direct naar inhoud van 2.7 Water
Plan: Binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0244.bpBinnenstad-0003

2.7 Water

De watertoets - zoals deze in het kader van ruimtelijke plannen dient te worden uitgevoerd - is het gehele proces van vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets wordt uitgevoerd binnen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening en water. De watertoets vormt de verbindende schakel tussen het waterbeheer en de ruimtelijke ordening. In dit kader worden dan ook alle relevante waterhuishoudkundige aspecten meegenomen in het onderhavige plan.

Het plangebied valt binnen de grenzen van het beheergebied van Waterschap Veluwe. Het waterschap zorgt voor veilige dijken, een juiste waterstand en schoon oppervlaktewater. Dit wordt integraal waterbeheer genoemd. Integraal waterbeheer richt zich op het beheer, herstel en ontwikkeling van duurzame watersystemen, rekening houdend met ruimtelijke ordening, milieu, natuur en landschap. Het waterhuishoudkundig systeem bestaat uit het samenhangend geheel van grond- en oppervlaktewater, inclusief oeverzones, waterbodems en de technische infrastructuur.

Het waterschap is om een preadvies gevraagd in het kader van de watertoets. In dit preadvies merkt het waterschap op dat de waterkering duidelijk op de plankaart moet worden aangegeven. De kruin van de waterkering (Schipperswal, Bevrijdingsweg) ligt weliswaar net buiten het plangebied; de binnenbeschermingszone ligt wel in het plangebied. Deze binnenbeschermingszone ligt aan weerszijde van de kernzone (kruin) en bedraagt 20 meter vanuit de teen van het dijklichaam. Deze zone en de activiteiten, die daar plaatsvinden zijn van zeer groot belang voor het waterkerend vermogen van de waterkering. Zo kan het (ver)graven, beplanten of andere (bodem)activiteiten het waterkerend vermogen van de waterkering schaden met alle gevolgen van dien. Daarnaast is deze zone noodzakelijk om eventuele toekomstige dijkverbredingen (verzwaring) mogelijk te maken en tegen zo laag mogelijk maatschappelijke kosten. Immers hoe meer bebouwing. in de zone wordt gerealiseerd, des te meer kosten gemaakt moeten worden om deze te ontzien (of te saneren) bij eventuele dijkverzwaringen.

Vanwege de functie van de waterkering en het belang van een goede (toekomstige) conditie en vorm van de waterkering is, ter bescherming van de waterkering en dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering" in de planregels en op de verbeelding opgenomen.