direct naar inhoud van 5.6 Archeologie
Plan: Diezerpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP10017-0004

5.6 Archeologie

Gebieden die volgens de archeologische waarderingskaart een vondstkans hebben van 50% of meer (zie hiervoor paragraaf 2.2.1 Archeologische structuur) hebben de dubbelbestemming 'Waarde - archeologie' gekregen. Voor bepaalde ingrepen in de bodem (zie hiervoor paragraaf 6.3 Bestemmingsregels, artikel Artikel 31 Waarde - Archeologie) dient de aanvrager van een reguliere omgevingsvergunning in het belang van de archeologische monumentenzorg een rapport te overleggen waarin de archeologische waarde van het terrein dat blijkens de aanvraag zal worden verstoord naar het oordeel van burgemeester en wethouders in voldoende mate is vastgesteld. Aan een reguliere omgevingsvergunning kunnen in dit verband regels worden verbonden.

Hogenkampsweg 17

Het perceel Hogenkampsweg 17 heeft een verwachtingswaarde van 50%.
In mei 2003 is op een perceel tussen de Meppelerstraatweg, de Hogenkampsweg en de Algemene Begraafplaats aan de Meppelerstraatweg een Inventariserend Veldonderzoek uitgevoerd. Het terrein dat ten oosten van het perceel Hogenkampsweg 17 ligt is in het verleden eigendom geweest van de familie Dijk.

Uit het archeologisch onderzoek is naar voren gekomen dat op deze locatie een deel van een nederzetting uit de 10de eeuw ligt. Deze nederzetting lag aan de rand van een dalvormige dekzandlaagte. Kort na 950 is de nederzetting waarschijnlijk door een brand verwoest en is het afval voor een deel in de dalvormige laagte terechtgekomen. Naast verbrande potscherven wijzen ook de fragmenten van huttenleem en verbrand natuursteen hierop. Het terrein is later als akker gebruikt en voorzien van een plaggendek.

De vondst van een nederzetting uit deze periode is van groot belang voor de Zwolse geschiedenis. Het is daarom noodzakelijk om op het aangrenzende terrein een Inventariserend Veldonderzoek uit te voeren.

Burgemeester Roelenweg Oost

Samen met het onderzoek naar mogelijke bodemverontreiniging door asbest zijn er proefsleuven gegraven in het kader van archeologisch onderzoek ('Asbestonderzoek Pannekoekendijk te Zwolle', R-PVE/206, Rijssen 26 mei 2008). Tijdens het onderzoek is de locatie bezocht door de stadsarcheoloog. Daarbij is na inspectie aangegeven dat geen waardevolle zaken aanwezig zijn. Archeologisch zijn geen waarnemingen gedaan die leiden tot de conclusie dat aanvullend archeologisch onderzoek noodzakelijk is.