Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Recreatieterreinen
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0233.BPrecreatieterrein-0404

4.4 Groen

Op alle recreatieterrein zijn groenvoorzieningen aanwezig in de vorm van afschermende beplanting rondom het terrein of als afscheiding tussen de verschillende standplaatsen/kavels op het terrein. Eén van de mogelijkheden om de terreinen groen te houden is het voorkomen van aanleggen van grote oppervlaktes verharding in de vorm van bijvoorbeeld wegen, parkeerterreinen en andere verhardingen. Een waarborg om niet het hele recreatieterrein te kunnen verharden, is in de regels opgenomen eis dat de gezamenlijke oppervlakte van de verhardingen en/of halfverhardingen niet meer dan 2.000 m² per hectare mogen bedragen.
  
Om een recreatieterrein in te passen in het landschap is op de plankaart een bebouwingsvrije zone opgenomen. Deze zone is bestemd voor een groene afscherming en de landschappelijke inpassing van het terrein. In het Landschapsbeleidsplan en de Groenstructuurvisie van de gemeente is aangegeven dat voor de inpassing van recreatieterreinen wordt gestreefd naar een natuurlijke inrichting met inheemse beplanting.
 
De breedte van de bebouwingsvrije zone is afhankelijk van de functie van het naastgelegen/aangrenzende terrein. In het algemeen is deze zone 5 of 10 meter breed. De breedte bedraagt 5 meter als het recreatieterrein grenst aan een ander recreatieterrein of aan de bestemming bos. Grenst het recreatieterrein aan groen, openbare wegen, woonfuncties of andere functies, dan bedraagt de bebouwingsvrije zone 10 meter.
 
Op deze regel zijn enkele uitzonderingen gemaakt. Eén van de uitzonderingen die is gemaakt, is een grotere breedte van deze zone als het recreatieterrein grenst aan een doorgaande weg. De breedte van de zone is dan afhankelijk van de ligging van het recreatieterrein ten opzichte van de weg.
Op het adres Eendenparkweg 57 is eveneens een uitzondering gemaakt. De noordzijde van dit perceel grenst aan een pad. Het bouwvlak lag hier op 10 meter van de perceelsgrens. Buiten de bouwgrens staan nu een aantal stacaravans. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in haar uitspraak van 10 oktober 2012 (201103386/1/R2) geoordeeld dat het besluit van de gemeente omtrent dit perceel niet zorgvuldig is genomen. Na onderzoek blijkt dat het onduidelijk is of de betreffende stacaravans met vergunning zijn gebouwd. Deze onduidelijkheid wordt nu in het voordeel van de eigenaar uitgelegd. In samenspraak met de eigenaar is de bouwvlakgrens hierom verplaatst naar 5 meter van de perceelsgrens.
  
In deze bebouwingsvrije zone mogen geen bouwwerken of andere bouwwerken worden opgericht. Daarnaast geldt er een aanlegvergunningomgevingsvergunningplicht voor het aanleggen van wegen of paden en overige verhardingen binnen deze bebouwingsvrije zone. Deze omgevingsvergunnig voor het uitvoeren van een werk of werkzaamhedenaanlegvergunning is opgenomen om bijvoorbeeld een terreinontsluiting aan te kunnen leggen.