direct naar inhoud van 5.9 Bodem
Plan: Hoogstede-Klingelbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.723-0302

5.9 Bodem

Voor de ontwikkellocatie is een inventarisatie uitgevoerd van alle beschikbare bodemkwaliteitsgegevens en historische gegevens in het plangebied. Daarbij is gebruik gemaakt van het bodeminformatiesysteem van de gemeente Arnhem en zijn de volgende bodemrapporten/-documenten geraadpleegd:

  • Kostenraming Hoogstedelaan-Klingelbeekseweg, Verhoeve Milieu, 22 april 2009;
  • Memo milieukundige onderzoeken Hoogstedelaan/Klingelbeekseweg, gemeente Arnhem sector SI, 10 september 2008;
  • Gecombineerd verkennend bodem- en asbestonderzoek, asfaltonderzoek en civieltechnische onderzoek Hoogstedelaan/Klingelbeekseweg te Arnhem, Verhoeve Milieu, kenmerk: 158094, 18 augustus 2008;
  • Verkennend onderzoek Hoogstedelaan 63, Syncera De Straat, kenmerk: B05B0215, 23 juni 2005.

Voor het beheerbestemmingsplan is met behulp van het bodeminformatiesysteem van de gemeente Arnhem een inventarisatie uitgevoerd van de bekende (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging in het betreffende plangebied.

Beschrijving ontwikkel- en beheergebied

De ontwikkellocatie is gelegen tussen de Hoogstedelaan, de Rosandelaan en de Klingelbeekseweg en heeft een oppervlakte van circa 5,7 hectare. De locatie bestaat uit weiland, braakliggend terrein, gedeelte Hoogstedelaan, volkstuincomplex, voormalige Holleweg, een voormalige kwekerij (Hoogstedelaan 63), twee boerenerven (Klingelbeekseweg 106 en 134) en een mestkelder (Klingelbeekseweg 66). De voormalige kwekerij is in 2005 door Syncera De Straat onderzocht. De overige deellocaties zijn in 2008 door Verhoeve Milieu onderzocht.

Het ontwikkelgebied is verdacht van de aanwezigheid van Conventionele Explosieven (CE). De boringen in het onderzoek van Verhoeven Milieu zijn daarom geplaatst na vrijgave door een OCE-deskundige.

Het beheergebied is het omringende gebied van de ontwikkellocatie tussen de ontwikkellocatie en het BPA-/Kema-terrein (westelijk), Utrechtseweg (noordelijk), Klingelbeekseweg (oostelijk en zuidelijk) en gedeeltelijk gebied tussen Klingelbeekseweg en Rijn.

Verkennende onderzoeken ontwikkellocatie

In de onderzoeken van Syncera De Straat en Verhoeve Milieu zijn in de bovengrond op meerdere plaatsen van het plangebied bijmengingen met bodemvreemde materialen zoals puin en kolengruis aangetroffen. In de grond zijn over het algemeen geen tot licht verhoogde gehalten aan zware metalen, asbest, PAK, bestrijdingsmiddelen en minerale olie gemeten. Het grondwater is niet onderzocht omdat het grondwater zich dieper dan 5 m-mv bevindt. In het plangebied en direct aangrenzend aan het plangebied liggen geen bekende grondwaterverontreinigingen.

De bijzonderheden uit de verkennende onderzoeken zijn:

Hoogstedelaan 63 (voormalige kwekerij)

Op deze locatie is in het onderzoek van Syncera De Straat een afvalstort aangetroffen. Verder zijn verspreid over het maaiveld asbesthoudende materialen aangetroffen. Ten behoeve van de ontwikkeling moet het asbest op het maaiveld middels “handpicking” verwijderd worden (door een BRL 5052 gecertificeerd bedrijf). Tevens moet het stortmateriaal verwijderd worden.

Volkstuinen

Op het maaiveld is asbest aangetroffen in de vorm van een grote asbestplaat. Deze dient verwijderd te worden. Analytisch is in de bovengrond van boring 8 een sterk verhoogd gehalte aan zink en in de bovengrond van boring 12 een matig verhoogd gehalte aan zink aangetoond. Hier is nader onderzoek nodig.

Voormalige Holleweg

In de bovengrond van boring 32 zijn sterk verhoogde gehalten aan lood en zink en een matig verhoogde gehalte aan koper gemeten. Hier is nader onderzoek nodig. In de bovengrond van boring 32 zijn twee stukjes chrysotiel-asbest waargenomen. In het verkennend asbestonderzoek is hier asbest aangetoond. Hier is nader asbestonderzoek nodig.

Boerenerven (Klingelbeekseweg 106 en 134)

In de bovengrond van boring 55 is chrysotiel-asbest aangetroffen. In het verkennend asbestonderzoek is hier asbest aangetoond. Hier is nader asbestonderzoek nodig.

Mestkelder Klingelbeekseweg 66

In de puin- en kolengruishoudende bodemlaag van boring 58 zijn sterk verhoogde gehalten aan nikkel en PAK gemeten. Hier is nader onderzoek nodig.

Nader onderzoek ontwikkellocatie

Uit de verkennende onderzoeken blijkt dat op een aantal plaatsen nader onderzoek nodig is. Dit nader onderzoek is nog niet uitgevoerd omdat in de voorbereiding van deze MAS bleek dat deze plaatsen (nog) niet toegankelijk waren. In het vervolg op deze MAS (bouw-vergunningspoor) zullen deze plaatsen wel toegankelijk zijn en zal het nader onderzoek worden uitgevoerd. Wel heeft de initiatiefnemer in de voorbereiding van deze MAS de kosten voor het nader onderzoek en de kosten van een eventuele bodemsanering (“worstcase” scenario) meegenomen in het plan.

Bodem beheergebied

Uit de inventarisatie is gebleken dat in het bestemmingsplangebied de volgende (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig zijn:

Adres   BISnr.   Aangetoond of potentieel geval   Omschrijving  
Klingelbeekseweg 23
 
2238   Potentieel geval   Voormalige stortplaats AKU  
Klingelbeekseweg
t.o. 174  
0020   Aangetoonde gevallen   Verontreinigd slib (geval) in voormalige zandwinput voorzien van een bovenafdichting en afdeklaag. Deze afdeklaag is verontreinigd met asbest (nieuw geval).
 

De locatie aan de Klingelbeekseweg t.o. 174 wordt in het kader van het plan Hoogstede in 2009 gesaneerd en heringericht. De sanering bestaat uit het deels afgraven van de afdeklaag en het zeven en verwijderen van de asbest. Daarna wordt de gezeefde afdeklaag weer teruggebracht. Verder worden de drains die niet meer goed functioneren hersteld. De waterdichte bovenafdichting blijft in takt. Na de sanering wordt de locatie ingericht met een parkje en een paddenpoel.

Conclusie

Ontwikkellocatie

Hoewel het uitgevoerde onderzoek nog niet volledig is (deels nog nader onderzoek nodig), geven de geïnventariseerde en getoetste bodemgegevens in deze fase van de ontwikkeling voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het ontwikkelplangebied. De algehele bodemkwaliteit is vastgesteld en de plaatsen waar nog nader bodemonderzoek nodig is (mogelijke gevallen van ernstige bodemverontreiniging) zijn bekend.

Er worden geen financiële belemmeringen voor de ontwikkeling vanwege bodemsanering verwacht omdat in de plannen rekening is gehouden met de kosten voor een sanering (“worstcase” scenario). Daarom zijn er vanuit de vakdiscipline bodem ten aanzien van de ruimtelijke planprocedure geen belemmeringen.

In voorbereiding op de uitvoering van de plannen zijn de volgende vervolgacties nodig:

Deellocatie
 
Vervolgactie  
Hoogstedelaan 63
(voormalige kwekerij)  
Verwijdering asbest op het maaiveld middels “handpicking” en verwijdering stortmateriaal
 
Volkstuinen   Verwijdering grote asbestplaat. Nader bodemonderzoek naar zink in de grond
 
Voormalige Holleweg   Nader bodemonderzoek naar lood, zink en koper in de grond en nader asbestonderzoek  
Boerenerven
(Klingelbeekseweg 106 en 134)
 
Nader asbestonderzoek  
Mestkelder
(Klingelbeekseweg 66)  
Nader bodemonderzoek naar nikkel en PAK in de grond  

Verder zal geactualiseerd bodemonderzoek nodig zijn op die plaatsen waar op het moment van de bouwaanvraag de uitgevoerde onderzoeken reeds verouderd zijn (ouder dan 5 jaar). Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen sanerende en/of overige maatregelen noodzakelijk zijn. Beoordeling van de vervolgacties, zoals van het nader bodem- en asbestonderzoek, vindt dan plaats in het kader van het (bouw)-vergunningenspoor.

Beheergebied

De geïnventariseerde en getoetste bodemgegevens geven voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het beheergebied. Er zijn (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig. De locatie aan de Klingelbeekseweg t.o. 174 wordt in het kader van het plan Hoogstede in 2009 gesaneerd en heringericht.

De kwaliteit van de bodem (inclusief grondwater) vormt geen belemmering voor de aanwezige bestemmingen/functies.