direct naar inhoud van 3.2 Natuur
Plan: Buitengebied, Zaltbommel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0297.BGBBP20130009-VS02

3.2 Natuur

Natura 2000-gebieden

Binnen de gemeente Zaltbommel liggen de Natura 2000-gebieden 'Loevestein, Pompveld & Kornsche Boezem en 'Uiterwaarden Waal'. Beide Natura 2000-gebieden vallen grotendeels binnen het plangebied van het bestemmingsplan 'Buitengebied Munnikenland' en maar voor een beperkt deel binnen het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied, Zaltbommel. Het Natura 2000-gebied Kil van Hurwenen ligt buiten het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied, Zaltbommel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0297.BGBBP20130009-VS02_0006.jpg"

Kaart: Natura 2000-gebieden Zaltbommel

Ecologische Hoofdstructuur

In de gemeente Zaltbommel zijn, naast de Natura 2000-gebieden, eveneens diverse gebieden aangewezen in het kader van de ecologische hoofdstructuur (EHS). In het plangebied gaat het om de volgende (deel)gebieden; de Capreton- en Drielsche Wetering, de Doornwaard, de uiterwaarden langs de Waal en de Poedenrooijse Waarden. Dit zijn waardevolle structuren, die nog duidelijk herkenbaar zijn in het landschap.

De Drielsche Wetering, de grienden, de restanten van hakhoutbosjes en 'De Lieskampen' waarin drie eendenkooien te vinden zijn, zijn samen met de Mei-dijksche Wielen tevens onderdeel van een Ecologische Verbindingszone (EVZ) 'de Capreton'. Op de navolgende kaart is begrenzing van de gebieden behorende tot de EHS-gebieden opgenomen.

De belangrijkste kenmerken van de EHS-gebieden worden in navolgende alinea's kort toegelicht. Een volledige beschrijving van de natuurwaarden in de verschillende natuurgebieden is terug te lezen in het PlanMER, behorende bij dit bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0297.BGBBP20130009-VS02_0007.jpg"

Kaart: EHS Zaltbommel

Weteringenlandschap

Een uitzondering op de open komgebieden vormt het gebied aan weerszijden van de Capreton. De twee historische weteringen de Capreton- en de Drielsche Wetering, vormen samen met eendenkooien, bossen en weiden het huidige weteringenlandschap. De Capreton is een ecologisch waardevol water. De eendenkooien zijn van belang voor water- en moerasvogels net als griendbosjes, watergangen en moerassige terreintjes in het komgebied. De Lieskampen en de kleiput De Woord zijn belangrijke natuurgebieden vanwege hun flora en fauna.

Andere water- en moerasgebieden in het komgebied zijn het Habitatrichtlijngebied Loevestein, Pompveld en Kornsche Boezem. Ze bestaan uit moerassige rietlandjes, wielen, visplassen en weteringen.

Oeverwallen

De oeverwallen langs de Maas zijn beter bewaard gebleven dan die langs de Waal. Langs de Waal zijn de oeverwallen meer bebouwd. De oeverwallen bestaan uit een kleinschalig patroon van bebouwing, fruitteelt, boomteelt en andere landbouw. Hier bevinden zich ook restanten van het oude cultuurlandschap zoals hoogstamboomgaarden en ecologisch waardevolle elementen zoals oude dijken en doorbraakkolken. In kolken kunnen diverse soorten amfibieƫn voorkomen. In knotwilgen en hoogstamboomgaarden leven soorten als steenuil.

Ten westen van Zaltbommel ligt het natuurreservaat 'De Kloosterwiel'. Het gebied bestaat voor een deel uit water (de wiel) omringd door bos, griend en riet. De wiel is waarschijnlijk ontstaan in de tiende eeuw als gevolg van een doorbraak van de oeverwal.

Hoewel het geen bosrijk gebied is, zijn er enkele bosopstanden aanwezig, die als zeer waardevol kunnen worden beschouwd. Op Landgoed Brakel komt stroomdalbos voor.

Wav-gebieden

De Wet ammoniak en veehouderij (Wav) beschermt zeer kwetsbare gebieden tegen de uitstoot van ammoniak die wordt veroorzaakt door veehouderijen. Op grond van deze wet hebben Provinciale Staten gebieden aangewezen die als zeer kwetsbaar worden aangemerkt. In deze gebieden en een zone van 250 m hieromheen is uitbreiding of het nieuw vestigen van veehouderijen beperkt. Indien een bedrijf wil uitbreiden zal in het kader van de milieuvergunning hieraan worden getoetst.

Binnen het plangebied ligt een klein natuurgebied, dat in het kader van de WAV aangewezen is als zeer kwetsbaar. Het betreft de graslanden ten noorden van de Capreton. Voor een exacte begrenzing van deze gebieden zie onderstaande kaart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0297.BGBBP20130009-VS02_0008.jpg"

Kaart: Wav gebieden Zaltbommel