Plan: | Bestemmingsplan Arnhem Zuid-Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.748-0301 |
Bestaande situatie
Beschrijving van de groenstructuur en de ecologische waarden
Het gebied kent belangrijke groenstructuur met landschappelijke en ecologische waarden. Deze zijn Immerloo park en plas, de Huissensedijk met de moerassen en het aangrenzend agrarische landschap (De Maten), het agrarische landschap ten zuiden van de wijk Rijkerswoerd en het Zeegbos. Deze zones zijn aan elkaar verbonden en vormen een verbinding van de Ijsseluiterwaarden en mer Rijnuiterwaarden, via park Lingezege en de ecologische zones in Schuytgraaf en via de Huissense- en Drielsedijk.
Ecologisch waardevol is het Moeras aan de Huissensedijk. De ecologische kwaliteit van het moeras wordt grotendeels bepaald door voeding met schoon kwelwater van de stuwwal van de Veluwe. Het vormt een biotoop voor een aantal bijzondere planten (wateren moerasplanten) en dieren (vogels, amfibieën, vissen, insecten). Een amfibieëngeleidingssysteem met tunnels onder de Erasmussingen zorgt er voor dat amfibieën en kleine zoogdieren de weg veilig kunnen oversteken. De Huissensedijk heeft bloemrijke graslanden, die samen met Immerloo park worden begraasd door schapen. In het park staat een ooievaarsnest. Ooievaars worden wel gezien, maar broeden er nog niet.
De zuidzone van de Huissensedijk zelf ontleent zijn ecologische betekenis vooral aan de kleine natuurelementen, met als belangrijkste het moerassige gebiedje aan de Erasmussingel ter hoogte van de Stadsboerderij. Verder zijn er enkele verspreide beplantingselementen, onder andere knotwilgen. In de weilanden van het agrarische gebied ten zuiden van de wijk Rijkerswoerd broeden weidevogels. In enkel boerderijen (met name aan de Huissensedijk en de Mooieweg) broedt de steenuil en in de gebouwen in de verschillende wijken verblijven vleermuizen, huismus en gierzwaluw.
Figuur 4.2: Brenzing EHS Natuur, Verweving en Ecologische Verbindingszone
Bron: Atlast Groen Gelderland
Geldersche Poort (geel). Het rood omcirkelde deel ligt deels in het plangebied
Figuur 4.3 Natura 2000 - Begrenzing Geldersche Poort
Bron: Ministerie van LNV
Figuur 4.4 Begrenzing bebouwdekom Boswet
Bron: Groenplan Arnhem 2004 - 2007 / 2015
Wet- en regelgeving
Voor de begrenzingen van de EHS, Natura 2000 en de Boswet zie respectievelijk figuur 4.2, 4.3 en 4.4
Beschrijving ontwikkelingen
Alle ontwikkelingen en ingrepen (ook de ontwikkelingen die passen binnen het vigerende bestemmingsplan), moeten worden getoetst worden aan de geldende wet- en regelgeving.
Er zijn echter geen ontwikkelingen in het plangebied. Er worden geen bestemmingen gewijzigd waarbij de ecologische doelstellingen van de wet- en regelgeving in geding komen. Er is dus geen toetsing op de wet- en regelgeving nodig.
Conclusie
Er zijn geen belemmeringen. De huidige bestemmingen dragen bij aan de geldende ecologische doelstellingen van de EHS, de Boswet en het Natura 2000 gebied Gelderse Poort en er zijn geen ontwikkelingen of ingrepen.