Plan: | Landschapszone |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP24000-OH01 |
Park Waaijenstein en Landgoed Oosterhout.
Aan de westzijde wordt in park Waaijenstein gekozen om de Rietgraaf , de Ressense wal en de structuur van het Landgoed Oosterhout te gebruiken als dragers van het park. Waaijenstein verbindt het centrumgebied van de Waalsprong en het woongebied Woenderskamp met het woonpark Oosterhout. Er ontstaat bovendien een natuurlijke verbinding tussen de Oosterhoutse plas en de buitendijks gelegen Oosterhoutse waarden. In het park Waaijenstein wordt voorzien in bijzondere woningbouw in de vorm van drie grondgebonden kavels en een appartementengebouw als een 'nieuw/modern' landgoed. Het betreft ca 80 appartementen en zes grondgebonden woningen. De bebouwing van woonpark Oosterhout wordt afgerond met veertien vrijstaande woningen.
Dit deel van de Landschapszone wordt op deze manier aan weerszijden begeleid door woningbouw en kan gezien worden als een stedelijk park. Door de zo ontstane centrale ligging kan het park uitgroeien tot een park dat intensief wordt gebruikt door de bewoners van woonpark Oosterhout, Groot-Oosterhout, de Citadel en het toekomstige woongebied de Woenderskamp.
De inrichting van het park Waaijenstein sluit aan op het landgoed. In het gebied wordt voortgeborduurd op de reeds aanwezige landschappelijke kamers van het Landgoed Oosterhout. Door het toevoegen van een flink bosperceel en nieuwe laanstructuren worden nieuwe landschappelijke kamers gecreëerd. In deze kamers wordt de woningbouw gerealiseerd. De aanwezige kwaliteiten, zoals de bestaande bomen, hagen, de Rietgraaf, houtwallen en kavel/slotenpatroon worden behouden. De Ressense Wal blijft behouden en waar nodig worden nieuwe fruitbomen aangeplant. Het gebied voorziet in een netwerk van paden voor wandelaars/fietsers. Vlak achter de Oosterhoutse dijk worden bij het landgoed enkele poelen aangelegd. In het bosgebied kan de scouting een plaats krijgen. In het ontwerp worden de archeologische sites behouden.
Het landgoed wordt bestemd conform het huidige gebruik en met mogelijkheden voor behoud van de cultuurhistorische waarden van diverse aard. Een bouwkavel voor een eigentijdse aanvulling op het landgoed, alsmede een passende overgang met het omliggende gebied is door de commissie Beeldkwaliteit positief beoordeeld. Ook de rijksdienst (RACM) zag hierin geen aantasting van het Monument, maar een eigentijdse aanvulling op het landgoed. Deze kavel is opgenomen in afspraken van eind jaren '90, en bedoeld als compensatie voor de opbrengst van omliggend agrarisch areaal dat behoorde bij het landgoed. De woningen worden uitgevoerd als generatie- wooncomplex (met gezinswoningen en woonunits voor ouderen) en de opbrengsten worden via een erfpachtconstructie verbonden met het landgoed. Wij achten de beschermde belangen van het landgoed voldoende behartigt via bestaande instrumenten zoals de monumentenvergunning, en menen dat deze ontwikkeling niet strijdig is met het beleid uit het streek- en regionaal plan en de woningbouwconcessie. De concessie betrof inhoudelijk een verschil in snelheid van besluitvorming. Wij achten dit onderdeel van het bestemmingsplan dan ook redelijkerwijs los staan van het huidige beleid over de invulling van de regionale woningbouwopgave.
De beëindiging van de Singel aan de westkant van de Griftdijk vormt de overgang tussen twee type gebieden: van het park met het landgoed en de Singel enerzijds en de Oosterhoutse plas anderzijds. Deze overgang van park naar plassengebied wordt in het ontwerp benadrukt in de vorm van het water: van smal naar breed. Deze overgang wordt ook duidelijk in de verschillende type oevers: De noordoever van de Singel heeft hier een flauwe en brede natuuroever met erlangs een doorgaand wandelpad. Groepen bomen zorgen voor aansluiting op de sfeer van het landgoed. Aangrenzend aan deze flauwe oever ligt een open multifunctionele speelweide. De zuidoever van de Singel heeft een in breedte variërende rietoever met moeraseilanden. De inrichting van deze oever sluit aan op de zuidoever van de Oosterhoutse plas aan de oostzijde van de Griftdijk. In het gebied Waaijenstein worden een aantal bruggen gerealiseerd. Deze bruggen bevinden zich over de Rietgraaf en de nieuw aan te leggen singel. Het gaat om een duiker ter hoogte van de Griftdijk, een viertal fietsbruggen en een brug voor autoverkeer.
Oosterhoutse Plas
De Oosterhoutse plas wordt een stedelijke plas met aan 3 kanten bebouwing. Aan de zuidzijde ligt de nog te bouwen wijk Woenderskamp aan de noordzijde Groot Oosterhout en ca 45 waterwoningen in de plas. De plas ligt ingeklemd in het stedelijk gebied en biedt rondom de plassen mogelijkheden voor wandelen, fietsen en dergelijke. Hiervoor is een stelsel van paden en bruggen aanwezig rondom de plas direct langs de oevers. De zuidoever van de plas sluit in inrichting en sfeer aan op het profiel van de singel ten westen van de Griftdijk en bestaat uit een in breedte variërende rietoever met moeraseilanden, met op een eiland een uitzichtplek en op een ander eiland een brug met fietsverbinding over het water. Aan de westkant van de plas ligt een flauwe oever langs de bestaande woningen. Aan de noordzijde van de plas ligt de Ressense Wal. Deze oude weg blijft herkenbaar als route in het plan. Het oorspronkelijke profiel blijft zoveel mogelijk hetzelfde en zal worden beplant met bomen. De oever aan de noordzijde van de plas bestaat uit een lange rietoever. Op twee plekken langs deze lange rietoever wordt er een aansluiting gemaakt op de structuur van de openbare ruimte in de aanliggende wijk Groot Oosterhout. Dit betreft het maken van een verblijfsplek aan het water met een harde kade en de aansluiting van de doorgaande fietsverbinding over de singel.
De oostzijde van de Oosterhoutse Plas is het meest gevarieerd en natuurlijk. Deze brede zone met bos, struweel en brede flauwe oevers en rietoevers vormt samen met het grote bosgebied aan de oostzijde van de Prins Mauritssingel een belangrijke en robuuste verbindingsplek in de stadsecologische structuur van Nijmegen Noord. Door dit natuurgebied loopt van noord naar zuid een fietspad dat de twee toekomstige woonwijken Woenderskamp en Groot Oosterhout met elkaar verbindt.
Lentse Plas
Aan de oostzijde van de Prins Mauritsingel bevindt zich het meer landschappelijke deel van de Landschapszone met de overgang van de Zandse plas naar het park Lingezegen- de Woerdt. Hier is gekozen voor de situering van de Lentse plas ten oosten van de Visveldsestraat. De Visveldsestraat blijft hierdoor behouden als route tussen de dorpen Lent en Ressen. Deze route verbindt de Waalsprong met het omliggende landelijk gebied en het dorpje Ressen. Langs deze route manifesteren zich diverse woon- en leefmilieus. Er ontstaat zo ruimte langs de Prins Mauritssingel, om deze ook echt als natuurlijke stepping- stone te kunnen ontwikkelen met een groot oppervlak bos, struweel en een brede rietoever aan de zuidzijde van dit bos. Ook aan de westzijde van de plas is ruimte voor ca 45 waterwoningen. Het recreatiestrand bevindt zich aan de noordoostzijde van de plas.
Onderdeel van de Lentse Plas en de strandoever aan de noordzijde vormt de bestaande kleine plas langs de Zwarte weg. De noordoever van deze bestaande plas wordt omgevormd tot deel van het grotere recreatiestrand. De ontsluiting van het strandbad aan de noordzijde van de Lentse plas vindt plaats via de Ovatonde. Hier is ook ruimte om te parkeren. Rondom en in de nabijheid van het Archeologisch monument is ruimte voor een aantal meer intensieve vormen van recreatie. Hier kan ook gedacht worden aan commerciële voorzieningen.
Aan de oostzijde is de Lentse Plas via een waterverbinding verbonden met de oostelijk gelegen Zandse Plas. Een fietsbrug over deze waterverbinding zorgt voor verbinding van het netwerk van langzaamverkeerspaden. De oostkant van de plas bestaat uit een groene oever (niet specifiek natuurvriendelijk) met aanliggende smalle speelweide met bomen.
De zuidzijde van de Lentse Plas grenst aan de woonwijken Visveld en Laauwick en heeft een meer stedelijk karakter. Aan de westzijde van deze zuidoever van de Lentse plas ligt een bijzonder park met zowel stedelijk als natuurlijk karakter: het waterbergingspark.
Basis van dit park wordt gevormd door een tweetal droge pieren/dijkjes, belangrijkste dijk is cultuurhistorische lijn: de Visveldsestraat. Dit wordt in de toekomst een belangrijke doorgaande noord-zuid fietsroute. Zones tussen de dijkjes worden ingericht met hoge en droge delen voor sport en spel en lage delen voor de waterberging. Het hoge deel wordt gevormd door een groot ovaal eiland rondom beplant met bomen.
Zandse Plas
Ook de Zandse plas is een plas met een meer natuurlijke invulling. Deze plas vormt de overgang en aansluiting op het aanliggende agrarische gebied bij het dorp Ressen aan de noordzijde, het informele woonlandschap de Vossenpels aan de zuidzijde en park de Woerdt aan de oostzijde.
De noordoever bestaat uit een brede rietoever met struweel en bos. Over de volle lengte wordt de noordoever begeleid door een brede strook bos van 20-30 m breed en een oost- west lopend fietspad wat aansluit op de Woerdsestraat. De oostoever van de Zandse plas grenst aan de bestaande agrarische gebouwen en de bijbehorende erven. Hiermee sluit de landschapszone aan deze zijde logisch aan op de Woerdsestraat en het agrarische gebied aan de oostkant van deze straat. De zuidoever van de Zandse Plas bestaat uit een reeks van maximaal 28 vrijstaande woningen met een doorlopende rietoever langs de achterzijde van de kavels van deze woningen. Deze woningen aan het water vormen een mooie beëindiging van het nog te ontwikkelen informele woongebied de Vossenpels. Tussen de Zandse plas en het leisurepark is ruimte voor ca 50 grondgebonden woningen. Tussen de woningen dient een groene strook als oost- west verbinding voor Flora en fauna.
Leisure-park in knoop Ressen
Het Leisure park is prominent gelegen langs de Prins Mauritssingel. De bereikbaarheid is gegarandeerd door de directe aansluiting op het Keizer Augustusplein en de Prins Mauritssingel, alsmede door de nabijheid de A15 en een aansluiting op Hoogwaardig Openbaar Vervoer. De knoop Ressen wordt gezien als een representatieve poort van Nijmegen. Het Leisure park is één van de vier gebieden rond het Keizer Augustusplein die samen knoop Ressen vormen. Dit ligt gedeeltelijk in een gebied met archeologische vindplaatsen, waarbij behoud “in situ” uitgangspunt is. Aan de westzijde heeft de knoop een stedelijke sfeer, aan de oostzijde gebouwen in het groen. Hier bevindt zich ook het grotere recreatiestrand.
De ontsluiting van het strandbad aan de noordzijde van de Lentse plas vindt plaats via het keizer Augustusplein. Hier is ook ruimte om te parkeren. Rondom en in de nabijheid van het Archeologisch monument is ruimte voor een aantal meer intensieve vormen van recreatie. Er bevindt zich in aansluiting op het strand een grote speelweide die ook kan worden gebruikt voor evenementen. Het Leisure park biedt ruimte voor de ontwikkeling van commerciële voorzieningen in de Leisure sfeer. Mogelijkheden hiervoor zijn een zwembad, fitness, congrescentra een hotel, sauna/wellness, outdooractiviteiten. Het Archeologisch monument blijft zoveel mogelijk vrij van bebouwing. De voormalige stortplaats zwarte weg wordt integraal opgenomen in het ontwerp voor het Leisure Park. De Zwarte weg blijft behouden en wordt omgevormd tot fietspad. Er wordt een netwerk van wandel en fietspaden aangelegd.
Ressen
Het gebied rondom de dorpskern Ressen heeft belangrijke cultuurhistorische waarden. Het is een landschappelijk aantrekkelijk gebied, karakteristiek voor de streek. In het Voorkeursmodel en in het Ontwikkelingsbeeld wordt deze plek dan ook groen en open gehouden. Voorgesteld wordt om de bestaande boomgaarden te handhaven. Tussen de boomgaarden door worden enkele wandelpaden voorgesteld (vergelijkbaar met de public pathways in Engeland). In de noord- oosthoek is ruimte voor een kleinschalige ontwikkeling van verblijfsrecreatie (trekkershutten) bij de boerderij die net buiten het plangebied ligt en gebruik maakt van de mogelijkheden van “verbrede” landbouw.