direct naar inhoud van 7.2 Overleg
Plan: De Berghorst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2009000004-VA01

7.2 Overleg

In het kader van het overleg is het voorontwerpbestemmingsplan "De Berghorst" aan de volgende instanties toegestuurd:

  • Provincie Overijssel.
  • Inspectie VROM.
  • Waterschap Regge en Dinkel.
  • Provinciaal archeoloog.
  • Omliggende gemeenten.

Provincie Overijssel (IN2010-7894, 16 februari 2010)

De provincie geeft in haar reactie de volgende conclusies aan:

  • Het plan is nog niet gebaseerd op een woonvisie die is afgestemd met buurgemeenten en Gedeputeerde Staten zoals bedoeld in de Omgevingsverordening. Daarnaast is onvoldoende onderbouwd op welke wijze het voorliggende plan past binnen het woningbouwprogramma dan wel de prestatieafspraken voor de periode 2010-2015 met een doorkijk naar 2020, gelet op de daarin afgesproken maximale bouwplancapaciteit (of -vraag).
  • Uit het plan blijkt niet duidelijk in hoeverre binnen de gemeente de mogelijkheden van herstructurering of transformatie zijn afgewogen.
  • Indien uitbreiding van Enter op grond van de generieke beleidskeuzes aan de orde is, zal het plan moeten passen binnen de ter plaatse geldende ontwikkelingsperspectief en worden ingericht aan de hand van de gebiedskenmerken. In het voorliggende plan is onvoldoende aangegeven op welke wijze het plan bijdraagt aan een versterking van de ruimtelijke kwaliteit conform de gebiedskenmerken.

Reactie van de gemeente

Plan nog niet gebaseerd op de woonvisie + onderbouwing woningbouwprogramma en prestatieafspraken.

Het klopt dat het plan (nog) niet gebaseerd is op de woonvisie. Op 6 oktober 2009 is het voorontwerpbestemmingsplan verzonden aan de provincie. Ten tijde van het vooroverleg was de afstemming over de woonvisie nog niet afgerond. De prestatieafspraken zijn op 28 januari 2010 ondertekend door gemeente en provincie en de woonvisie is op 14 september 2010 vastgesteld. Zie paragraaf 2.4.2 Woonbeleid.


SER-ladder

Binnen de gemeente Wierden zijn er verschillende locaties waar herstructurering of transformatie plaats vindt (o.a. de Botterhof, Schipper-Vos). Binnen de kern Enter heeft in beperkte mate inbreiding plaats gevonden (o.a. Keizershof, Dreijerink). De kwaliteit van de woningvoorraad is dusdanig goed dat er nog geen grootschalige herstructurering hoeft plaats te vinden. Een locatie in Enter is het Middenplein (herstructurering winkels en woningen). Met name zal worden ingezet op senioren en zorgvragers.

Naast de vraag om seniorenwoningen en woningen voor zorgvragers, blijft er ook vraag naar starterswoningen en doorstroomwoningen. Om in deze behoefte te kunnen voorzien, vindt er een uitbreiding plaats van de kern (De Berghorst).


Gebiedskenmerken

In de Omgevingsvisie zijn de ontwikkelingsperspectieven ingedeeld in de groene en de stedelijke omgeving. In de stedelijke omgeving is het de uitdaging om de economische centra bereikbaar te houden en door herstructurering de kwaliteit van de woonomgeving en bedrijvenlocaties te vergroten. Ook dorpen maken deel uit van de stedelijke omgeving. Zij complementeren het spectrum aan woon- en werkmilieus van de steden met elk hun eigen plaats gebonden karakteristiek en identiteit. Op de kaart Ontwikkelingsperspectief Stedelijke omgeving is op hoofdlijnen weergegeven welke ontwikkelingsperspectieven de provincie ziet in de stedelijke omgeving. Op de kaart Ontwikkelingsperspectief is De Berghorst opgenomen als geplande woonwijk.

De gebiedskenmerken zijn verdeeld in 4 lagen:

1. natuurlijke laag;

2. de laag van het agrarisch landschap;

3. stedelijke laag;

4. lust- en leisurelaag.

Het plangebied is getoetst aan deze lagen. Voor onderbouwing hiervan wordt verwezen naar paragraaf 2.3.1 Omgevingsvisie Overijssel. De lagen vormen geen belemmering voor de ontwikkeling van het bestemmingsplan. De toelichting zal worden uitgebreid met de woonvisie, prestatieafspraken, SER-ladder en gebiedskenmerken.

Inspectie VROM (IN2009-6519, 4 december 2009)

Het plan De Berghorst geeft de inspectie geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Waterschap Regge en Dinkel (IN2009-5824, 2 november 2009)

Het waterschap verzoekt om de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid uit te breiden met de bepaling: De zone langs de Entergraven mag, zoals afgesproken in het kader van het waterhuishoudkundigplan, alleen worden bestemd als groen en/of water.

Reactie van de gemeente
De gewenste voorwaarde wordt niet opgenomen in het bestemmingsplan omdat de wijzigingsbevoegdheid voor de 2e en 3e fase ook niet opgenomen wordt.

Het oversticht (IN2009-6024, 11 november 2009)

Door de provinciaal archeoloog wordt aangegeven dat het gebied waar archeologische bouwbegeleiding moet plaats vinden niet op de plankaart staat aangegeven.

Reactie van de gemeente

Tijdens de bouw zal er geen archeologische bouwbegeleiding plaats vinden. Om geen vertraging in het bouwproces op te lopen, vindt er vooraf archeologisch onderzoek plaats. Op de plankaart zal voor het gebied waar de havezate staat de dubbelbestemming Waarden - archeologie indicatief worden opgenomen.

Gemeente Rijssen-Holten (IN2010-11304, 22 juni 2010)

De gemeente Rijssen-Holten heeft geen opmerkingen over het bestemmingsplan de Berghorst.

Gemeente Hellendoorn (IN2009-5411, 28 oktober 2009)

De gemeente Hellendoorn heeft geen opmerkingen over het bestemmingsplan De Berghorst. Ook heeft de gemeente geen bezwaren tegen het aantal woningen waarin het plan voorziet.

Gemeente Twenterand (IN2009-5479, 174 oktober 2009)

De gemeente Twenterand heeft geen bezwaar tegen het bestemmingsplan De Berghorst en het aantal woningen waarin het plan voorziet.

Gemeente Almelo (IN2010-7040, 5 januari 2010)

De gemeente Almelo geeft aan niet te kunnen beoordelen of het aantal woningen van 271 voldoen aan de afspraak dat de plattelandsgemeenten alleen mogen bouwen voor de lokale behoefte. De gemeente Almelo verzoekt om een nadere onderbouwing, de woningprognoses en de geplande woningbouw voor de periode van 2010-2020 voor heel Wierden met een onderverdeling naar de kernen, inclusief met de provincie gemaakte woningbouwafspraken.

Reactie van de gemeente

Op 16 februari 2010 heeft de gemeente Almelo de concept Woonvisie ontvangen, evenals een kopie van de woningbouwafspraken die Wierden met de provincie Overijssel gemaakt heeft. Volgens de woonvisie past het bestemmingsplan De Berghorst in de woonvisie.

In haar brief van 3 maart 2010 reageert de gemeente Almelo op de concept Woonvisie. In de reactie wordt aangegeven dat de gemeente Almelo van mening is dat het nieuwe beleid van Wierden tot een kansrijke ontwikkeling zal leiden. Wel geeft de gemeente Almelo aan dat er verschillen zitten tussen de concept-woonvisie en de gemaakte prestatieafspraken met de provincie. Naar aanleiding van het ondertekenen van de prestatieafspraken is de woonvisie aangepast en zijn de aantallen uit de prestatieafspraken overgenomen in de woonvisie. Kortom aan de opmerkingen van de gemeente Almelo is tegemoet gekomen. Met het aanpassen van de kwantitatieve opmerkingen van de gemeente Almelo in de definitieve versie van de woonvisie, kan de gemeente Almelo instemmen met het nieuwe woonbeleid van de gemeente Wierden. De ontwikkeling van De Berghorst 1e fase past binnen de afspraken die de gemeente Wierden heeft met de provincie.

Gemeente Hof van Twente (IN2010-7265, 18 januari 2010)

De gemeente Hof van Twente gaat akkoord met het bestemmingsplan en de aantallen woningen waarin het plan voorziet.

april 2011.