direct naar inhoud van 3.2 Duurzaamheid
Plan: De Schaker Twello
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0285.171010-VS00

3.2 Duurzaamheid

Voordat het ontwerpproces verder vorm heeft gekregen, is er nadrukkelijk nagedacht over een aantal uitgangspunten op duurzaamheidgebied. Ontwerpen met respect voor het landschap (en daarmee zelf het landschap verder versterken) is al een heel duurzame wijze van het bedrijven van stedenbouw. Er zijn echter een aantal andere zaken die wat nadere aandacht verdienen.

Concreet gericht op het plangebied is het streven om een fors deel van de woningen zo goed mogelijk op de zon te verkavelen, zodat het mogelijk wordt passieve dan wel actieve zonne-energie toe te passen.

In de landschappelijke visie moet rekening worden gehouden met de toepassing van klimaatadaptie. Dit komt er kort gezegd op neer dat er veel openbaar groen aanwezig moet zijn voor het 'afkoelen' van de omgeving, daarnaast zo min mogelijk verharding aangezien dat eerder voor opwarming zorgt.

Uiteraard moet het plangebied voorzien in voldoende waterberging. Het specifieke watersysteem komt aan de orde Hoofdstuk 4. Voorop staat de trits vasthouden, bergen en dan pas afvoeren van hemelwater.

Het plan moet de ruimte bieden om duurzame energie-installaties te gebruiken, bij voorkeur op een gezamenlijk niveau. Een gezamenlijke energie-infrastructuur kan een duidelijke besparing opleveren in de kostensfeer. Voor sommige delen van de nieuwe wijk kan dit energiethema verder worden uitgewerkt waarbij er vooral een opgave zal liggen in de projectmatig te realiseren woningbouwdelen. Voor die delen kan bijvoorbeeld met een Energie Prestatie op Locatie (EPL) worden gewerkt. Deze EPL is gekoppeld aan bijvoorbeeld de EPC en zegt iets over de energie-efficiency van een wijk. Het streven is om in die efficiency een 10% betere score te halen dan de norm.

Ook in de discussie over beeldkwaliteit moet in een vroeg stadium rekening worden gehouden met de uitwerking van duurzaamheidthema's. Zonnepanelen, daglichttoetreding, zongericht verkavelen, het gebruik van groene (vegetatie)daken en het gebruik van natuurlijke materialen hebben allemaal een duurzaamheiddoel, maar het gebruik ervan moet ondervangen zijn in bijvoorbeeld het beeldkwaliteitplan.