Plan: | Nijmegen Vossenpels Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0268.BP22100-OH01 |
Een post-agrarisch landschap
Het stedenbouwkundig ontwerp speelt in op de cultuurhistorische ontwikkeling van Vossenpels. De stokoude kades zijn en blijven belangrijke ruimtelijke “dragers”. De kenmerkende structuur van zelfstandige bebouwing op ruime erven wordt daar behouden. Het ontwerp speelt verder in op het reeds aanwezige verschil tussen het gebied ten noorden en ten zuiden van de Laauwikstraat.
Het huidige karakter van het noordelijke deelgebied wordt als het ware uitvergroot. De lange lijnen in de verkaveling verwijzen naar het agrarische patroon van voorheen. De grote verkavelingsblokken kunnen flexibel worden ingevuld. Zo is er in een blok van 40 X 70 meter ruimte voor zes grote of vijftien kleine kavels. Het is ook mogelijk dat twee buren samen bouwen, of dat een groepje gelijkgestemden een cluster woningen rondom een gemeenschappelijke tuin ontwikkelen.
Afbeelding: centrale as Laauwikstraat door plangebied
Het zuidelijke deelgebied krijgt een intiem karakter. Ook hier volgt de structuur het oorspronkelijke agrarische patroon, maar dat heeft een uitgesproken compositorisch resultaat tot gevolg. De nieuwe bebouwing voegt zich naar bestaande erven, bomen en hagen in het gebied, zoals de prachtige linde, beuk, plataan en kastanje op het open veld naast Laauwikstraat 92. Ook andere agrarische relicten vragen om hergebruik, zoals de voormalige tuinderskas achter Laauwikstraat 90.
Het laantje tussen De Erven en Woongemeenschap verbindt het noordelijke en zuidelijke deelgebied met elkaar. Deze route is belangrijk, bijvoorbeeld voor de kinderen die naar de brede school in Visveld gaan. Een tweede verbinding zou wenselijk zijn, maar de huidige eigendomsverhoudingen verhinderen dat vooralsnog. Het plan houdt de mogelijkheid hiervoor wel nadrukkelijk open. Ditzelfde geldt voor een aantal additionele verbindingen dat Vossenpels in haar omgeving verankert.
Boomgaard Bekkersland
Dit agrarische relict is onderdeel van de recreatieve uitloop van de aangrenzende wijken (Lent-Oost). Het plan houdt de mogelijkheid open om hier op termijn een wandel- en fietsverbinding te realiseren.
Tuindersbedrijf op de hoek
Dit complex op de hoek van de Laauwikstraat en Vossenpelssestraat ligt tegenover het voormalige waterwingebied van Vitens. Het plan houdt de mogelijkheid open om hier op termijn een verbinding met Park Lingezegen te realiseren.
Dijkzone
De ontwikkeling van dit gebied is uitgesteld en valt buiten het plangebied. Het wandel- en fietsnetwerk in het zuidelijke deelgebied wordt echter wel dusdanig ontworpen, dat de dijkzone hier eenvoudig op kan worden aangetakt.
Steltsestraat
De eventuele herontwikkeling van bestaande percelen langs de Steltsestraat kan op termijn worden aangegrepen om een extra wandel- en fietsverbinding tussen Vossenpels en De Stelt te realiseren.