direct naar inhoud van 2.2 Provincie Gelderland
Plan: Landschapszone
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP24000-OH01

2.2 Provincie Gelderland

Met het Streekplan 'Gelderland 2005' kiest de provincie voor de versterking van de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland. Het streekplan kijkt 10 jaar vooruit en richt zich op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht (generiek beleid):

  • ruimtelijke ontwikkelingen in het 'rode raamwerk' van stedelijke functies en infrastructuur
  • natuur en water in het 'groenblauw raamwerk'
  • landbouw in het multifunctioneel gebied

´Rood Raamwerk´

Hoofddoel van het streekplan is het scheppen van ruimte voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak. Bundelingsbeleid en het organiseren van stedelijke netwerken staan hierbij centraal. In dit hoofdstuk worden algemene en programmatische uitspraken gedaan over wonen, sociaal-culturele functies, werken (bedrijventerreinen en kantoren). Daarnaast hecht het streekplan veel belang aan locatiebeleid: het bundelen van bovenlokale stedelijke functies aan knooppunten binnen het rode raamwerk. Het grondgebied van de gemeente Nijmegen valt grotendeels binnen dit rode raamwerk en heel Nijmegen valt in het stedelijk netwerk.

´Groenblauw Raamwerk´

Buiten de stedelijke- en landbouwgebieden krijgen natuur en water de ruimte. Voor Nijmegen is de categorie Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van belang. Vooral aan de bestaande stadsranden en in de Waalsprong. Er geldt in de EHS een beleid gericht op bescherming en ontwikkeling van de daar aanwezige kwaliteiten. Op 16 mei 2006 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland de Streekplanuitwerking kernkwaliteiten en omgevingscondities (EHS, Waardevol landschap) definitief vastgesteld.

'Multifunctioneel gebied'

Hierin ligt vooral landbouw. Voor Nijmegen zijn de categorieën Multifunctioneel Platteland en Waardevol Landschap van belang. Voor de Waalsprong is met name Multifunctioneel Platteland van belang. Ook het beleid voor functieverandering in het buitengebied speelt een rol met name wanneer er sprake is van Waardevol Landschap. Functieverandering komt tegemoet aan de behoefte voor wonen en werken in het buitengebied, zonder dat er extra bouwlocaties voor nodig zijn. De belangrijkste voorwaarde is dat het gaat om fysiek bestaande, legale vrijgekomen gebouwen.

Een uitwerking van het Streekplan is het Regionaal Plan voor de Stadsregio Arnhem- Nijmegen. Dit is tevens toetsingskader voor bestemmingsplannen. Derhalve is volstaan met het weergeven van slechts de hoofdlijnen van het Streekplan en wordt voor verdere uitwerking verwezen naar het Regionaal Plan en de sectorale beleidsparagrafen.