direct naar inhoud van 9.3 Woongebied tussen Acacialaan en Visveldsestraat
Plan: Nijmegen Kern Lent - Visveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP19000-OH01

9.3 Woongebied tussen Acacialaan en Visveldsestraat

9.3.1 Inleiding

De onbebouwde grond tussen de Acacialaan, Pavialaan en Visveldsestraat en de groenstrook langs de Acacialaan zijn reeds opgenomen in het onherroepelijke bestemmingsplan Laauwik uit 2009. In dat plan is aan deze gronden de bestemming Woongebied gegeven, met aan een groot deel van deze gronden tevens een bouwvlak. De bestaande groenstrook langs de Acacialaan heeft in dat plan de bestemming “Woongebied” zonder bebouwingsmogelijkheden. Deze bestemming stond geen bebouwing toe maar wel dat er ontsluitingen vanuit het woongebied op de Acacialaan werden gerealiseerd, evenals parkeervoorzieningen.

Dit gebied inclusief groenstrook is meegenomen in het onderhavige bestemmingsplan, omdat er - gelet op het inmiddels bekende bouwproject - behoefte is om de grens van het bouwvlak iets aan te passen richting de Acacialaan. Evenmin als het bestemmingsplan Laauwik, geeft ook dit bestemmingsplan geen gedetailleerd inzicht in de nieuwbouw, bijvoorbeeld als het gaat om de situering van de woningen in het gebied of hoe de woningen eruit komen te zien.

9.3.2 Stedenbouwkundige inpassing

Aan de onbebouwde grond is in het onderhavige plan wederom de bestemming Woongebied gegeven met een aangepast bouwvlak. Het bouwvlak is in vergelijking met het bouwvlak in het bestemmingsplan Laauwik maximaal 15 meter uitgebreid richting de Acacialaan. Ook is de grond in de bocht van de Acacialaan binnen het bouwvlak getrokken, zodat daar nog een woning kan worden gerealiseerd. Ten gevolge van de vergroting van het bouwvlak, kan dichter bij de groenstrook langs de Acialaan worden gebouwd. Om de groenstrook te beschermen en te behouden is daaraan in het bestemmingsplan de bestemming Groen gegeven. Dit betekent dat de groenstrook alleen ingericht kan worden als en ten behoeve van groen(voorzieningen) en dat het groen nu deel uitmaakt van de groenstructuur van Lent.

Hoewel de onbebouwde zone ten gevolge van het onderhavige bestemmingsplan dus iets wordt verkleind ten opzichte van het vorige bestemmingsplan, leidt deze aanpassing planologisch tot een verbetering voor het gebied. Het openbaar groen wordt namelijk op een logische manier aangesloten op de (recreatieve) groenstrook ten noorden van de Pavialaan. Zo vormen de groenstroken tezamen één groene zone zoals dat in de bestaande situatie het geval is. Het vorige bestemmingsplan bood de mogelijkheid om in de onbebouwde zone parkeren en ontsluitingswegen toe te staan. Niet zeker was hoeveel ruimte voor groen en spelen overbleef. In het nieuwe bestemmingsplan wordt het parkeren niet aan de rand maar bij de nieuwe woningen in het gebied opgelost. De onbebouwde gronden/groenstrook zijn alleen bestemd voor groen, spelen en voor de in/uitrit naar het woonbuurtje. Voor iedereen is nu dus duidelijk wat groen blijft.

9.3.3 Onderzoeken

Bij de totstandkoming van het bestemmingsplan Laauwik (uit 2009) zijn de benodigde onderzoeken uitgevoerd, zoals bodemonderzoek, archeologisch onderzoek, natuuronderzoek, flora- en faunaonderzoek en externe veiligheidsonderzoek. Uit deze onderzoeken volgt dat er geen belemmeringen zijn om in het gebied woningbouw te ontwikkelingen. Er is geen noodzaak om nu opnieuw onderzoek uit te voeren.