direct naar inhoud van 6.2 Aanpassen bouwvlakken in het Nijland
Plan: Nijmegen Woonpark Oosterhout 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP28000-VG01

6.2 Aanpassen bouwvlakken in het Nijland

6.2.1 Inleiding

De Grondexploitatiemaatschappij Waalsprong en andere partijen hebben gronden in bezit in het gebied Nijland. Delen van het Nijland zijn nog onbebouwd, ondanks het feit dat in het bestemmingsplan Woonpark Oosterhout op de gronden in het gebied Nijland wel bouwvlakken zijn gelegd. Met andere woorden: de gronden mogen reeds op basis van het bestemmingsplan Woonpark Oosterhout 2002 in gebruik genomen worden voor woningbouw. Inmiddels zijn er voor het Nijland diverse bouwplannen ontwikkeld. Sommige van die bouwplannen blijken niet geheel te passen binnen de bouwvlakken van het bestemmingsplan Woonpark Oosterhout 2002. Om medewerking te kunnen verlenen aan die bouwplannen, is het nodig om de bouwvlakken in onderhavig bestemmingsplan enigszins aan te passen.

6.2.2 Vigerend planologisch regime

In het bestemmingsplan Woonpark Oosterhout 2002 zijn op de gronden in het gebied Nijland de bestemming "Woondoeleinden I" inclusief bouwvlakken gelegd. Deze gronden zijn onder andere bestemd voor woningen, de uitoefening van aan huis verbonden beroepen, en voor groen- en speelvoorzieningen. Verder zijn aan gronden in het Nijland de bestemmingen "Groenvoorzieningen" en "Water" gegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP28000-VG01_0016.png"

Uitsnede van de plankaart van het bestemmingsplan Woonpark Oosterhout 2002

6.2.3 Ruimtelijke afweging

Ruimtelijk beleid

De voorgenomen aanpassing van het bestemmingsplan is getoetst aan het Rijks- (Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte, voorheen Nota Ruimte en Besluit algemene regels ruimtelijke ordening: de Amvb Ruimte), het Provinciale- (Algemene structuurvisie ruimtelijke ordening Gelderland en Ruimtelijke verordening Gelderland) en het Gemeentelijke (Structuurvisie Nijmegen en het Coalitieakkoord 2010-2014) ruimtelijke beleid.

De beoogde aanpassing betreft geen nieuwe grootschalige ontwikkeling en past dan wel is niet in strijd met het bovengenoemde beleid. Er behoeft dan ook niet van dit beleid te worden afgeweken dan wel nader te worden gemotiveerd waarom aan deze ontwikkeling medewerking kan worden verleend.

Omgevingsaspecten

Wonen

Vanuit het beleidsveld Wonen zijn er geen bezwaren tegen de voorgenomen herziening van het plan.

Milieu

Vanuit het beleidsveld Milieu zijn er geen bezwaren tegen de voorgenomen herziening van het plan.

Verkeer

Er zijn vanuit het beleidsveld Verkeer geen bezwaren tegen de voorgenomen herziening van het plan. Er worden door de wijziging van het bestemmingsplan geen extra verkeersbewegingen gegenereerd. Er moeten bij de realisatie van de bouwplannen voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein worden gerealiseerd, conform de gemeentelijke normen.

Economische Zaken

Vanuit het beleidsveld Economische Zaken bestaat er geen bezwaar tegen de voorgenomen herziening van het plan.

Cultuurhistorie en Archeologie

Vanuit de beleidsvelden Cultuurhistorie en Archeologie bestaan er geen bezwaren tegen de voorgenomen herziening van het plan. Aan de bebouwing in het Nijland worden geen archeologische voorwaarden verbonden.

6.2.4 Nieuw planologisch regime

Hieronder is een uitsnede van de nieuwe verbeelding opgenomen, waarbij de begrenzing van de aangepaste bouwvlakken met de dikke zwarte lijnen is aangegeven. De begrenzing van de "oude" bouwvlakken in het bestemmingsplan Woonpark Oosterhout 2002 is met de binnenste rode lijnen opgenomen. De buitenste rode lijnen betreffen de grens van het bestemmingsvlak Woondoeleinden 1 in het bestemmingsplan Woonpark Oosterhout 2002.

afbeelding "i_NL.IMRO.0268.BP28000-VG01_0017.png"