direct naar inhoud van 3.2 Provincie Gelderland
Plan: bestemmingsplan '''t Harde 2009"
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1

3.2 Provincie Gelderland

Algemene omschrijving van het streekplanbeleid
Het beleid van de provincie Gelderland voor de ruimtelijke ordening is opgenomen in het Streekplan Gelderland 2005; “kansen voor de regio's”. Het streekplan is 29 juni 2005 door Provinciale Staten vastgesteld en is op 20 september 2005 in werking getreden. Met het van kracht worden van de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008 heeft het streekplan de status van structuurvisie gekregen. Het streekplan blijft hiermee richting geven aan de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling op provinciaal niveau.

Het beleid zoals verwoord in het Streekplan is op verschillende onderdelen verder uitgewerkt. Het betreft de onderwerpen; “kernkwaliteiten natuur en landschap”, “regionale waterberging” en “zoekzones stedelijke functies”. Daarnaast is het Streekplan met betrekking tot de begrenzing en de ruimtelijke bescherming van de ecologische hoofdstructuur (EHS) herzien.

Met het streekplan Gelderland 2005 kiest de provincie voor de versterking van de bestaande ruimtelijke kwaliteit in Gelderland. Hoofddoelstelling van het provinciaal ruimtelijk beleid is om de ruimtebehoefte in regionaal verband zorgvuldig te accommoderen op een manier die meervoudig ruimtegebruik stimuleert, duurzaam is en de regionale verscheidenheid versterkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de aanwezige identiteiten en ruimtelijke kenmerken.

In het Streekplan Gelderland worden globaal drie soorten van gebieden onderscheiden, te weten; het “rode raamwerk”, het “groen-blauwe raamwerk” en het “multifunctioneel gebied”. Voor het rode raamwerk geldt dat hierbinnen met name de verstedelijking van Gelderland moet plaatsvinden. Binnen het groen-blauwe raamwerk geeft de provincie ruimte aan natuur. Verstedelijking is hier in principe niet toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is. Voor het multifunctionele gebied heeft de provincie geen eigen ruimtelijke belangen in het streekplan geformuleerd.

Het streekplan Gelderland 2005 van belang voor de gemeente Elburg
De gemeente Elburg en daarmee de kern 't Harde en omgeving behoort tot de streekplanregio “Noord-Veluwe”. Voor de nederzettingen in deze regio, die het zwaartepunt van de leefbaarheid vormen, wordt een kwaliteitsimpuls voorgestaan. Hierbij wordt een passende functieontwikkeling, herstructurering bebouwing, openbare ruimte en verkeer integraal benaderd. De regio Noord-Veluwe als geheel valt in hoofdzaak onder de beleidslijn voor het groen-blauwe raamwerk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1_0009.png"

Afbeelding 10 uitsnede plankaart Streekplan Gelderland 2005

Groen-blauwe raamwerk
Het groenblauwe raamwerk is in het buitengebied van 't Harde herkenbaar aanwezig. Het buitengebied draagt in belangrijke mate bij aan het groene imago van de Noord Veluwe; de aaneenschakeling van aanééngesloten bosgebied, open weidevogelgebieden en half-open landgoed- en coulisselandschappen.

Voor deze gebieden - behorende tot de ecologische hoofdstructuur (EHS), de Vogel- en Habitatrichtlijn en de waardevolle open landschappen - geldt de “nee, tenzij”-benadering bij de afweging van rode ontwikkelingen. Daarbij richt het beleid zich ook op het veiligstellen van de nog gave randen van de Veluwe. De randen van de Veluwe bestaan uit een krans van dorpen, stadjes en steden. Voorkomen moet worden dat deze krans dichtslibt en volledig versteent. Door de aanwijzing van groene wiggen tussen de kernen worden de landschappelijke overgangen gewaarborgd. Voor 't Harde zijn de overgangen naar Nunspeet en Wezep als groene wig aangewezen. Om een betere ruimtelijke afstemming tussen natuur en intensieve recreatie te krijgen is rond het Veluwemassief de contour "groei en krimp saldering Veluwe" aangegeven. Door toepassing van het groei-krimp beleid voor de intensieve recreatie wordt een kwaliteitsslag voor zowel natuur als recreatie gemaakt.

Rode raamwerk
Binnen het rode raamwerk wordt voor de Noord-Veluwe algemeen beleid geformuleerd voor de verstedelijking op het vlak van onder andere wonen en werken. Voor deze onderwerpen wordt verwezen naar het regionale beleid zoals verwoord in de regionale structuurvisie en de regiovisie Noord Veluwe.

Multifunctioneel gebied
De bebouwde kom en een deel van het buitengebied aan de noordkant van 't Harde wordt door de provincie aangemerkt als "multifunctioneel gebied". Dit houdt in dat de provincie Gelderland voor dit gebied in het streekplan geen eigen ruimtelijke belangen geformuleerd heeft. Ook hiervoor wordt verwezen naar de regionale structuurvisie en de regiovisie Noord Veluwe.

Provinciale Ruimtelijke verordening
Gedeputeerde Staten hebben op 3 november 2009 het ontwerp van de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. Inwerkingtreding van de verordening wordt medio 2010 verwacht. Met deze verordening stellen Provinciale Staten regels over de inhoud, toelichting en onderbouwing van bestemmingsplannen. De regels hebben betrekking op o.a. verstedelijking, detailhandel, wonen, bedrijven, ecologische hoofdstructuur etc. en zijn gebaseerd op de uitgangspunten uit de provinciale structuurvisie (Streekplan Gelderland 2005).

Het bestemmingsplan is in overeenstemming met het Streekplan Gelderland 2005 en de ontwerp provinciale ruimtelijke verordening
Het bestemmingsplan heeft een conserverend karakter en heeft uitsluitend betrekking op de bestaande bebouwing van de kern 't Harde. Het bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe woon- en werkgebieden in het buitengebied en heeft geen betrekking op intensieve recreatieve voorzieningen of de ecologische hoofdstructuur. De kern 't Harde is binnen het streekplan als multifunctioneel gebied aangemerkt. Het bestemmingsplan is dan ook in overeenstemming met het provinciaal beleid.