direct naar inhoud van 7.3 Waterhuishouding
Plan: Nijmegen Bottendaal Galgenveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP7000-VG02

7.3 Waterhuishouding

7.3.1 Algemeen

Het plangebied maakt deel uit van de bestaande waterhuishoudkundige inrichting van het gemeentelijk grondgebied ten oosten van het Maas-Waal-kanaal en ten zuiden van de Waal. Voor dit gebied is het “Waterplan Nijmegen” (2001) relevant.

Er vinden geen waterhuishoudkundige ontwikkelingen plaats, anders dan toekomstige afkoppelplannen. Maar dit is weinig van invloed op de aan te wijzen bestemmingen.

7.3.2 Oppervlaktewater

Binnen het plangebied is geen natuurlijk oppervlaktewater aanwezig. Er is wel een vijver op de hoek van de Archipelstraat en de Molukkenstraat (bij de Mensa) aanwezig, maar dit is een bovengronds onderdeel van het gemeentelijk rioleringstelsel.

7.3.3 Grondwater

Het plangebied bevindt zich deels in het grondwaterbeschermingsgebied van de waterwinning Nieuwe Markt. Hierdoor is de aanleg van huizen, wegen, parkeervoorzieningen etc. aan regels gebonden. Anderzijds ligt het plangebied op de stuwdam zodat het grondwaterpeil ten aanzien van wonen en bouwen geen beperkende factor vormt.

De waterwinning Nieuwe Markt is een gemeentelijke winning, waarvan de gemeente ook beheerder is. De waterwinning wordt in 2015 gesloten. De 25 jaarszone is inmiddels ingekrompen tot een 10 jaarszone.

7.3.4 Riolering

De riolering in het gehele plangebied is onderdeel van het gemengd rioolstelsel De Biezen.

Het huishoudelijk afvalwater, bedrijfsafvalwater, hemelwater en ander afvalwater wordt gezamenlijk ingezameld en getransporteerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie te Weurt.

In Bottendaal-Galgenveld ligt aan de hoek Archipelstraat/Molukkenstraat een zogenaamde overstortvijver . De vijver is in feite onderdeel van het gemengde rioolsysteem. In theorie wordt de vijver gemiddeld 1x/jaar gebruikt voor tijdelijke berging van sterk met regenwater verdund afvalwater. De vijver wordt op peil gehouden met een bronpomp. Wanneer het water boven het vastgelegde waterpeil komt loopt het surplus het gemengde riool in. Er ligt een folie onder de vijver, dus er is geen bedreiging voor de grondwaterkwaliteit.

7.3.5 Waterinfiltratie

Binnen het plangebied zijn geen openbare infiltratievoorzieningen aanwezig. De aanleg van nieuwe infiltratievoorzieningen wordt mogelijk gemaakt middels de aanvullende regel "(Bouw)werken ten algemene nutte". Deze aanvullende regel is van toepassing op het gehele plangebied. De bescherming van nieuwe, nog aan te leggen, infiltratievoorzieningen kan niet worden afgedwongen met dit bestemmingsplan en dient dan ook op een andere wijze (bijvoorbeeld bij de bouwvergunning of in een overeenkomst) geregeld te worden.