direct naar inhoud van 5.3 Natuurwaarden
Plan: Bestemmingsplan Kanaalzone-Zuid - Kayersmolen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1003-onh1

5.3 Natuurwaarden

5.3.1 Algemeen

Bescherming van natuurwaarden vindt plaats via de Flora- en faunawet, de Habitat- en Vogelrichtlijn, de Natuurbeschermingswet, de Boswet en de provinciale richtlijn voor Bos- en natuurcompensatie.

Soortbescherming

Op grond van de Flora- en faunawet is iedere handeling verboden die schade kan toebrengen aan de op grond van de wet beschermde planten en dieren en/of hun leefgebied. Op grond van artikel 75 van de wet kan ontheffing van het verbod worden verleend en op grond van de ex artikel 75 vastgestelde AMvB gelden enkele ontheffingen van het verbod. Het systeem werkt als volgt:

  • algemene soorten

Voor de (met name genoemde) algemene soorten geldt (onder andere) voor activiteiten die zijn te kwalificeren als ruimtelijke ontwikkelingen een ontheffing van het verbod.

  • overige soorten

Voor de overige (met name genoemde) soorten geldt (onder andere) voor activiteiten die zijn te kwalificeren als ruimtelijke ontwikkelingen een ontheffing van het verbod, mits die activiteiten worden uitgevoerd op basis van een door de minister van LNV goedgekeurde gedragscode. Wanneer er geen (goedgekeurde) gedragscode is, is voor die soorten een ontheffing nodig; de ontheffingsaanvraag wordt voor deze soorten getoetst aan het criterium 'doet geen afbreuk aan gunstige staat van instandhouding van de soort'.

  • soorten bijlage IV Habitatrichtlijn/bijlage 1 AMvB

Voor de soorten die zijn genoemd in bijlage IV van de Habitatrichtlijn en bijlage 1 van de AMvB artikel 75 is voor activiteiten in het kader van ruimtelijke ontwikkeling een ontheffing nodig. De ontheffingsaanvraag wordt getoetst aan drie criteria:

    • 1. er is sprake van een in of bij de wet genoemd belang (daaronder valt de uitvoering van werkzaamheden in het kader van ruimtelijke inrichting of ontwikkeling); en
    • 2. er is geen alternatief; en
    • 3. doet geen afbreuk aan gunstige staat van instandhouding van de soort.

Voor vogelsoorten bestaat geen ontheffingsmogelijkheid.

Gebiedsbescherming

Naast de hiervoor beschreven soortbescherming kan ook een gebiedsbescherming gelden op grond van de Natuurbeschermingswet en de Vogel- en/of Habitatrichtlijn. Aangezien het plangebied niet ligt in een gebied waarvoor zo'n gebiedsbescherming geldt en ook niet in de invloedssfeer van zo'n gebied, wordt daarop niet verder ingegaan.

Bos- en natuurcompensatie

Flora wordt ook beschermd door de Boswet en de provinciale richtlijn Bos- en natuurcompensatie uit 1998, die is gericht op de instandhouding van het bos- en natuurareaal in de provincie Gelderland. Voor gronden met de hoofd- of medebestemming 'Bos' en 'Natuur' die in het kader van ruimtelijke planvorming wordt aangetast, gelden bepaalde compensatieregels. Deze bestemmingen komen in dit bestemmingsplan niet voor.

5.3.2 Onderzoeksresultaten

Voor het gehele plangebied is een quick-scan uitgevoerd naar het voorkomen van beschermde dier- en plantensoorten. Uit de quick-scan is gebleken dat er enkele beschermde diersoorten en belangrijke natuurwaarden voorkomen. Ten behoeven van de quick-scan is het plangebied opgedeeld in drie deelgebieden, noord, midden en zuid.

Deelgebied Noord (Kanaalzone-Zuid A)

De groene waarden in deelgebied noord bestaan met name uit restantterrein met schraal grasland. Het NS-terrein en de graslanden langs de Condorweg, waar ooit bebouwing stond en de bermen langs Kanaal-Zuid.

Vermeldenswaardige schraalgraslandsoorten op het NS-terrein zijn: zilverhaver, zandblauwtje, viltganzerik, st. janskruid, bezemkruiskruid, hazepootje, muizeoor en rendiermos. Dagvlinders: o.a. zwartsprietdikkopje, kleine vuurvlinder en bruin zandoogje. Geen van deze soorten is beschermd. Beschermde soorten die wel voorkomen zijn: konijn en de vogels zwarte roodstaart, ekster en roek (beide laatste foeragerend).

Op het grasland aan de Condorweg komen de volgende soorten voor:

  • schraalgraslandsoorten: akkerklokje (beschermd; adventief), hazepootje, jacobskruiskruid en muurpeper;
  • dagvlinders: bruin zandoogje;
  • Vleermuizen: dwergvleermuis is in 2007 foeragerend vastgesteld (Mertens, 2007).

De bermen van Kanaal zuid en de overhoek bij parkeerplaats Kanaalzuid/Laan van Mensenrechten bevatten de volgende soorten: schraal graslandsoorten o.a. hazepootje, jacobskruiskruid, teunisbloem, st janskruid, gewone wederik en grote ratelaar; dagvlinders: bruin zandoogje, zwartsprietdikkopje en kleine vuurvlinder. Deze soorten zijn niet beschermd. Beschermde vogelsoorten die voorkomen zijn: merel, ekster, zwarte kraai, zwarte roodstaart, houtduif en turkse tortel. Zoogdieren: egel.

Deelgebied Midden (Kanaalzone-Zuid B / Pilot Kanaalzone Zuid, vlek 2, 3A en 4)

De groene waarden van het deelgebied midden bevinden zich met name in de strook grond met oude bebouwing en tuinen met bosstrook ten zuiden van de Aalscholverweg. Daarnaast komen verspreide waarden voor bij oude industriegebouwen en oude bebouwing en de berm langs het Kanaal.

De strook met oude bebouwing en aangrenzende diepe tuinen met bosachtige strook als zuidgrens, ten zuiden van de Aalscholverweg herbergen de grootste natuurwaarden van het gehele onderzoeksgebied. In de grote bostuin (oksel Aalschoverweg/Kanaal zuid) bevindt zich een nest van de eekhoorn die in 2007 diverse jongen had. Deze eekhoorns foerageren in de gehele bosachtige strook en steken ook over richting de tuinen ten noorden van de Aalscholverweg.

In het gebied tussen de Mezenweg en Aalscholverweg is recent tussen de bestaande bebouwing industriƫle bebouwing gesloopt. Deze oudere woningbouw is van groot belang als broedplaats en foerageergebied (tuinen met verspreide bomen/struiken) van de huismus (circa 10 paar). De huismus is beschermd en staat sinds kort op de rode lijst van landelijk bedreigde vogelsoorten. Tijdens een van de bijeenkomsten van de Klankbordgroep (zie hoofdstuk 7.1) is opgemerkt dat bij de bestaande (en te handhaven) woning Aalscholverweg 7 al jaren de gierzwaluw broedt.

In het plangebied zijn de volgende vleermuizen waargenomen: gewone dwergvleermuis en ruige dwergvleermuis zijn foeragerend waargenomen. In de zuidwesthoek van dit deelgebied is een kolonieplaats aangetroffen.

De bosstrook is rijk aan beschermde (broed)vogels, waaronder appelvink, goudvink, koolmees, pimpelmees, winterkoning, roodborstje, zwarte kraai, vink, vlaamse gaai, ekster en zwarte kraai. In de oude woonbebouwing zuid Aalscholverweg broeden ook diverse paren huismus (rode lijst). In tuinvijvers planten zich gewone pad en bruine kikker (beschermd) voor. Vermeldenswaardige dagvlinders zijn onder andere bont zandoogje, kleine vuurvlinder en bruin zandoogje. In de Klankbordgroep is opgemerkt dat ook het boomblauwtje en oranjetipje voorkomen.

Verdere natuurwaarden zijn aangetroffen bij de oude Buiscarfabriek en een aangrenzend zuidelijk daarvan gelegen oud woonhuizencomplex. Er is aanvullend onderzoek gedaan naar de steenuil. Deze is niet aangetroffen.

Deelgebied Zuid (Kayersmolen)

Er broeden enkele paren huismus bij oudere woonbebouwing aan de noordkant van de Loudonstraat en er is een schrale bloemrijke berm aanwezig langs het Kanaal net ten noorden van het kruispunt met de Loudonstraat.

De natuurwaarden zijn hier verder beperkt tot een parkachtig gebied met oude eiken in de oksel Loudonstraat/Kanaal zuid en de hier aanwezige schrale berm langs Kanaal zuid. De rest van het gebied bestaat uit industriƫle bebouwing met gazons en aanplant van struiken, meest exoten.

Vermeldenswaardige schraalgraslandsoorten in de berm van Kanaal zuid zijn: hazepootje, st janskruid en jacobskruiskruid; dagvlinders: bruin zandoogje.

Beschermde vogels in het parkachtig gebied zijn: houtduif, merel, turkse tortel, ekster, kauw (foeragerend), vlaamse gaai. Op Remeha terrein: 1 paar huismus. Zoogdieren: egel en dwergvleermuis (foeragerend).

Conclusie

In het plangebied komen beschermde soorten uit tabel 1,2 en 3 van de Flora en Faunawet voor.

  • Tabel 1, algemeen beschermde soorten: gewone pad, bruine kikker, konijn en egel.
  • Tabel 2 en 3 (zwaardere beschermde soorten): Alle hiervoor genoemde vogelsoorten, eekhoorn (tabel 2), dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis en watervleermuis (tabel 3). Bij renovatie/afbraak van gebouwen is hier een ontheffing Flora- en faunawet nodig.

Binnen het gebied, aan de noordzijde van het terrein van Euro patisserie Kanaal Zuid 99, komt een kolonieplaats voor van de dwergvleermuis. Als in de buurt van deze kolonieplaats gebouwen worden gesloopt/gerenoveerd is een ontheffing van de Flora- en faunawet vereist. Verder fungeert het gebied als foerageergebied voor de dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis en watervleermuis. Laatstgenoemde soort foerageert alleen boven het Apeldoorns Kanaal dat ongemoeid blijft. Mits de wateren in/nabij het gebied (Kanaal/vijvers langs Kayersdijk) intact blijven worden voor het overige gebied van Kanaal Zuid geen negatieve effecten voorzien op de foerageer- en baltsplaatsen van de waargenomen drie vleermuissoorten.

Verder zijn een nestboom en een vaste verblijfgebied van eekhoorns aangetroffen in de bosstrook/houtsingel zuid Aalscholverweg. Voor kappen van bomen in deze bosstrook/houtsingel is ontheffing nodig in verband met het voorkomen van de eekhoorn. Deze ontheffing is verleend op 7 januari 2010.

Naast beschermde soorten op basis van de Flora en Faunawet komt een Rode Lijstsoort voor in het plangebied te weten de huismus in de oudere woonbebouwing. Sloop van de oude woonbebouwing dient, gezien het voorkomen van deze rode lijstsoorten, ten allen tijde buiten het broedseizoen (maart tot en met juli) plaats te vinden.