direct naar inhoud van 9.2 Voorzieningenhart De Ster
Plan: Nijmegen Kern Lent - Visveld
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0268.BP19000-OH01

9.2 Voorzieningenhart De Ster

9.2.1 Inleiding

De Ster betreft het voorzieningenhart aan de Queenstraat 37b (dichtbij de Vrouwe Udasingel) te Lent. De Ster betreft een multifunctionele accommodatie die beheerd wordt door de gemeente Nijmegen. In De Ster bevinden zich onder andere een aula voor grote activiteiten, een sporthal, een wijkcentrum, basisschool Het Talent, een peuterspeelzaal, en een GGD. De grond ten zuiden van het voorzieningenhart is nog onbebouwd. Deze grond is deels eigendom van de gemeente Nijmegen en deels eigendom van een projectontwikkelaar. Op basis van het vorige bestemmingsplan Lent Oost 2002 mag deze grond worden bebouwd, onder andere ten behoeve van woningbouw en maatschappelijke voorzieningen.

Het onderhavige bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid De Ster uit te breiden ten behoeve van basisschool Het Talent. Aan deze grond is de bestemming Maatschappelijk gegeven (evenals aan de grond waarop het bestaande voorzieningenhart staat). Op de nog onbebouwde grond van de projectontwikkelaar is de bestemming Gemengd - 1 gelegd, zodat daarop wederom woningbouw en maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd kunnen worden. Aan een strook grond tussen de bestaande woningen aan de Vrouwe Udasingel en de beoogde nieuwbouw, is de bestemming Tuin gegeven.

9.2.2 Stedenbouwkundige inpassing

Het vorige bestemmingsplan Lent Oost 2002 is een globaal bestemmingsplan met ruime bouwmogelijkheden met als doel ontwikkeling van de wijk Visveld Noord mogelijk te maken. De stedenbouwkundige kwaliteit van het gebied is gegarandeerd doordat de bouwplannen met behulp van een beeldkwaliteitplan in een ontwerpteam in samenhang met elkaar ontworpen zijn. Inmiddels is de wijk Visveld Noord grotendeels gerealiseerd. In het onderhavige actualisatiebestemmingsplan wordt de huidige situatie gedetailleerd vastgelegd, waarmee de gerealiseerde kwaliteit wordt beschermd voor de toekomst.

De gronden grenzend aan en ten zuiden van het voorzieningenhart De Ster zijn nog niet bebouwd. In het vorige bestemmingsplan hadden deze gronden echter wel een bouwmogelijkheid. Het is daarom van belang dat deze bouwmogelijkheid gereserveerd blijft voor eventuele uitbreiding van maatschappelijke voorzieningen of woningen in de toekomst. Vooruitlopend op een concreet plan moet deze locatie daarom in het actualisatieplan een (gedetailleerde) bestemming krijgen, die aansluit op de omgeving.

Het voorzieningenhart is een bijzonder gebouw in Visveld op een bijzondere plek. De bijzondere functie en bijzondere locatie moet tot uitdrukking komen in het gebouw. In de basis bestaat het gebouw uit een massa van maximaal 11 meter hoogte. De randen zijn steviger vormgegeven en wisselen af tot maximaal 13 meter (nu al) aan de parkzijde (Beatlesstraat/Queenstraat) en 13 meter aan de Vrouwe Udasingel (in de toekomst). Om de hoek en langzaam verkeersroute over de Queenstraat te benadrukken is een accent van maximaal 15 meter in de vorm van maatschappelijke voorzieningen hier mogelijk.

De paden en doorsteken in dit kwadrant van Visveld Noord hebben een belangrijke functie voor voetgangers en fietsers van en naar het voorzieningenhart en worden intensief gebruikt. De paden en doorsteken moeten daarom voldoende maat hebben en niet te nauw zijn. De meeste doorgangen hebben een maat van 10 meter van gevel tot gevel. De al gerealiseerde doorsteek ten noorden van dit project heeft een maat van 7 tot 9 meter en vormt een verbinding met de nieuwe doorsteek. Het nieuwe pad moet hierop aansluiten, vandaar dat hier een afstand van 8 meter van gevel tot gevel wordt aangehouden.

9.2.3 Bodem

Op en nabij de gronden waar de uitbreiding van De Ster en woningbouw in combinatie met maatschappeliijke voorzieningen zijn voorzien, is in februari 2011 een bodemonderzoek uitgevoerd. De rapportage is digtiaal te bekijken via http://145.11.60.41/IMAP/multimedia/bodemonderz/4909.pdf. Uit het bodemonderzoek blijkt dat de grond schoon tot licht verontreinigd is. De aangetroffen lichte verontreinigingen vormen geen risico voor het beoogde gebruik. Bij het realiseren van de bestemmingen worden geen maatschappelijke en financiƫle belemmeringen ten gevolge van een bodemverontreiniging verwacht.

9.2.4 Geluid

Uit akoestisch onderzoek blijkt dat ten gevolge van wegverkeer op de Vrouwe Udasingel de voorkeurswaarde wordt overschreden. De hoogst berekende geluidsbelasting ten gevolge van wegverkeer op de Vrouwe Udasingel bedraagt 52 dB, daarmee wordt de maximum toegestane geluidsbelasting niet overschreden.

Op dit moment wordt in het bestemmingsplan alleen de mogelijkheid geschapen voor het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen maar is nog niet bekend hoe deze binnen het bouwvlak worden gesitueerd. De locatie kan zo worden ingericht dat aan de Beleidsregels Hogere waarden Wet geluidhinder wordt voldaan.