Plan: | Malburgen - De Wheme |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.675-0301 |
In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die op 1 juli 2008 in werking is getreden, is de verplichting opgenomen om ruimtelijke plannen en besluiten digitaal vast te stellen. De digitaliseringsverplichting is uitgesteld tot 1 januari 2010. Ook de Standaard voor vergelijkbare bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) is pas op 1 januari 2010 verplicht. De gemeente Arnhem werkt vooruitlopend op deze wettelijke verplichting in dit bestemmingsplan al met deze standaard.
De Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 maakt het mogelijk bestemmingsplannen te maken die op vergelijkbare wijze zijn opgebouwd en op een zelfde manier worden verbeeld. Vergelijkbare bestemmingsplannen leiden tot een betere dienstverlening en tot een effectievere en efficiƫntere overheid.
Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit planregels en bijbehorende verbeelding waarop de bestemmingen zijn aangegeven. Het plan kan zowel digitaal als analoog worden verbeeld. De verbeelding en de planregels dienen in samenhang te worden bekeken.
De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
Hoofdstuk 1bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied en bevatten:
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel zijn definities van de in de regels gebruikte begrippen opgenomen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.
Artikel 2 Wijze van meten
Dit artikel geeft onder meer bepalingen waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.
Op de verbeelding zijn bouwhoogten en soms bebouwingspercentages aangegeven. Als er geen percentages zijn aangegeven, mag het hele bouwvlak worden bebouwd. De aangegeven bouwhoogte wordt gemeten vanaf peil tot het hoogste punt (exclusief elementen zoals een schoorsteen, liftopbouw en dergelijke). Uitgangspunt is dat alleen gebouwd mag worden binnen de bouwgrenzen.
Hoofdstuk 2 van de regels bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied.
Deze bestemmingen zijn in de regels onderverdeeld in o.a.:
In paragraaf 6.3 worden de verschillende bestemmingen toegelicht en wordt ook per bestemming aangegeven waarom voor bepaalde gronden voor deze is gekozen. Daarnaast wordt, indien gekozen wordt af te wijken van de bestemming uit het geldende bestemmingsplan, aangeven waarom daarvoor is gekozen.
Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied. Dit hoofdstuk is opgebouwd uit:
Artikel 12 Anti-dubbeltelregel
Deze regel bepaalt dat er niet twee keer voor eenzelfde locatie een bouwplan kan worden ingediend.
Artikel 13 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden
Een voor de realisering van het ruimtelijk beleid essentieel onderdeel van het bestemmingsplan is het omgevingsvergunnningenstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden. Het doel van dit stelsel is te voorkomen dat specifieke waarden, zoals landschappelijke waarden, natuurwaarden en cultuurhistorische waarden, die moeten worden veiliggesteld, als gevolg van bepaalde activiteiten op onevenredige wijze worden geschaad.
Zo'n omgevingsgvergunning is een door burgemeester en wethouders schriftelijk verleende toestemming om bepaalde werken en werkzaamheden uit te voeren, onder in het bestemmingsplan vastgestelde nadere criteria. Zonder deze vergunning zijn die werken of werkzaamheden verboden.
In dit artikel is in tabelvorm aangegeven welke werken en werkzaamheden binnen welke bestemmingen/differentiaties omgevingsvergunningplichtig zijn. Het stelsel is gekoppeld aan de bestemmingen. Deze staan in de bovenste rij van de tabel.
In de linkerkolom van de tabel zijn de werken en werkzaamheden vermeld, die een nadelige invloed kunnen hebben op de aanwezige waarden. Per bestemming is aangegeven welke activiteiten vergunningplichtig zijn.
Zoals uit de kolom blijkt zijn een aantal werken of werkzaamheden vergunningplichtig in elke bestemming. Deze werken of werkzaamheden kunnen een (negatieve) invloed hebben op het in het plangebied aanwezige waterwingebied en grondwaterbeschermingsgebied en die het gehele bestemmingsplan omvatten. Zie ook hieronder.
Om te voorkomen dat realisering van de bestemmingen tot een te grote regeldruk leiden, zijn de werken en werkzaamheden ter realisering van de bestemmingen uitgezonderd van de vergunningsplicht.
Artikel 14 Algemene bouwregels
Hierin zijn de algemene bouwregels opgenomen zoals de verplichting tot het bouwen binnen het bouwvlak en de uitleg van het bebouwingspercentage.
Artikel 15 Algemene gebruiksregels
Deze bepaling bevat een algemeen verbod om de gronden te gebruiken in strijd met de bestemming, tenzij vasthouden aan dit verbod onredelijk is, of het gebruik reeds anderszins gereguleerd is.
Prostitutie wordt in dit artikel expliciet als strijdig met de bestemmingen bestempeld. Wel is in Artikel
17 een vrijstellingsregeling opgenomen om prostitutie onder strikte voorwaarden in bepaalde gevallen toch toe te laten.
Het project de Wheme ligt direct aan het waterwingebied Immerloo (1-jaarszone) en binnen het grondwaterbeschermingsgebied (25-jaarszone). Ontwikkelingen in dit gebied mogen geen bedreiging zijn voor de waterwinning. Bouwen binnen de 1-jaarszone is verboden. Bouwen in de 25-jaarszone is toegestaan, maar dan moet wel aan extra randvoorwaarden bij het bouwen voldaan worden. Omdat in dit geval direct aan de 1-jaarszone gebouwd wordt, zijn de eisen strenger dan wanneer men op afstand van de 1-jaarszone bouwt. Bij de randvoorwaarden wordt hier op teruggekomen
Artikel 16 Algemene aanduidingsregels
Dit artikel regelt onder meer het waterwingebied en het grondwaterbeschermingsgebied.
Dit gebeurt door middel van het leggen van gebiedsaanduidingen over diverse in het plan voorkomende bestemminmgen. Met een gebiedsaanduiding kan namelijk een bestemming van bijzondere regels worden voorzien, hetzij ter beperking van de gebruiksmogelijkheden hetzij ter verruiming daarvan. Met het oog hierop kunnen aan een gebiedsaanduiding specifieke bouw- of gebruiksregels worden gekoppeld. Om belangen nader te kunnen afwegen kan een gebiedsaanduiding ook vergezeld gaan van een aanlegvergunningenstelsel. Voor zowel het grondwaterbeschermingsgebied als het waterwingebied is een aanlegvergunningenstelsel opgenomen.
Daarnaast is in dit artikel op basis van de wettelijke verplichting op grond van de Wet geluidhinder de zone opgenomen die bestaat als gevolg van het aan de overkant van de Rijn gelegen industrieterrein Arnhem Noord. De begrenzing van deze zone is aangepast op basis van onderzoek, zoals opgenomen in bijlage 9 bij de toelichting. De geluidsbelasting vanwege industriegeluid op de gevel van nieuw te bouwen woningen die in deze zone liggen mag niet meer bedragen dan 50 dB(A). Enkele nieuw te realiseren woningen vallen binnen deze zone. Deze woningen ontvangen echter een lager
Artikel 17 Algemene afwijkingsregels
In dit artikel worden de ontheffingsvoorwaarden beschreven. Deze ontheffingen gelden voor het hele plangebied. De ontheffingen die uitsluitend gelden voor een bepaalde bestemming zijn in het betreffende artikel van die bestemming opgenomen
De procedure voor het afwijken van de regels wordt in dit artikel geregeld.
In hoofdstuk 4 staan de overgangs- en slotbepalingen. In de overgangsbepalingen is aangegeven wat de juridische consequenties zijn van bestaande situaties die in strijd zijn met dit bestemmingsplan.