direct naar inhoud van 3.2 Bestaande situatie plangebied
Plan: De Berghorst
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2009000004-VA01

3.2 Bestaande situatie plangebied

Bebouwing en landschap

De oppervlakte van het plangebied bedraagt ongeveer 19 hectare. In het centrum van het plangebied is een woning aanwezig. Tevens zijn enkele woningen aan de Wierdenseweg en de Ypeloweg gelegen, die binnen de begrenzing van het plangebied vallen.

Landschappelijk gezien is het plangebied als open te karakteriseren. Er is weinig beplanting aanwezig, dit geldt met name voor het noordelijke plandeel.

Langs de Entergraven is een klein bosperceel gelegen. Dit bosje is ontstaan vanuit een herplantplicht (boscompensatie) elders in de gemeente. Het betreft vrij jonge aanplant. Achter de woningen hoek Wierdenseweg/Ypeloweg is een bosplantsoen aanwezig.

De aanwezige bomenrijen in het gebied zijn elzen en betreffen restanten van karakteristieke elzensingels. Bij de woning Wierdenseweg 24 is nog een bosje aanwezig grenzend aan het perceel aan de noordzijde. Tevens bepalen de groene perceelsafgrenzingen van de woningen langs de Wierdenseweg het aanzicht van het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2009000004-VA01_0011.jpg"

Bodem en water

De historische kaarten geven voor het plangebied natte heidegebieden aan die onder aan de Enter es waren gelegen.

Het gebied is redelijk vlak en ligt gemiddeld op 9,50 + NAP. Midden in het gebied, ter plekke van de boerderij, ligt een kop die 60 cm hoger is.

De bodemkaart geeft aan dat het plangebied hoofdzakelijk bestaat uit beekdalgronden. Toch is er in hoofdzaak sprake van wegzijging (infiltratie). Alleen langs de Entergraven is sprake van kwel. De grondwaterstanden zijn gunstig: GT VI en VII, met 1 plek waar het iets natter is.

De Entergraven staat op kaarten van 1860 al ingetekend op de huidige plaats. De functietoekenning is basiswater (de standaard).

Momenteel is de keur van het waterschap van toepassing op de Entergraven, hetgeen betekent dat 5 meter vanuit de insteek een beschermingszone geldt. Met ontheffing zijn wegen en ondergrondse infrastructuur hier mogelijk.

De bodemgesteldheid en de grondwaterstanden bieden mogelijkheden voor infiltratie van hemelwater.