direct naar inhoud van 4.3 Ruimtelijke structuur nieuwe deelgebieden
Plan: Malburgen - West 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.741-0301

4.3 Ruimtelijke structuur nieuwe deelgebieden

In de afgelopen jaren zijn al een aantal plannen uitgevoerd enkele zijn nog in voorbereiding:

4.3.1 Reeds uitgevoerde plannen

Wonen-aan-het-park zuid

Ten zuiden van het park is een woongebied gemaakt, dat naar het park gericht een duidelijke rand vormt. Door de beeldbepalende ligging is statige bebouwing met duidelijke wandvorming gecreerd. De gestapelde bebouwing langs de Eldenseweg is geluidafschermend en heeft een hoogte-accent in de kop aan het park. Deze is zichtbaar vanuit de as Fonteinkruidstraat. De bebouwing langs de Brunelsingel aan de zuidkant van het woongebied heeft 3 lagen en platte daken en is met haar verspringing in de gevellijn (zaagtand) losser van karakter.

Langs de parkrand vindt de ontsluiting plaats via een smalle straat en is parkeren alleen op eigen terrein mogelijk. In het verlengde van het zuidelijk deel van de Madelievenstraat is ruimte voor een breed profiel, waarin naast langsparkeren aan de andere zijde ook geclusterd haaks parkeren afgewisseld kan worden met brede trottoirs bedoeld als verblijfsruimten met bomen. De woonstraatjes tussen het verlengde van het zuidelijk deel van de Madelievenstraat en de zuidelijke singel hebben een asymmetrisch profiel met zeer korte of iets diepere voortuinen overeenkomstig de karakteristiek van bestaande straten in Malburgen.

Woonhof en Heermoesstraat

De integratie tussen deels bestaande en nieuwe bebouwing is een belangrijk thema in dit woongebied. De nieuwbouw aan de Madelievenstraat sluit aan op de bestaande bebouwing. Woningen in het midden van het gebied vormen een besloten hof, gesitueerd rond een openbare buitenruimte. Het hof wordt ontsloten vanaf de zuidelijke singel. Een langzaamverkeer route is gecreëerd tussen het hof en het verlengde van de Lupinestraat. De noordzuid gelegen route loopt centraal in Malburgen west langs onder andere het park. De hoogte van de bebouwing langs de singel neemt in oostelijke richting toe naar uiteindelijk vier lagen in gestapelde bouw aan de Heermoesstraat. Het nieuwe buurtje in het verlengde van de Madelievenstraat is van de bestaande Madelievenstraat gescheiden door een groenstrook. Door deze groenstrook is wel een verbinding voor langzaam verkeer mogelijk, maar niet voor de auto.

Bastion

Het Bastion ligt in de zuid-west hoek van Malburgen-West en onderscheidt zich van andere deelgebieden door het autoluwe karakter. Om dit karakter te bereiken zijn parkeerplaatsen voor bezoekers aangelegd aan de randen. De buurt is groen van opzet en de openbare ruimte is ingericht ten behoeve van het langzamere karakter met groene bermen.

De langzaamverkeerroute in noord-zuid richting sluit aan op de brug over de Batavierenweg, evenals de hoofdfietsroute Wilgenlaan/Dovenetellaan. Aan de rand is sprake van geluidafschermende gestapelde bebouwing in verschillende bouwhoogten. Op deze wijze maakt Malburgen bovendien visueel contact met haar omgeving. Het binnengebied biedt ruimte aan woningbouw met een grote diversiteit.

Sportvelden

Langs de Batavierenweg is een nieuwe sportvoorziening aangelegd ter vervanging van het bestaande sportcomplex. Er is ruimte voor twee sportvelden, een clubgebouw, tribunes en parkeergelegenheid.

Park

Het park ligt tussen verschillende buurten. Deze centrale ligging komt niet alleen de toegankelijkheid maar ook de veiligheid ten goede. Het park krijgt een stedelijke begrenzing en wordt door statige bebouwing omgeven. Lange lijnen in de vorm van langzaamverkeersroutes in een bijzondere vormgeving, bijvoorbeeld lage dijkjes. Het park kent een sterke afwisseling van open grasvelden met losse boombeplanting en dicht beplante bomenstroken.

De parkzone wordt begeleid door de continuïteit van het water. Dit begint bij de aansluiting van de Meldestraat aan de Nijmeegseweg. De nieuwe singel loopt vanaf dit punt, in het verlengde van de reeds bestaande Zeegsingel, naar het westen en wordt verbreed in het centrale parkgedeelte. In deze verbreding van water is een vlonder gesitueerd en even verderop een uitkijkpunt (kunstwerk) dat uitkijkt over de dijk van de Eldenseweg naar de uiterwaarden toe. In het park zelf ligt een hoge schuin geplaatste heuvel. In de waterpartij is er plaats voor varen in de zomer en schaatsen in de winter. Het park is ruimtelijk zo ingedeeld dat de meer vaste functies ten noorden en oosten van de grote open weide als multifunctionele plek zijn gesitueerd. De functies bestaan uit een grotere speelplaats, een ontmoetingsplek en een schoolzorgcluster.

Er zijn hoge eisen gesteld aan de uitwerking van dit complex, zowel qua architectuur als ligging en begrenzing gezien de ligging in het park.

Er is uitwisseling van gebruik tussen speelpleinen van de school en speelplaatsen in het park (ook na schooltijd).

De randen van het park bestaan uit continue langzaamverkeerpaden en krijgen in de inrichting extra aandacht. Deze zijn aan de zuidkant parallel aan het water gesitueerd en aan de noordkant parallel aan de nieuwe woonbebouwing. De paden zijn herkenbaar door een laanbeplanting.

Het park is sterk verweven met de buurten door diverse uitlopers:

  • een route begeleid met water in noordelijke richting naar de uiterwaarden en Meiners wijk.
  • een schakel tussen bestaande en nieuwe bebouwing in noordoostelijke richting naar de Gelderse Rooslaan.
  • een verbinding langs de Ereprijslaan naar het winkelcentrum aan de Dovenetellaan.
  • de groenzone aan de Meldestraat/Speenkruidstraat als onderdeel van de hoofdgroen structuur voor heel Malburgen.
  • een uitloper die aansluit op de brug over de Batavierenweg in zuidwestelijke richting.

Groenzone Meldestraat/Speenkruidstraat

De groenzone aan de Meldestraat/Speenkruidstraat maakt, samen met de in het verlengde gelegen Zeegsingel, onderdeel uit van de hoofdgroenstructuur. Het staat in directe verbinding met het park in West en vormt een functionele, ruimtelijke en natuurlijke verbinding tussen Meinerswijk, het nieuwe park en de Immerlooplas. Voor de omgeving vervult de groenzone een speel- en recreatiefunctie. Twee wegen doorkruisen de groenzone: de Dovenetellaan als onderdeel van de hoofdontsluiting en het verlengde van de Lupinestraat voor langzaam verkeer.

Aan de groenzone grenzen drie nieuwbouwlocaties (reeds in aanbouw):

  • hoek Lupinestraat Speenkruidpad: bebouwing op deze beeldbepalende locatie aan de groenzone vormt de afronding van bestaande bebouwing en ligt als beeldbepalend gebouw aan het eind van de landschappelijke as van de singel die zich ter hoogte van dit gebouw vernauwd;
  • hoek Dovenetellaan/Meldestraat (Dovenetelplein): gestapelde bebouwing met een statige gevel aan de Meldestraat tot 4 bouwlagen, bebouwing aan Dovenetellaan in 3 lagen aansluitend op bestaande bebouwing Dovenetellaan;
  • Sterremuurpad: lage statige wand aan de singel met zicht op deze groenzone, aansluitend bij bestaande bebouwing.
4.3.2 Nog uit te voeren plannen

Wooneiland (WW3)

In de noordwest hoek van Malburgen-West, voorheen sportvelden, is een wooneiland geprojecteerd. Voor dit deelgebied, dat geheel omgeven is door water, wordt een besloten karakter met een kleinschalig openbaar terrein nagestreefd. Parkeren op eigen terrein heeft de voorkeur. Naast de ontsluiting voor autoverkeer vanaf de Gelderse Rooslaan via Wonen-aan-het-park noord, krijgt het wooneiland aan de zuidzijde twee langzaamverkeerbruggen, waarvan de oostelijke tevens door noodverkeer gebruikt moet kunnen worden. Aan de noordzijde ligt tenslottte een verkeersbrug naar het terrein van een torenvolume in de dijkzone. De bebouwing langs de Eldenseweg zal een geluidafschermend karakter hebben en zal bestaan uit rijbebouwing in maximaal vier bouwlagen. De zuidelijke en oostelijke randen bieden ruimte aan een bijzonder woningtype, fraai gesitueerd aan het water. Belangrijk is de beperkte buitenruimte, terras aan het water in plaats van tuinen. De open plekken aan het water zijn fraai vormgegeven ten behoeve van verblijf. De meest in het oogspringende open plek ligt op de zuidoostpunt van het eiland.

Wonen-aan-het-park noord (WW4)

Ten noorden van het park is eveneens een woonbuurt gepland. De zuidkant hiervan is door de ligging aan het park beeldbepalend; hier wordt statige bebouwing met duidelijke wandvorming voorgesteld. De noordkant vraagt eveneens om een duidelijke wand als afronding van de wijk. De binnenkant van het woongebied is groener, opener en informeler vormgegeven. De gestapelde bebouwing aan de noordoostzijde van de buurt is beeldbepalend vanaf de Gelderse Rooslaan. Het gebouw ligt bovendien in de zichtas van de waterpartij in het verlengde van de Hoefbladlaan.

De ontsluiting vindt plaats via een verkeerslus die op twee plaatsen aan de Gelderse Rooslaan haakt. Eén daarvan is de bestaande Kamperfoeliestraat, die aan westelijke zijde begeleid zal worden door een groene wig tussen de bestaande (portiek-)woningen en de nieuwbouw. In het midden van het woongebied vindt de ontsluiting plaats via een aftakking van deze verkeerslus.

Aan de Violierlaan (achterzijde winkelcentrum) is ruimte voor woningbouw als afronding van het bouwblok. Daarbij moet aansluiting worden gezocht bij de bestaande bebouwing aan de Violierlaan.