Plan: | Harderwijkerweg 51 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0302.BP01049-vg01 |
Drie beleidsniveau's zijn vanuit het perspectief van de ruimtelijke ordening aan toetsing onderhevig. Dit zijn:
Ruimtelijke ordening draait om de verdeling en invulling van de schaarse ruimte. Deze 'strijd om de ruimte' is al decennialang gaande. In de loop der tijd zijn steeds hardere claims op de ruimte gelegd. Claims die uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening worden neergelegd, maar tevens andere gebruiksmogelijkheden beperken.
De Nota Ruimte kiest een nieuwe koers. Hierin wordt aangegeven dat ruimtelijke kwaliteit en dynamiek niet lijnrecht tegenover elkaar staan, maar juist van nut kunnen zijn. In de Nota Ruimte is gekozen voor een dynamisch, op ontwikkeling gericht ruimtelijk beleid. 'Toelatingsplanologie' maakt plaats voor 'ontwikkelingsplanologie', doordat men niet langer alleen beperkingen wil stellen, maar juist ontwikkelingen wil stimuleren. Ontwikkelingsplanologie werkt vanuit een gebiedsgerichte aanpak, met als doel de ruimtelijke kwaliteit van het gebied vanuit verschillende deelbelangen te verbeteren.
De verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit legt het ministerie van VROM bij de betrokken partijen. De lokale overheden moeten zich opstellen als partner van ondernemende mensen en bedrijven en op die manier de dynamiek versterken. De Nota Ruimte biedt hiermee veel ruimte voor decentrale afwegingen. Anderzijds betekent dit ook dat de lokale overheid, meer dan in het verleden, zelf waakzaam moet zijn dat de kwaliteiten en waarden behouden blijven. Locaties gelegen in de nationale hoofdstructuur worden hiervan uitgezonderd.
Het onderhavige projectgebied behoort niet tot de nationale ruimtelijke hoofdstructuur. Gemeenten mogen hier samen met de provincie de gewenste ruimtelijke invulling bepalen, binnen de beleidsdoelen en –regels die het Rijk heeft gesteld.
De provincie Gelderland heeft op 29 juni 2005 het 'Streekplan Gelderland 2005' vastgesteld. Het streekplan vormt het beleidskader voor de provinciale ruimtelijke ordening.
Het streekplan kiest voor versterking van de ruimtelijke kwaliteit. Dat gebeurt door te sturen op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht: water, natuur, landschap (groenblauwe raamwerk) en de ruimtelijke ontwikkelingen in het rode raamwerk van stedelijke functies en infrastructuur.
Het Gelders kwalitatieve woonbeleid richt zich zowel op bestaand bebouwd gebied als op nieuw stedelijk gebied. Eén van de belangrijkste ruimtelijke beleidsaccenten is een aanbod aan woningen dat beter aansluit bij de voorkeuren van bewoners. De provincie bevordert de realisatie van woningen voor ouderen en starters. Ook wil de provincie een versnelling bevorderen van herstructurering en transformatie van bestaand bebouwd gebied, het aanpakken van de stagnerende (nieuwbouw) productie, het vergroten van het aanbod aan levensloopbestendige woningen en wijken en het versterken van verscheidenheid en identiteit.
De planlocatie is gelegen binnen het bestaand bebouwd gebied van de kom Nunspeet. Onderhavige ontwikkeling sluit aan bij de provinciale doelstelling voor herstructurering/ vernieuwing van het bestaand stedelijk gebied.
Functie
Op het perceel zijn momenteel een één woning, een noodwoning en twee schuurtjes aanwezig. Het huidige beeld is er verommeld. Met de realisatie van het bouwplan zal het aanwezige groen aan de Harderwijkerweg worden gerespecteerd. De bestaande bebouwing zal volledig gesloopt worden, hiervoor is inmiddels een aanvraag sloopvergunning voor ingediend. Deze herontwikkeling zal een positieve invloed hebben op het woonklimaat.
Stedenbouw
De locatie is gelegen aan de Harderwijkerweg, welke het centrum met de Nijverheidsweg verbind. De straat kenmerkt zich door bebouwing met openruimte met een fraaie oude boomstructuur langs de weg die het gebied ten westen van het centrum kenmerkt. De woonfunctie is de voornaamse functie in de omgeving.De woonfunctie wordt met name gevormd door eengezinswoningen in de vorm van vrijistaande, half-vrijstaande of aaneengebouwde woningen. De voorgenomen bebouwing voegt zich gemakkelijk in deze structuur.
KWP3
De bestaande woonfunctie wordt vervangen door nieuwbouw hierdoor heeft het plan wel effect op het KWP3 (planhorizon tot 2019). Aangezien het een binnenstedelijke herstructureringsopgave betreft, waarbij 1 woning wordt toegevoegd aan het totaal van de brutobehoefte van 7800 woningen regionaal op de Noord-Veluwe, is de invloed op het woningbouwprogramma als neegelegd in het KWP3 nihil. Daarnaast wordt met deze woningbouwopgave de economie op korte termijn gestimuleerd, aangezien voor de eerste jaren er een tekort aan woningbouwproductie dreigt.
Integrale Ruimtelijke Toekomst Visie Nunspeet & Woonvisie
In het beleidsdocument Integrale Ruimtelijke Toekomst Visie Nunspeet (IRTV) wordt de ambitie van de gemeente Nunspeet verwoord en de koers geschetst waarop de gemeente Nunspeet zich op de middellange termijn wil richten. Voorop staat dat de ontwikkeling gericht moet zijn op een gevarieerd woon- en werkklimaat. De beoogde ruimtelijke ingreep past binnen deze ambitie en de visie.
Gemeentelijk bouwbeleid
Het betreffende perceel ligt in de kom van de gemeente Nunspeet. De voorschriften van het Bestemmingsplan Kom Nunspeet van juli 1978 zijn van toepassing. De huidige bestemmingen die op het perceel liggen zijn Woningen, Erven en Tuinen. Deze bestemmingen blijven gehandhaafd. In bestemmingsplan Nunspeet-Kom van 27 november 2008 is onderhavig perceel buiten het bestemmingsplan gehouden, omdat dit plan een beheersmatig karakter kent Het College van B&W heeft aangegeven aan de gewenste ontwikkeling mee te willen werken, waarmee ook aan het perceel Harderwijkerweg 51 een actuele en adequaat bestemmingsplan wordt toegekend. Qua nok- en goothoogtes wordt hierbij aangesloten bij bestemmingsplan Nunspeet-Kom.
verbeelding bestemmingsplan kom Nunspeet
Welstand
Het plan is positief beoordeeld door het Gelders Genootschap en haar vergadering van 19 oktober 2009.