direct naar inhoud van 2.3 Afweging
Plan: Landelijk Gebied, Locatie Beukenlaan 4 en 4a Spankeren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0275.BPLG15-0002

2.3 Afweging

In het bestemmingsplan Landelijk Gebied is een beperkte regeling opgenomen (via een wijzigingsbevoegdheid) voor gevallen waarin de wens is om de agrarische bestemming om te vormen naar een woonbestemming. De regeling in het bestemmingsplan Landelijk gebied geldt alleen indien er sprake is van behoud van gebouwen waarin wooneenheden gecreƫerd kunnen worden en dat is in onderhavig geval niet aan de orde. De regeling in het bestemmingsplan Landelijk gebied is afgeleid van een meer omvattend kader dat door de Stadsregio in 2007 in samenspraak met gemeenten is vastgesteld, te weten de notitie Functieverandering buitengebied. Deze notitie is tevens voor de provincie de leidraad bij de beoordeling van plannen voor een functieverandering.

Aangezien de regeling voor functieverandering opgenomen in het huidige bestemmingsplan Landelijk gebied niet voldoet is het verzoek getoetst aan het beleid 'Functieverandering buitengebied' van de Stadsregio. Functieveranderingen van agrarische complexen in het buitengebied is maatwerk. Er is derhalve voorafgaand aan deze bestemmingsplanwijziging veel overleg geweest, onder andere met de provincie Gelderland. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een plan welke ruimtelijk wel voldoet aan de beleidskaders van de Stadsregio maar niet aan de kaders in de voorschriften (wijzigingsbevoegdheid) van het bestemmingsplan Landelijk Gebied.

Verevening

Als verevening (compensatie) dient de sloop van de bedrijfsgebouwen en erfverhardingen en het behoud van de karakteristieke schuur. Daarbij is ook het doortrekken van de laan (langs de Beukenlaan) welke langs het erf loopt meegenomen, evenals het aanleggen van een houtwal aan de westzijnde en het inrichten van een deel van het erf als weidegrond. Een nader te bepalen onderdeel van de verevening is het aanleg van landschapselementen in de directe omgeving.

Er zijn verschillende overwegingen om mee te werken aan onderhavig plan:

  • het functieveranderingenbeleid van de Stadsregio laat deze ontwikkeling beleidsmatig toe en het past binnen de beleidsvisie van het bestemmingsplan Landelijk Gebied en het Landschaps Ontwikkelings Plan (LOP);
  • het ligt niet in de verwachting dat zich op deze locatie een nieuwe agrarisch bedrijf vestigt;
  • landschappelijke winst te halen door volumineuze bebouwing en landschapontsierende bebouwing te slopen;
  • volgens het boerenerfprincipe wordt een nieuw erf gecreĆ«erd die landschappelijk meerwaarde kan opleveren;
  • volkshuisvestelijk voegt het plan een kleinschalig, uniek en hoogwaardig woonmilieu toe aan de bestaande woningvoorraad in het landelijk gebied.

De wijziging van de bestemming en dus van het erf zal een bijdrage moeten leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving. Om deze reden is een advies uitgebracht door een ervenconsulent betreffende deze transformatie. Dit heeft geresulteerd in de rapprotage Erftransformatie Beukenlaan 4, Spankeren, Notitie uitgangspunten en randvoorwaarden, uitgevoerd door Gelders Genootschap, gedateerd augustus 2011. Bijlage 16 Erftransformatie Geldersch Genootschap In deze rapportage worden de uitgangspunten en randvoorwaarden voor het ruimtelijk ontwerp van het erf en de bebouwing omschreven. Vervolgens is een erfinrichtingsplan: Erfinrinchtingsplan Beukenlaan 4, Spankeren, uitgevoerd door Meeuwis de Vries Tuinen, gedateerd op 1 februari 2012 Bijlage 1 Erfinrichtingsplan (bijlage bij de regels) opgesteld, met als uitgangspunt de voorgenoemde rapportage. Dit erfinrichtingsplan laat het beeld zien van de huidige situatie en de toekomstige situatie. Behoud en herstel van het karakterischtieke langschapstype is hierbij van belang. Het herstel van erf en perceelsrandenbeplantingen vormt dan ook een belangrijk uitgangspunt.

In Hoofdstuk 4 wordt een en ander toegelicht. Geconcludeerd kan worden dat uit een oogpunt van een goede ruimtelijke ordening geen argumenten voorhanden zijn die het leggen van de gewenste bestemming belemmeren. Het gemeentebestuur wil derhalve meewerken aan het hiervoor beschreven gewenste situatie. Daarvoor is onderhavig plan in procedure gebracht.