direct naar inhoud van 4.4 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Oostelijk Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.OostelijkBG-0004

4.4 Archeologie en cultuurhistorie

4.4.1 Archeologie

In 2011 is een archeologisch onderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn verwerkt in een beleidskaart met de archeologische verwachtingswaarde van het Puttense grondgebied. Dit is in februari 2012 in de raadscommissie besproken. Op de beleidskaart zijn de locaties opgenomen in de volgende verwachtingscategorieën:

  • a. beschermd Archeologisch rijksmonument;
  • b. AMK-terrein;
  • c. hoge verwachting;
  • d. middelhoge verwachting;
  • e. lage verwachting;
  • f. niet van toepassing.

Ad a.

De bescherming van deze terreinen is geregeld in de Monumentenwet. Voor alle bodemingrepen in een monument is goedkeuring van de Minister nodig. Bij de gemeente is hiertoe een monumentenvergunning aan te vragen.

Ad b.

Archeologische waarden zijn bij eerder onderzoek vastgesteld. Bij ruimtelijke ontwikkelingen met een verstoringsoppervlak groter dan 50 m2 en die dieper gaan dan 40 centimeter beneden maaiveld is archeologisch onderzoek verplicht. Een bouw- of aanlegvergunning is voor deze werkzaamheden nodig.

Ad c.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen met een verstoringsoppervlak groter dan 100 m2 en die dieper gaan dan 40 centimeter beneden maaiveld is archeologisch onderzoek verplicht. Een bouw- of aanlegvergunning is voor deze werkzaamheden nodig.

Ad d.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen met een verstoringsoppervlak groter dan 500 m2 en die dieper gaan dan 40 centimeter beneden maaiveld is archeologisch onderzoek verplicht. Een bouw- of aanlegvergunning is voor deze werkzaamheden nodig.

Ad e.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen met een verstoringsoppervlak groter dan 5.000 m2 en die dieper gaan dan 40 centimeter beneden maaiveld is archeologisch onderzoek verplicht. Een aanlegvergunning is voor deze werkzaamheden nodig.

Ad f.

Deze gebieden zijn diep verstoord of vergraven. Archeologisch onderzoek is hier niet nodig.

In het Oostelijk Buitengebied komen al deze categorieën voor met uitzondering van de categorie 'niet van toepassing', zie onderstaande afbeelding. Voor de categorieën b t/m e is een dubbelbestemming opgenomen op de verbeelding en in de regels. Zie de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie - 1 t/m 4, in artikel 18 t/m 21.

afbeelding "i_NL.IMRO.0273.OostelijkBG-0004_0013.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0273.OostelijkBG-0004_0014.jpg"

Afbeelding 10: Archeologische beleidskaart, uitsnede plangebied

4.4.2 Cultuurhistorie

In het plangebied zijn enkele monumenten en beeldbepalende panden aanwezig. Dit is in onderstaande tabel weergegeven.

Categorie   Adres   Omschrijving  
Rijksmonument   Arnhemse Karweg 6   Veluwse keuterijtje 't Leme Hüss onder rieten wolfsdak en met gepleisterde gevels. De voorgevel heeft vensters met luiken en goede roedenverdeling in de ramen. Bovenlicht met achtruitsraam. De achtergevel van de deel heeft gepotdekselde houten delen. Op het erf een schuurtje en een oude roedenberging.  
Rijksmonument   Mr. J. H. Schoberlaan 1   Vroeg 19e eeuws keuterijtje met witgepleisterde muren en een met riet gedekt wolfsdak. In de voorgevel naast de deur een venster met zesruitsschuifraam.  
Rijksmonument   Garderenseweg 146-150   Landgoed Groot Spriel bestaat uit 2 monumenten: 1. Landhuis, nr. 150
In 1880 gebouwd landhuis in neorenaissancevormen. Afgeknot schilddak met oeil-de-boeufs.
2. Koetshuis, nr. 146
Nabij het landhuis een koetshuis in neorenaissancestijl met vooruitspringende middenpartij onder mansardedak.  
Rijksmonument   Garderenseweg 142   landhuis Groot Schovenhorst  
Beeldbepalend   Drosteweg 15   Karakteristieke hallehuisboerderij  

De monumenten zijn op de verbeelding aangegeven met de aanduiding "cultuurhistorische waarden". In de algemene aanduidingsregels is opgenomen dat de bebouwing en gronden bestemd zijn voor de bescherming, het herstel en de instandhouding van het monumentale karakter (zie lid 25.2). Een uitgebreidere beschermingsregeling is niet nodig, omdat hierin al voorzien is middels de Monumentenwet. Het beeldbepalende pand aan de Drosteweg 15 heeft de aanduiding "karakteristiek". In de bestemmingsomschrijving (lid 14.1) is opgenomen dat dit pand bestemd is voor het behoud, de bescherming of het herstel van de beeldbepalende waarde. Het college is bevoegd om nadere eisen te stellen aan dit pand met betrekking tot de verschijningsvorm van het gebouw.