Plan: | Nijmegen Vossenpels Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP22100-OH01 |
Hiernavolgend wordt nader ingegaan op de diverse deelgebieden.
Boomgaard
De boomgaard is een aantrekkelijke plek voor bewoners die van bouwen en tuinieren houden. De lommerrijke laantjes verwijzen naar het agrarische patroon van voorheen. De rijbaan is smal, zodat bewoners en bezoekers voorzichtig rijden. Tevens ontstaat er ruimte voor extra groen dat als vanzelf in de privé tuinen overgaat. De laantjes leiden naar een nieuwe boomgaard met historische appelrassen, een idyllische plek die door bewoners zelf kan worden beheerd. Bewoners bepalen langs de laantjes en rondom de boomgaard de maat van hun kavel. Zij kunnen 'schouder aan schouder' bouwen op een kavel van 125 m2 of zelfs op een kavel tot 1.000 m2.
De erven
De erven liggen op een steenworp afstand van het voormalige waterwingebied tegenover restaurant Zijdewinde, onderdeel van het toekomstige Park Lingezegen. Het is een aantrekkelijke plek voor bewoners en ondernemers die worden aangetrokken door de mix van bestaande en nieuwe bebouwing. Een aantal kavels ligt in het historische lint langs de Laauwikstraat en Vossenpelssestraat waar de tuinders wonen. Deze liggen op het zicht en daarom zeer geschikt voor combinaties van wonen, werken en kleinschalige voorzieningen. De mix van grote en kleine kavels achter het historische lint vormen het 'achtererf', een stoere plek voor echte doeners.
Afbeelding: overzicht deelgebieden
Rondom de kas
Dit buurtje ligt tussen de historische linten langs de Laauwikstraat en Steltsestraat. Blikvanger is de bestaande plantenkas, aan de zuidkant van de Laauwikstraat. Het is de bedoeling om deze te transformeren tot een creatieve plek voor kleinschalige werkfuncties en voorzieningen. Het maakt de kas tot het hart van een groene én levendige woonomgeving. Bewoners bepalen zelf hoe groot hun woon- en werkkavel wordt en of zij zelf of samen gaan bouwen. Bij de verdeling moet wel rekening worden gehouden met de enorme beukenhaag midden op het terrein, een agrarisch relict welke het behouden waard is.
De singel
De oevers van de Turennesingel zien er nu nog wat kaal uit, maar dat gaat veranderen. Het waterpeil zal stijgen en er ontstaat een aantrekkelijk riet- en wilgenlandschap waar planten en dieren goed gedijen. Het is de bedoeling om het huidige wandelpad te vervangen door een houten bruggetje dat middenin het water ligt. Toekomstige bewoners profiteren op die manier van het beste van twee werelden. Zij hebben vrij uitzicht over de singel en hun in het riet verscholen tuin ligt heerlijk op de middag- en avondzon. De entree van de woningen ligt aan het laantje dat wordt gedeeld met het levendige buurtje rondom de kas. Kortom: wonen op het raakvlak van natuur en cultuur!
De hoek
Vossenpels is een plek met geschiedenis. Het gebied weerspiegelt de dynamiek van de rivier. De Laauwikstraat is een stokoude “kade”, waarlangs de eerste bewoning ontstond. Langs het sfeervolle deel van de Vossenpelssestraat (tussen Laauwikstraat en Waaldijk) zijn zelfs nog terpjes te vinden. Op deze bijzondere en zichtbare plek zijn enkele bijzondere kavels voor wonen, werken en kleinschalige voorzieningen beschikbaar.
Woongemeenschap
Meergeneratie Wonen Nijmegen (MWN) en Initiatiefgroep Ecologisch Woonproject Arnhem Nijmegen (IEWAN) willen hun droom in Vossenpels realiseren. MWN bestaat uit bewoners die met verschillende generaties samenwonen in een duurzame omgeving. IEWAN bestaat uit zelf- en samenbouwers die willen experimenteren met duurzame technieken. Hoewel het accent op huren ligt, kan er ook een aantal koopwoningen worden gerealiseerd. De buurt krijgt daarnaast de beschikking over een aantal werkplaatsen en kleinschalige voorzieningen, zoals een theehuis en stiltecentrum.
De gebouwen van de Woongemeenschap en de bestaande bomen vormen een compositie. De volumes van deze compositie definiëren de kruising van de laantjes en het hart van het buurtje. Een maximale bouwhoogte van vier lagen met kap is via binnenplanse planafwijking mogelijk gemaakt, om het gemeenschappelijke karakter te versterken
Het Experiment 2015
Het grote kassencomplex aan de Turennesingel ligt op een prominente locatie en komt pas in 2015 vrij voor herontwikkeling. De gemeente Nijmegen en GEM Waalsprong gebruiken de tussenliggende periode om te onderzoeken of de bestaande kassen geheel of gedeeltelijk kunnen worden getransformeerd tot een vernieuwend en duurzaam woon- en werkmilieu.