenomen.
Verkeer
De voor Verkeer aangewezen gronden zijn met name bestemd voor voorzieningen voor verkeer en verblijf.
Op of in deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd. De bebouwingsregels voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in de planregels bij deze bestemming opgenomen.
Water
De voor Water aangewezen gronden zijn met name bestemd voor waterstaatkundige voorzieningen ten behoeve van waterbeheersing en waterberging.
Op of in deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd.
De bebouwingsregels voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in de planregels bij deze bestemming opgenomen.
Wonen
De voor Wonen aangewezen gronden zijn met name bestemd voor wonen en aan-huis-verbonden beroepen. De bebouwingsregels voor gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn in de planregels bij deze bestemming opgenomen.
Onder stringente voorwaarden zijn aan-huis-verbonden beroepen in de woning rechtstreeks toegestaan. Binnen de bestemming is een omgevingsvergunning voor het afwijken opgenomen voor het toestaan van lichte bedrijvigheid als nevengeschikte activiteit bij de woonfunctie.
Voor de specifieke aanduidingen is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om deze na bedrijfsbeëindiging te kunnen verwijderen.
Waarde – Archeologie 1
Op het gebied met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie 1 geldt een hoge verwachtingswaarde. Op deze terreinen rust een aanlegvergunning.
Waarde - Archeologie 2
Op het gebied met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie 2 geldt een gematigde verwachtingswaarde. Op deze terreinen rust een aanlegvergunning. Het vrijstellingscriterium voor bodemingrepen en te bebouwen oppervlakte ligt in dit geval beneden 5.000 m2.
Waarde - Archeologie 3
Op het gebied met de dubbelbestemming Waarde - Archeologie 3 geldt een lage verwachtingswaarde. Op deze terreinen rust een aanlegvergunning. Het vrijstellingscriterium voor bodemingrepen en te bebouwen oppervlakte ligt in dit geval beneden 10.000 m2 (1 hectare).
Wro-zone - wijzigingsgebied 1
Voor de gebiedsvisie ten aanzien van de Boomgaard is een 'wro-zone - wijzigingsgebied 1' opgenomen. In de wijzigingsregels is het globale programma opgenomen op basis van de visie die in paragraaf 5.3 is opgenomen.
Wro-zone - wijzigingsgebied 2
Tussen de brandweerkazerne en de Achterweg ligt een ontwikkelgebied. Aan de zijde direct grenzend aan de Steenweg wordt een bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd. Aan de zuidkant van dit perceel heeft de drukkerij plannen voor een nieuwe ontwikkeling. Deze ontwikkeling is niet concreet en daarom is hier, rekening houdend met het programma van de drukkerij in de wijzigingsregels, een 'wro-zone - wijzigingsbevoegdheid 2' opgenomen.
Wro-zone - wijzigingsgebied 3
Voor het perceel Steenweg 18a is deze zone opgenomen voor de transformatie naar bedrijf. Bij toepassing van deze wijzigingsbevoegdheid is het van belang dat de bebouwing het zicht vanaf de rotonde Steenweg - Achterweg op de bebouwing op het perceel Achterweg 16 niet mag ontnemen.
Wro-zone - wijzigingsgebied 4
Voor het perceel Achterweg 4 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen naar Wonen ten behoeve van de realisatie van een extra woning op het achterperceel.
Gelet op het stedenbouwkundig beeld en de ligging van dit perceel aan de Achterweg en de Waalbandijk zijn er twee mogelijkheden benoemd in artikel 21.5.
Ten eerste kan een schuurwoning (goothoogte maximaal 3 en bouwhoogte 7 meter) worden opgericht achter de bestaande woning aan de Achterweg 4 (zie de begrenzing van het wijzigingsgebied op de verbeelding). Voor de kaprichting en de plaatsbepaling van de schuurwoning wordt aangesloten bij de positie van de huidige schuur op het perceel. Voor de ontsluiting kan het bestaande pad op het erf van de woning Achterweg 4 worden gebruikt (recht van overpad) naar de Achterweg of een nieuwe erfontsluiting op de Waalbandijk.
De tweede mogelijkheid is het oprichten van een dijkwoning langs de Waalbandijk aansluitend op de noordoostelijk gelegen bestaande dijkwoning aan de Waalbandijk. Deze dijkwoning wordt ontsloten via de Waalbandijk en niet via de Achterweg.
Er geldt echter dat er maar één woning (schuurwoning of dijkwoning) binnen het wijzigingsgebied is toegestaan. De uiteindelijke keuze zal in een wijzigingsplan nader worden onderbouwd en uitgewerkt.
In de begripsbepalingen van de regels zijn beide type woningen gedefinieerd alsmede de wijze van meten voor inhoud en peil bij dijkwoningen.
Wro-zone - wijzigingsgebied 5
Voor het perceel Achterweg 2 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen naar Bedrijf. Wel dienen de bestaande bouwmogelijkheden als uitgangspunt.
Wro-zone - wijzigingsgebied 6
Voor het perceel Steenweg 18 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming te wijzigen naar Bedrijf. De bouwmogelijkheden voor de functie als bedrijf dienen overeen te komen met de regels die gelden voor alle bedrijfspercelen namelijk een maximaal bebouwingspercentage van 60%.
Wro-zone - wijzigingsgebied 7
Voor het perceel Achterweg 10 is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestaande agrarische bedrijfswoning te kunnen wijzigen naar Wonen. Deze mogelijkheid kan worden toegepast als ter plaatse van dit perceel geen bedrijfsperceel (wro-zone - wijzigingsgebied 1) wordt ontwikkeld.