Plan: | Nijkerk 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0267.BP0027-0004 |
In het kader van de Wet milieubeheer dient in nieuwe situaties rekening te worden gehouden met (wenselijke) afstanden tussen bepaalde milieubelastend functies en milieu gevoelige functies. In de uitgave Bedrijven en Milieu zonering (2009) is een richtafstandenlijst opgenomen. In de lijst is voor allerlei soorten "milieubelastend activiteiten" aangegeven welke richtafstanden vanwege geur, stof, geluid en gevaar bij voorkeur aangehouden moeten worden ten opzichte van "milieu gevoelige activiteiten". De grootste van deze vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een activiteit in een milieucategorie. Onderstaand het verband tussen de afstand en de milieucategorie:
milieucategorie richtafstand rustige woonwijk
1 10 meter
2 30 meter
3.1 50 meter
3.2 100 meter
4.1 200 meter
4.2 300 meter
De richtafstanden gaan uit van gemiddeld moderne bedrijven. Indien bekend is welke activiteiten concreet worden beoogd, dan kan gemotiveerd worden uitgegaan van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting (in plaats van de richtafstanden). Benadrukt moet worden dat de richtafstanden zijn afgestemd op het omgevingstype rustige woonwijk (of een vergelijkbaar omgevingstype) en dat de richtafstanden bij een omgevingstype gemengd gebied (een gebied met een matige tot sterke functiemenging) met 1 stap kunnen worden verlaagd zonder dat dit ten koste gaat van het woon- en leefklimaat.
Het waar nodig scheiden van milieubelastend activiteiten en milieu gevoelige gebieden en functies bij nieuwe ontwikkelingen dient twee doelen:
Het bestemmingsplan en de milieuregelgeving vormen elkaars complement. Voor zover met behulp van een zonering eventuele overlast voor de omgeving niet voldoende kan worden beperkt, kan de toepassing van milieuregelgeving uitkomst bieden.
Bestaande functies in het plangebied
Met uitzondering van het zuidelijke deelgebied kan het plangebied worden aangemerkt als een rustige woonwijk. Binnen dit plangebied komen naast de woonfunctie ook andere functies voor zoals onder andere bedrijven, detailhandel, kantoor, scholen en kerken. In dit plan is sprake van vastlegging van de bestaande situatie. Voor alle niet-woonfuncties is een afweging gemaakt naar de wenselijkheid van deze functie op deze plek. Op basis hiervan is de uiteindelijke bestemming bepaald.
Benadrukt moet worden dat de mogelijkheden voor bedrijvigheid tevens in het kader van de milieuregelgeving wordt beoordeeld.
Het zuidelijke deelgebied betreft een bedrijventerrein bedoeld voor bedrijven tot en met categorieën 3.1 en 3.2 en deels ook voor een bedrijf dat gericht is op op- en overslag van huishoudelijk en bedrijfsmatig afval.
Het voorliggende plan is een actualiserend plan waarbij uitgangspunt is dat elk bedrijf een omgevingsvergunning (milieuvergunning) heeft die is afgestemd op de huidige situatie. Voor de bedrijvigheid geldt dat de vigerende vergunningen, voor zover van toepassing, en het Activiteitenbesluit afdoende moeten worden geacht.
Buiten het bedrijventerrein / in woongebieden worden in principe alleen bedrijven tot en met milieucategorie 2 toegestaan. Bedrijven die in een hogere categorie vallen zijn specifiek in dit bestemmingsplan aangeduid.
In het plangebied is een risicobedrijf aanwezig. Het betreft het tankstation de Nuul, Doornsteeg 1, een tankstation voor het wegverkeer met de aflevering van lpg. Dit is nader uitgewerkt in paragraaf 4.10.
Niet woon-activiteiten aan huis
Voor niet woonactiviteiten aan huis heeft de gemeente Nijkerk de Notitie niet woonactiviteiten aan huis opgesteld (zie paragraaf 2.4).
Bedrijven rondom het plangebied
Aan de noordzijde grenst het plangebied aan Bedrijventerrein 1. De maximaal toegestane milieucategorie van de dichtstbijzijnde bedrijven is milieucategorie 3.1 en 3.2. De afstand tot de woningen in het plangebied is ruim meer dan 100 meter.
Aan de zuidwestzijde grenst het plangebied aan het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein de Flier. De maximaal toegestane milieucategorie op dit terrein wordt 4.2. (midden op het terrein). De afstand tot de woningen in het plangebied is voldoende.
In de directe omgeving van het plangebied is één risicobedrijf aanwezig welke met de effectafstanden tot in het plangebied reiken. Het betreft Autobedrijf Schueler, van Middachtenstraat 2, met een reservoir en met de aflevering van LPG. Nadere uitwerking hiervan is opgenomen in paragraaf 4.10.
Sinds januari 2007 is de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) van kracht. De Wgv vormt het exclusieve toetsingskader voor de beoordeling van geur afkomstig van veehouderijbedrijven. Voor het aspect geur wordt op grond van deze Wet, middels een wettelijk vastgelegd berekeningsprogramma, de geurbelasting van een veehouderijbedrijf op zijn omgeving berekend. Dit geldt voor bedrijven die dieren houden waarvoor een geurnorm is vastgesteld. Er zijn ook bedrijven waar extensieve diersoorten worden gehouden zoals bijvoorbeeld paarden en melkkoeien, voor dergelijke bedrijven gelden vaste afstandsnormen op grond van de Wgv.
Daarnaast biedt de wet de mogelijkheid voor gemeenten om af te wijken van de wettelijk vastgestelde geurnormen. Deze afwijkende normen moeten vastgesteld worden in een geurverordening die voorzien is van een ruimtelijke onderbouwing. De gemeente Nijkerk heeft op 16 februari 2012 de Geurverordening Nijkerk 2012 vastgesteld. Deze is op 5 april 2012 in werking getreden. In deze verordening is rekening gehouden met te ontwikkelen gebieden in Nijkerk.
Voor de ontwikkeling van diverse plangebieden is in het kader van voornoemde geurverordening de geursituatie in beeld gebracht, daarbij is gekeken naar de voorgrondbelasting, de vaste afstanden en de achtergrondbelasting. Op basis hiervan is voor een paar delen van plangebied Nijkerk 2 een aangepaste geur- en/of afstandsnorm opgenomen.
Op onderstaand figuur ziet u een uitsnede uit de kaart behorende bij de Geurverordening 2012 en de gekleurde gebieden met een aangepaste geur- en/of afstandsnorm. De rode lijn geeft een indicatie van het plangebied Nijkerk 2. Voor zover er gekleurde gebieden binnen de begrenzing van het plangebied vallen zijn er andere normen opgenomen. Dit betreffen:
Voor de ruimtelijke onderbouwing van de gemaakte keuzes en de exacte afbakening van bovengenoemde deelgebieden verwijzen we naar de ruimtelijke onderbouwing en de kaart zoals deze behoren bij de Geurverordening van 2012. Voor het overige geldt in het gehele plangebied Nijkerk 2 de wettelijke geurnorm voor de bebouwde kom van 3 OU/m³. Conclusie is dat voor wat betreft geurhinder van veehouderijen er geen belemmering voor dit plangebied bestaat. Het leefklimaat voor het plangebied Nijkerk 2 is in de Verordening als "goed" tot "zeer goed" getypeerd.