direct naar inhoud van 3.3 Regionaal beleid
Plan: bedrijfsterrein Overhorst 3
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0267.0018-ON05

3.3 Regionaal beleid

Gebiedsagenda Vallei

De regio heeft voor bewoners en bedrijven een aantrekkelijk vestigingsklimaat door de centrale ligging in Nederland, de goede ontsluiting, het gevarieerde landschap en de attractieve woonmilieus. Daarom voelt de Vallei steeds meer druk op de bereikbaarheid en de ruimtelijke ontwikkeling. De uitdaging is om groei van woningen en bedrijven niet ten koste te laten gaan van het gevarieerde landschap (incl. EHS Veluwe en Utrechtse Heuvelrug), maar juist aan te grijpen voor een noodzakelijke transitie van het gebied.

In het economisch programmeringsdocument (EPO) van Regio de Vallei wordt de behoefte aan bedrijventerreinen uitgewerkt. Op basis van het TM-scenario is de uitbreidingsvraag tot 2020: 127 hectare. Daar komt een vervangingsvraag van 22 hectare voor bestaande bedrijfslocaties bij die getransformeerd worden naar andere stedelijke functies. Daarnaast is er ruimte nodig voor ambities die leven in de regio: Food Valley (54 hectare), overloop Randstad (10 hectare), opvang ruimtebehoefte Utrechtse WERV (35 hectare) en logistiek (10 hectare). De totale extra behoefte aan bedrijventerreinen wordt tot 2020 geraamd op 258 hectare. De regio heeft per 1 januari 2009 aan harde en zachte plannen 191 ha bedrijventerrein beschikbaar of in voorbereiding. Voor 67 hectare moeten nog locaties worden gevonden, waarbij de regio zich primair richt op de bestaande zoeklocaties. De opgave is de economische ambities op de juiste en duurzame manier te accommoderen binnen de regio. De regio wil economische ontwikkeling gepaard laten gaan met een versterking van de landschappelijke en ecologische kwaliteit van het gebied.

Dit bestemmingsplan voorziet niet in het toevoegen van structureel nieuw areaal aan bedrijfsterrein, maar ziet slechts op een herschikking van bestaande planlogische rechten. Het plan is dan ook niet gericht op de realisatie van extra bedrijventerreinen of concurrerend met uitbreidingsambities die zijn verwoord in de Gebiedsagenda Vallei.

Waterbeheersplan 2010-2015 (Waterschap Vallei en Eem)

Ruimtelijke plannen en besluiten kunnen leiden tot wateroverlast, vermindering van de waterkwaliteit of verdroging van natuurgebieden. Sinds de inwerkingtreding van de watertoets in 2003 moet het bestemmingsplan een beschrijving opnemen van de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. De watertoets is een proces waarin waterbeheerders en planners met elkaar zoeken naar de beste wijze om met water rekening te houden in ruimtelijke plannen. Hierbij gaat het uiteindelijk om het voorkomen van problemen en het benutten van kansen voor water en andere functies. Als onderdeel van de watertoets geeft het waterschap formeel advies over bestemmingsplannen en is het veelvuldig betrokken bij het vooroverleg over ruimtelijke ontwikkelingen binnen zijn beheersgebied.

Het doel binnen stedelijke gebieden is het voorkomen van wateroverlast en watertekort en het behouden en versterken van de belevingswaarde, de recreatieve waarde en de ecologische waarde van het water. Daarnaast wordt het beleid gericht op het voorkomen wateroverlast in omliggende gebieden en het verminderen van lozingen van verontreinigende stoffen.

De doelen zijn:

  • Het voorkomen van wateroverlast en watertekort.
  • Het zo goed mogelijk vasthouden van water.
  • Het verbeteren van de belevingswaarde en recreatieve waarde van het water.
  • Het behouden en ontwikkelen van waardevolle water- en oevervegetaties en biotopen en het behouden en verbeteren van de waterkwaliteit en ecologische waarden.


Tussen de gemeente, Intres b.v. en het Waterschap Vallei & Eem hebben tijdens de planvormingsfase reeds diverse gesprekken plaatsgevonden over hoe om te gaan met de beoogde verlegging van de Hoevenlakense Beek en de retentieopgave op het terrein van Intres b.v. Dit is vastgelegd in de waterparagraaf. Hiervoor wordt verwezen naar paragraaf 5.8 van deze toelichting.