direct naar inhoud van 2.3 Beeldkwaliteitsplan
Plan: Nijmegen Ruimte voor de Waal
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP21000-OH01

2.3 Beeldkwaliteitsplan

Ten behoeve van een passend kwaliteitsniveau is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan geeft in woord en beeld de gewenste uitstraling en sfeer weer voor het plangebied met aangrenzende randen en gebieden. Het bestaat uit een samenhangend pakket van aanbevelingen en beeldkwaliteitseisen voor het creëren, verbeteren en veiligstellen van de beeldkwaliteit in het plangebied.

De verschillende invloedssferen moeten zichtbaar en voelbaar zijn in de inrichting en vormgeving. Bij de totstandkoming van het plan 'Ruimte voor de Waal' heeft een aantal vormgevingsprincipes een leidende rol gespeeld.

De vormgevingsprincipes zijn:

  • 1. Een levende rivier (een beleefbare rivier en de rivier als drijvende kracht);
  • 2. Een levendig rivierpark voor iedereen;
  • 3. Ruimte geven aan een zich ontwikkelend stedelijk landschap.


Belangrijke aandachtspunten in het beeldkwaliteitsplan zijn:

De seizoensgebonden bebouwing op de Westelijke landtong

Op de Westelijke landtong is ruimte voor maximaal drie bijzondere seizoensgebonden voorzieningen. De bebouwing hiervoor is harmonisch opgenomen in het natuurlandschap, is aangepast op eventuele hoge waterstanden en heeft alzijdige oriëntatie of bezit een paviljoenachtige architectuur. Langs de recreatieve route naar de voorzieningen zijn condities geschapen voor recreatieve plekken, uitkijkplekken en tijdelijke kunst.

De kade

In het plangebied zijn relatief veel hoogteverschillen aanwezig. De Waal, uiterwaarden en het eiland vormen het spreekwoordelijke maaiveld. De hooggelegen elementen zijn de stadsbruggen, de routes over de dijken en de promenade bovenop de nieuwe kade aan de Lentse zijde. Bij deze kade is het hoogteverschil (circa 10 m) het meest voelbaar. De gehele kade dient een eenheid te vormen, wat vooral in de materialisatie tot uitdrukking komt. De overgang tussen de kade en de dijk verloopt zowel in het oosten als het westen geleidelijk.

De drempel

De drempel ligt op het tracé van de deels afgegraven dijk en is overstroombaar. In de drempel zit op verschillende hoogten een aantal kleine doorlaten. Deze maken het mogelijk dat er altijd wat Waalwater door de drempel stroomt, waardoor het water van de nevengeul ververst wordt. De vormgeving van de drempel dient gezien te worden in de traditie van de ingenieurskunst van kleine waterstaatkundige werken met liefde voor detail.

De bruggen

In totaal zijn drie nieuwe bruggen voorzien, genaamd de verlengde Waalbrug, de Promenadebrug en de Citadelbrug. De nieuw te creëren bruggen spelen bij de opgave om Nijmegen op beide oevers te verbinden en het stedelijk rivierpark vorm te geven, een cruciale rol. De bruggen dienen in hun functie maar ook zeker in hun beeld, letterlijk de stad te verbinden. Daarnaast zijn de bruggen de doorgaande routes én verblijfsplekken in het stedelijk park. Voor de bruggen zijn naast de beeldkwaliteitscriteria vier hoofdcriteria opgesteld.