direct naar inhoud van 4.1 De ruimtelijke structuur van de landschapszone
Plan: Landschapszone
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP24000-OH01

4.1 De ruimtelijke structuur van de landschapszone

Het voorlopig ontwerp is gebaseerd op het voorkeursmodel, waarbij belangrijke aanwezige waarden gebruikt worden om structuur te geven aan het gebied. De Prins Mauritssingel wordt ruimtelijk gezien als grens tussen twee verschillende gebieden. Een meer intensief stedelijk stadspark ten westen van de Prins Mauritssingel en een meer landschappelijk ingericht gebied als overgang naar Regionaal park Lingezegen- de Woerdt.

De Landschapszone vormt een aaneengesloten recreatief natuurgebied in de Waalsprong. De Landschapszone verbindt de nieuwe woonwijken van de Waalsprong met het park Lingezegen. Voor bewoners is dit een gebied om dicht bij huis te wandelen, te fietsen, te recreëren of van de natuur te genieten.

In de Landschapszone komen enkele grote waterplassen, elk met een eigen karakter. De waterplassen zijn bedoeld voor het opvangen van overtollig regenwater. Zij staan in verbinding met de singels in de woonwijken. Naast de plassen gaan wij speelweiden, wandelparken, bossen, struweel, rietvelden en poelen aanleggen. Door de Landschapszone loopt een stelsel van paden om te skeeleren, te wandelen en te fietsen. Aan de noord- westzijde nabij het Keizer Augustusplein (de Ovatonde) bevindt zich het strandbad. Hier komen strandjes en ligweiden. Aan de noordzijde is ook plaats voor een aantal recreatieve voorzieningen die passen bij de Landschapszone. Wij denken onder meer aan “Health & Leisure”functies: een zwembad, sauna, hotel en fitness. In het westelijk deel van de Landschapszone, in park Waaijenstein, gaan wij de sfeer van het landgoed Oosterhout verder versterken door nieuwe bosaanplant. In de Landschapszone worden bijzondere vormen van wonen voorgesteld die sterk afwijken van de woonwijken eromheen. In het westelijk deel komt bebouwing in de sfeer van nieuw landgoed. In de plassen zien wij kansen voor waterwoningen en rondom de Zandse plas denken we aan vrije (water)kavels. Het gebied bij Ressen blijft groen. Door het tuinbouwlandschap met boomgaarden worden enkele paden aangelegd ten behoeve van de recreatie. Voordat wij de Landschapszone gaan inrichten, zal er eerst zandwinning plaatsvinden. Hiermee starten wij in 2009/2010. De inrichting wordt vanaf ongeveer 2012 ter hand genomen.