direct naar inhoud van 7.4 Juridische vormgeving
Plan: Nijmegen Bottendaal Galgenveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP7000-VG02

7.4 Juridische vormgeving

7.4.1 bestemming Water

Alleen wanneer het water een belangrijk element vormt in zijn omgeving dan wel van groot belang is voor de waterhuishouding, is de bestemming Water toegekend. In andere gevallen valt water onder de bestemming Groen. Gronden met de bestemming Water zijn bestemd voor de waterhuishouding, de waterbeheersing, waterafvoer en -berging, watergangen, aanleg- en vissteigers, waterlopen en waterpartijen, alsmede voor taluds, oevers en onderhoudsstroken, kunstwerken zoals bruggen, duikers en andere waterstaatkundige werken. Ook zijn bijbehorende voorzieningen zoals groen, sport- en speelvoorzieningen mogelijk.

7.4.2 Grondwaterbeschermingsgebied

Ten behoeve van het grondwaterbeschermingsgebied is de aanduiding Milieuzone-grondwaterbeschermingsgebied opgenomen. Binnen deze aanduiding gelden specifieke bouw-en gebruiksregels, gericht op de bescherming van het grondwater.

7.4.3 Toetsing aan het stand still/step forward- principe

Het stand still/step forward-principe wordt getoetst aan de planologische mogelijkheden en niet aan de daadwerkelijke situatie. Compensatie van risico's (door op de ene plaats meer toe te staan en op een andere plaats minder) wordt niet als 'stand still' gezien en is bij dit principe niet aan de orde. Het principe wordt derhalve bij een planherziening per locatie beoordeeld. Uiteraard wegen het saldo over het gehele plangebied en de daadwerkelijke situatie een rol in de afweging van het resultaat. Het wegnemen van ongewenste bestemmingen en/of toelaatbare functies daarbinnen is een positieve bijdrage aan het principe. Als er echter geen reden (meer) is om aan te nemen dat de bestemmingen en/of de functies ook daadwerkelijk gerealiseerd zouden worden, is de positieve bijdrage van het wegnemen van de bestemming slechts zeer gering.

Nu zijn er binnen het plangebied een aantal ontwikkelingen gaande die voorzien in het vermeerderen van het bebouwde oppervlak en het vergroten van het aantal woningen. In dat kader moet derhalve een toetsing aan het genoemde principe plaatsvinden en aan de Provinciale milieuverordening Gelderland.

Ook in het kader van de actualisering van het bestemmingsplan ontstaat meer bouwruimte om te kunnen voldoen aan de hedendaagse woonwensen en de voorwaarden uit de bouwverordening en het Bouwbesluit. Gemiddeld komt deze uitbreiding neer op ongeveer 10% van de oppervlakte van de bestaande bouwmogelijkheden.

De vigerende bestemmingsplannen voor het plangebied kennen geen planologische bescherming voor het grondwaterbeschermingsgebied. Het toevoegen van een planologische bescherming van het grondwater middels de aanduiding Milieuzone-Grondwaterbeschermingsgebied met de daarbij behorende specifieke gebruiksvoorschriften en een aanlegvergunningenstelsel biedt een planologische bescherming die voorheen niet aanwezig was.

Hierdoor kan worden geconcludeerd dat er sprake is van een stap voorwaarts zodat aan het provinciale beleid wordt voldaan.