direct naar inhoud van 4.2 Bedrijven en milieuzonering
Plan: Bedrijventerrein 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.BP0001-0006

4.2 Bedrijven en milieuzonering

Onderzoek is gedaan naar de aanwezigheid en de milieubelasting van de aanwezige bedrijven en de mogelijke potentiële milieubelasting van de volgens de huidige planvoorschriften (planregels) toegestane bedrijven. Hierbij is de VNG-brochure “Bedrijven en milieuzonering” als leidraad gehanteerd. Bij dit onderzoek zijn bij enkele bedrijven de zeer specifieke milieuhygiënische aspecten zoals geur, geluid en risico nader beschouwd. Binnen het plangebied is vervolgens gekeken naar de mogelijke en gewenste bedrijvigheid binnen dit plangebied. Op basis van de mogelijke bedrijvigheid, de aanwezige bedrijvigheid en de gewenste bedrijvigheid is gekomen tot een bedrijfscategorie-indeling van het plangebied. Voor locaties die dichter bij woongebieden zijn gelegen zijn beperkingen opgelegd aan de toegestane bedrijfscategorieën. Ook is onderzocht of binnen risico-contouren van risicobedrijven (beperkt)kwetsbare objecten zijn gelegen.

Externe zonering/ inwaartse zonering

De aanwezige bedrijven, allen ingedeeld in VNG-categorieën, zijn allen individueel getoetst op de gewenste afstand van deze categorieën tot gevoelige (woon)omgeving.

De handreiking geeft een systematiek waarbij bedrijven in categorieën worden ingedeeld op basis van de ingeschatte milieubelasting. Per bedrijfscategorie zijn hierbij afstandcriteria tot de woonomgeving opgenomen die bij de planvorming bij voorkeur in acht dienen te worden genomen.

Milieucategorie   Aan te houden afstand  
1   0 tot 10 meter  
2   30 meter  
3.1   50 meter  
3.2   100 meter  
4.1   200 meter  
4.2   300 meter  
5.1   500 meter  
5.2   700 meter  
5.3   1.000 meter  
6   1.500 meter  

In de planvorming is uitgegaan van bovengenoemd zonering principe. Dit houdt in dat het plangebied zodanig zal worden ingedeeld dat in het plangebied de bovengenoemde afstanden als richtsnoer worden gebruikt voor de categorisering in het plangebied.

Huidige aanwezige bedrijven en bedrijfsactiviteiten in het plangebied

De aanwezige huidige bedrijvigheid in dit plangebied is geïnventariseerd. Op basis van de bedrijfsactiviteiten heeft een indeling van deze bedrijven plaatsgevonden in de bedrijfscategorieën zoals vermeld in de VNG-brochure "Bedrijven en milieuzonering".

In dit plangebied is een aantal bedrijven aanwezig waarvan de zwaarte volgens de VNG-brochure "Bedrijven en milieuzonering" of op basis van de gewenste ruimtelijke indeling van het gebied meer is dan planologisch gewenst. Daar waar sprake is van een te zware bedrijfscategorie tot woningbouw is nader onderzocht of de aanwezige afstand tot woningbouw voldoende is of niet noodzakelijk.

In het plangebied zijn de volgende bedrijfsmatige activiteiten aanwezig waarbij sprake is van een hogere bedrijfscategorie dan gewenst. Het betreft de volgende bedrijven:

  • 5. Rootselaar tankbouw, Nijverheidsstraat 10, 14 en 33, 39, 39a en Gildenstraat 18, een bedrijf voor de productie en opslag (binnen en buiten) van drukreservoirs alsmede bijbehorende installaties, categorie 5.1;
  • 6. Robogas, Gildenstraat 18/18a, leverancier van propaangas in zowel gasflessen voor kleinverbruik als in grote tanks voor bulkverbruik. Tevens gasopslag, categorie 4.2.
  • 7. Slachthuis v.d. Veen, Havenstraat 3, een noodslachthuis, categorie 3.1;
  • 8. Gemeentewerf Nijkerk en brandweergarage, Havenstraat 7, categorie 3.1;
  • 9. Bouw en handelsmaatschappij Nijkerk bv., Amperestraat 1a, een groothandel in bouwmaterialen, categorie. 3.2;
  • 10. Koninklijke Drukkerij c.c. Callenbach bv., Gildestraat 11b, drukkerij, categorie 3.2;
  • 11. Coörperatie Arkervaart – Twente U.A., Westkadijk 4 en 3a (gedeeltelijk), categorie 4.1.
  • 12. P.I.B. Beheer B.V., Nijverheidsstraat 8, 8a, 8b en 8c met vestiging van de volgende bedrijven:
  • a. SCH Holland B.V., een koudbandwalserij met productieoppervlak van meer dan 2.000 m2 , categorie 5.2;
  • b. Bronswerk Heat Transfer B.V. , ontwerpen, fabriceren en installeren van pijp-romp warmtewisselaars, luchtgekoelde koelers, ventilatoren, verhitters, condensoren e.d., categorie 4.1;

Rootselaar tankbouw, Nijverheidsstraat 10, 14 en 33, 39, 39a en Gildenstraat 18

Lawaaimakende productieactiviteiten vinden in hoofdzaak binnen plaats. Echter zeer grote objecten mogen buiten worden geconstrueerd en/of onderhouden. De hoofdzaak betreft echter inpandige productieactiviteiten. Door deze toestemming dient het bedrijf te worden beschouwd als een categorie 5.1.-bedrijf. Hiervoor wordt als richtafstand tot woningbouw 500 meter gehanteerd. Dominant bepalend het voor tank- en reservoirbouwbedrijf is de geluidsuitstraling.

Voor het bedrijf is een akoestisch model opgesteld waarbij de akoestische uitstraling naar de omgeving toe is bepaald. Gesteld kan worden dat de geluidsuitstraling richting woonomgeving past binnen de daarvoor geldende beoordeling. De milieuvergunning is hier ook op ingericht. Het zal echter niet zo zijn dat alle categorie 5.1-bedrijven op deze locatie inpasbaar zijn. Om deze reden is op deze locatie een verbijzondering voor deze bedrijfsactiviteit aangegeven.

Robogas, Gildenstraat 18/18a

Robo gas is een groothandel in gassen. Werkzaamheden die plaatsvinden zijn ondermeer de opslag van gasflessen en reservoirs en het afvullen van gasflessen en reservoirs. Voor Gildenstraat 18/18a geldt dat niet alle categorie 4.2-bedrijven op deze locatie inpasbaar en/of gewenst zijn. Om deze reden is op deze locatie een verbijzondering voor de huidige bedrijfsactiviteit aangegeven. Bestaande rechten worden op deze wijze gerespecteerd. Benodigde milieuvergunningen zijn aanwezig en worden voldoende geacht voor de bedrijfsactiviteiten.

Slachthuis van de Veen, Havenstraat 3

Het slachthuis is gelegen aan de Havenstraat, een straat die de grens vormt tussen wonen en werken. Deze straat is te beschouwen als een druk belaste hoofdontsluitingsweg. Voor een goede ruimtelijke ordening zou de afstand tussen dit slachthuis en woonomgeving minimaal 50 meter dienen te bedragen. Gezien de beperkte schaalgrootte van de activiteiten en beperkte kavelgrootte is er geen sprake van een overlastsituatie. Echter milieuhygiënisch en ruimtelijk gezien is niet elk categorie 3.1-bedrijf op deze locatie gewenst. Om deze reden wordt voor deze locatie in het bestemmingsplan de nu aanwezige activiteit door een verbijzondering toegestaan. Bestaande rechten zullen op deze wijze worden gerespecteerd. De in het bestemmingsplan aangegeven onderliggende bedrijfscategorie 2 is voor deze bedrijfszone langs een drukke hoofdontsluitingsweg aanvaardbaar.

Gemeentewerf Nijkerk en brandweergarage, Havenstraat 7

De gemeente werf en de brandweergarage zijn gelegen aan de Havenstraat, een straat die de grens vormt tussen wonen en werken. Voor een goede ruimtelijke ordening zou de afstand tussen deze werf en woonomgeving minimaal 50 meter dienen te bedragen. De werf is benaderbaar via de Ampèrestraat. Vrachtverkeer maakt, in hoofdzaak, gebruik van deze ontsluiting. Gezien de van de woonomgeving afgekeerde vrachtverkeerontsluiting en de afschermde werking van de bedrijfsgebouwen is er geen sprake van een overlastsituatie. De nieuwe gemeentewerf zal op De Flier gerealiseerd worden.

Voor de brandweergarage is bewust gekozen voor deze locatie, een centrale ligging en normen voor opkomsttijden hebben hierbij een rol gespeeld. Voor beide locaties geldt dat niet alle categorie 3.1-bedrijven op deze locatie inpasbaar en/of gewenst zijn. Om deze reden is op deze locatie een verbijzondering voor de huidige bedrijfsactiviteit aangegeven. Bestaande rechten zullen op deze wijze worden gerespecteerd. De in het bestemmingsplan aangegeven onderliggende bedrijfscategorie 2 is voor deze bedrijfszone langs een drukke ontsluitingsweg aanvaardbaar.

Bouw en handelsmaatschappij Nijkerk bv., Ampèrestraat 1a

De afstand tussen de locatie Ampèrestraat 1a en de woonomgeving bedraagt ca. 60 meter richting de bedrijfshal en 100 meter richting de open opslag.

Op het buitenterrein vinden op- en overslagactiviteiten plaats. Het buitenterrein beschikt over een portaalkraan. Het bedrijf is te beschouwen als een groothandel in bouwmaterialen, categorie 3.2. Hiervoor wordt als richtafstand tot woningbouw 100 meter gehanteerd. Dominant bepalend voor dit bedrijf is de geluidsuitstraling. Het zal echter niet zo zijn dat alle categorie 3.2-bedrijven op deze locatie inpasbaar zijn. Om deze reden is op deze locatie een verbijzondering voor deze bedrijfsactiviteit aangegeven. De in het bestemmingsplan aangegeven onderliggende bedrijfscategorie is voor deze bedrijfszone aanvaardbaar.

Koninklijke Drukkerij c.c. Callenbach bv., Gildestraat 11b, drukkerij

De afstand tussen de locatie Gildenstraat 11b en de woonomgeving bedraagt ca. 80 meter richting de bedrijfshal. Alle activiteiten vinden inpandig plaats.

Het bedrijf is te beschouwen als een drukkerij (vlak- en rotatie-diepdrukkerijen), categorie 3.2. Hiervoor wordt als richtafstand tot woningbouw 100 meter gehanteerd. Dominant bepalend voor dit bedrijf is de geluidsuitstraling. Callenbach bv is op basis van een akoestisch onderzoek inpasbaar gebleken. Het zal echter niet zo zijn dat alle categorie 3.2-bedrijven op deze locatie inpasbaar zijn. Om deze reden is op deze locatie een verbijzondering voor deze bedrijfsactiviteit aangegeven. De in het bestemmingsplan aangegeven onderliggende bedrijfscategorie is voor deze bedrijfszone aanvaardbaar.

Coöperatie Arkervaart, Westkadijk 4 en 3a

De afstand tussen de locatie aan de Westkadijk en de woonomgeving bedraagt ca. 55 meter. Het bedrijf dient te worden beschouwd als een categorie 4.1.-bedrijf. Hiervoor wordt als richtafstand tot woningbouw 200 meter gehanteerd. Dominante milieuaspecten bij mengvoederbedrijven betreffen geur, geluid en verkeersafhandeling. Gezien de situering van dit bedrijf of relatief korte afstand van woonomgeving en de matige verkeersontsluiting achten wij deze bedrijfsactiviteiten niet gewenst op deze locatie. Om deze reden is op deze locatie een verbijzondering voor deze bedrijfsactiviteit aangegeven. Bestaande rechten zullen op deze wijze worden gerespecteerd. De in het bestemmingsplan aangegeven onderliggende bedrijfscategorie 3.1 is voor deze bedrijfszone aanvaardbaar.

P.I.B. Beheer B.V., Nijverheidsstraat 8, 8a, 8b en 8c

Op deze locatie zijn al jaren onder andere de volgende bedrijven gevestigd:

  • 1. SCH Holland B.V., een koudbandwalserij met productieoppervlak van meer dan 2.000 m2 , categorie 5.2;
  • 2. Bronswerk Heat Transfer B.V. , ontwerpen, fabriceren en installeren van pijp-romp warmtewisselaars, luchtgekoelde koelers, ventilatoren, verhitters, condensoren e.d., categorie 4.1;

De algemeen toegestane milieucategorie ter plaatse is categorie 3.2. Voor deze locaties geldt dat niet alle categorie 4.1 en 5.2-bedrijven op deze locatie inpasbaar en/of gewenst zijn. Om deze reden is op deze locatie een verbijzondering voor de huidige bedrijfsactiviteit aangegeven. Bestaande rechten zullen op deze wijze worden gerespecteerd. Gevestigde bedrijven beschikken over benodigde vergunningen.

In het planvoorstel gewenste bedrijfscategorieën

Het betreffende bedrijventerrein bestaat qua bedrijventypering uit diverse deelgebieden; enkele deelgebieden zijn meer ingericht voor lichtere bedrijfscategorieën, enkele deelgebieden voor reguliere industrie en enkele deelgebieden voor zwaardere industrie. In het planvoorstel is met de categorisering hiermee rekening gehouden. Concreet houdt dit in dat daar waar het mogelijk is een zware bedrijfscategorie wordt toegestaan. Binnen deze zware bedrijfscategorieën zijn geen kantoorachtige bedrijfsactiviteiten gewenst. Voor kantoren achten wij een hoogwaardigere omgeving meer gewenst.

Daar waar sprake is van regulier industrie of zwaardere industrie heeft het onze voorkeur om bedrijfsactiviteiten niet te mengen met wonen. Hier worden, met eerbiediging van de bestaande woningen, (bedrijfs)woningen uitgesloten. Planregels zijn als zodanig gesteld.

Bestaande risicobedrijven worden toegestaan door middel van specifieke benoemingen. Gezien de ligging van het bedrijfsterrein ten opzichte van de woonomgeving en overige kwetsbare objecten zou een eventuele vestiging van een nieuw risicobedrijf mogelijk kunnen zijn. Dit is echter ook afhankelijk van de exacte ligging. Om deze reden worden nieuwe risicobedrijven niet generiek toegestaan maar zal dit via een specifieke vrijstelling geschieden. Uitgangspunt hierbij zal het gemeentelijk externe veiligheidsbeleid zijn. Voor een eventuele medewerking aan een vrijstelling voor een risicobedrijf zal de aanvaardbaarheid van de (rest)risico-effecten op de omgeving op dat moment worden beoordeeld.

Zonemodel

Op dit moment zijn slecht een zeer beperkt aantal “grote lawaaimakers” gevestigd op de Arkervaart. Het betreft Arla food en de Asfaltcentrale Nijkerk (ACN). Slechts die plandelen waar “grote lawaaimakers” zijn gevestigd of waar vestiging van dit soort “grote lawaaimakers” mogelijk is, dienen te worden bestemd voor deze “grote lawaaimakers”. Op dit ogenblik maakt een groter deel van het bedrijventerrein onderdeel uit van het gebied waar zich grote lawaaimakers mogen vestigen dan daadwerkelijk het geval is.

Het is mogelijk om voor een bedrijventerrein een bestemmingsplan vast te stellen waarin “grote lawaaimakers” worden uitgesloten. In het kader van het beperken van de administratieve lasten is dit dezoneren daar waar dit mogelijk is gewenst. Dit is echter alleen mogelijk daar waar deze “grote lawaaimakers” niet aanwezig zijn en niet gewenst zijn.

Het plandeel ten noorden van de Ambachtstraat, ten oosten van de Watergoorweg en ten westen van de Berencamperweg bevat “grote lawaaimakers”. Ook vanuit een goede ruimtelijke invulling zijn “grote lawaaimakers” hier niet ongewenst. Voor dit plandeel wordt de vestiging van “grote lawaaimakers” toegestaan op grond van dit bestemmingsplan. Voor het overige plandeel achten wij het toestaan van “grote lawaaimakers” niet gewenst en noodzakelijk. In het paragraaf 4.4 Geluid wordt nader op deze aspecten ingegaan.

Huidige aanwezige bedrijven en bedrijfsactiviteiten rond het plangebied

De aanwezige huidige bedrijvigheid rond dit plangebied is geïnventariseerd. Geïnventariseerd is of rond het plangebied ook bedrijfsactiviteiten aanwezig zijn met een zodanige invloed dat deze beperkingen opleveren voor het plangebied. Gedacht kan hierbij worden aan risicobedrijven, buiten het plangebied gelegen, met een invloedsgebied binnen het plangebied of aan bedrijven met een forse geurcontour. Voor deze inventarisatie is gekeken tot een ruime afstand buiten het plangebied. Binnen het plangebied zullen geurgevoelige objecten en kwetsbare objecten zoals grotere kantoren en woonfuncties worden uitgesloten.

Risicobedrijven

Rond het plangebied zijn, ook op ruimere afstand bekeken, geen risicobedrijven aanwezig waarvan de risicocontouren tot in het plangebied reiken. Nadere aandacht aan risicobedrijven, die buiten het plangebied zijn gelegen is dan ook niet noodzakelijk.

Agrarische bedrijven

Rond het plangebied zijn diverse agrariërs gelegen. Uit inventariserend onderzoek met als basis de nieuwe rekenmethodiek zoals vastgelegd in de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) is gebleken dat de geur voorgrond belasting en achtergrondbelasting als gevolg van cumulatie van geur door omliggende agrariërs geen relevante rol speelt. Er is geen sprake van een overbelaste geursituatie in het plangebied veroorzaakt door omliggende agrariërs. Bij toekomstige vergunningverlening aan agrariërs zal rekening worden gehouden met deze geurverordening. Toekomstige overbelaste geursituaties worden op deze wijze voorkomen.