Plan: | Bestemmingsplan Kanaalzone - De Vlijt |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0200.bp1039-onh1 |
Bescherming van natuurwaarden vindt plaats via de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet, de Boswet en de provinciale richtlijn voor Bos- en natuurcompensatie.
Soortbescherming
Op grond van de Flora- en faunawet (verder: Ffw) is iedere handeling verboden die schade kan toebrengen aan de op grond van de wet beschermde planten en dieren en/of hun leefgebied. Op grond van artikel 75 Ffw kan ontheffing van het verbod worden verleend en op grond van de ex artikel 75 Ffw vastgestelde AMvB gelden enkele ontheffingen van het verbod. Het systeem werkt als volgt:
Vogels vormen een aparte groep: activiteiten die verstorend zijn gedurende de broedperiode van voorkomende broedvogels zijn niet toegestaan; een ontheffingsmogelijkheid ontbreekt dan ook. Daarnaast is voor aantasting van vaste verblijfplaatsen van vogels (nesten die jaarlijks terugkerend worden bezocht) buiten de broedperiode een ontheffingsprocedure van belang.
Gebiedsbescherming
Naast de hiervoor beschreven soortbescherming kan ook een gebiedsbescherming gelden op grond van de Natuurbeschermingswet en de Vogel- en/of Habitatrichtlijn. Aangezien het plangebied niet ligt in een gebied waarvoor zo'n gebiedsbescherming geldt en ook niet in de invloedssfeer van zo'n gebied, wordt daarop niet verder ingegaan.
Bos- en natuurcompensatie
Flora wordt ook beschermd door de Boswet en de provinciale richtlijn Bos- en natuurcompensatie uit 1998, die is gericht op de instandhouding van het bos- en natuurareaal in de provincie Gelderland. Voor gronden met de hoofd- of medebestemming 'Bos' en 'Natuur' die in het kader van ruimtelijke planvorming wordt aangetast, gelden bepaalde compensatieregels. In het plangebied bevinden zich geen grondn met de bestemming 'Bos' en/of 'Natuur'.
Onderzoeksresultaten
Ten behoeve van de ontwikkeling van Sportvelden en de ontwikkeling van De Vlijt 1 is een ecologisch onderzoek uitgevoerd (Natuurwaarden van twaalf ontwikkelingsgebieden in de gemeente Apeldoorn, Adviesbureau Mertens, januari 2005, zie bijlagen). Onderzocht is welke natuurwaarden in de gebieden zijn en of er maatregelen nodig zijn voor de ontwikkeling om de natuurwaarden veilig te stellen.
Op basis van het onderzoek en de beoordeling ten opzichte van de Flora en faunawet is vastgesteld dat voor de ontwikkeling in beide gebieden geen ontheffing nodig is van de Flora- en faunawet, mits er bij de werkzaamheden rekening gehouden wordt met het broedseizoen van vogels (maart t/m juni). Zie bijlagen, Vleermuizen in vijf reconstructiegebieden, september 2007.