direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Havens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0184.BP2013Havens-0301

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

Omgevingsplan Flevoland 2006

Het provinciale omgevingsbeleid voor de periode 2006 tot en met 2015 is vastgelegd in het Omgevingsplan Flevoland 2006. Het omgevingsplan is een bundeling van de vier wettelijke plannen op provinciaal niveau: het Streekplan, Milieubeleidsplan, Waterhuishoudingplan en het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan.

In het Omgevingsplan maakt Urk onderdeel uit van het deel Noord Flevoland. Kenmerkend voor dit gebied is de belangrijke functie die dit gebied heeft voor de agrarische sector en de visserij en activiteiten die hiermee verband houden. Het omgevingsplan heeft als belangrijke beleidsimplicatie, dat Urk in de provincie Flevoland een bijzondere plaats inneemt. Dit in verband met haar sociaalhistorische ontwikkeling, geografische ligging en economische functie daar waar het de visserij betreft.

Specifiek ten aanzien van Urk is bepaald: Het bieden van ontwikkelingsruimte, betere algehele voorzieningen en vitaliteit, aanpak van de te geringe economische groei, ondersteuning van het werk aan de haven van Urk, versterken van het visserijcluster en de verbreding van de economie en het behoud van de cultuurhistorie van het Oude Dorp.

Conclusie

Onderliggend plan sluit aan bij het beleid dat is verwoord in het omgevingsplan.

Structuurvisie werklocaties Flevoland 2011

Het beleid voor bedrijventerreinen en kantorenlocaties (formele werklocaties) en de uitvoering ervan is samen met de gemeenten en de Kamer van Koophandel tegen het licht gehouden. De uitkomsten zijn neergelegd in het onderzoeksrapport Visie Werklocaties Flevoland 2030+. Op grond hiervan wordt geconcludeerd dat de hoofdlijnen van het beleid zoals deze in het Omgevingsplan Flevoland 2006 zijn neergelegd, nog actueel zijn. Wel is het beleid op enkele punten aangevuld.

In de Visie Werklocaties Flevoland 2030 wordt een doorkijk gegeven naar de verwachte groei in arbeidsplaatsen, benodigd bedrijventerrein en kantoren. Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe bestemmingen mogelijk ten opzichte van het voorgaande plan.

In de visie wordt aangegeven dat voor enkele bedrijventerreinen sprake is van een herprofileringsopgave. In Urk betreffen dit de terreinen Lemsterhoek en Kamperhoek. Deze terreinen maken onderdeel uit van het bestemmingsplan Havens.

In dit bestemmingsplan dat is gericht op conservering van de aanwezige functies, is nog geen uitvoering aangegeven aan de herprofilering. Wel is voor het terrein Lemsterhoek het uitgangspunt van functiemenging gehanteerd. Dat wil zeggen dat de verschillende bestaande functies planologisch zijn vastgelegd. Hiermee is een eerste stap gezet voor herprofilering. Om dit verder uit te werken zal eerst een gemeentelijke structuurvisie worden opgesteld.

Beleidsregel locatiebeleid stedelijk gebied 2011

De beleidsregel vormt een nadere invulling van het locatiebeleid voor het stedelijk gebied zoals geformuleerd in het Omgevingsplan Flevoland 2011.

In de beleidsregel wordt onderscheid gemaakt in zeven provinciale locatietypen. Aan nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen (werklocaties) dient een Gemeentelijke Visie op het Vestigingsbeleid (GVV) ten grondslag te liggen. Voor elk locatietype worden eisen gesteld ten aanzien van ruimtelijke kwaliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid.

Onderhavig plan is van conserverende aard, in het plan is echter wel zoveel mogelijk rekening gehouden met het beleid van de GVV.

Verordening voor de fysieke leefomgeving

Op 12 juni 2012 hebben Gedeputeerde Staten het ontwerp van de Verordening voor de fysieke leefomgeving Flevoland 2012 (VFL 2012) vastgesteld. Het betreft een actualisatie van de nu geldende Verordening voor de fysieke leefomgeving (VFL).

De verordening is een juridische vertaling van het beleid op provinciaal niveau. In de verordening is een aantal regels opgenomen met betrekking tot belangrijke ruimtelijke elementen die een doorwerking hebben in het bestemmingsplan. Het betreft onder meer aspecten als: bijzondere gebieden, waterhuishouding, waterkeringen, bescherming landschap et cetera.

Voor het plangebied zijn met name het tracé van de "regionale waterkering" en de "begrenzing regionaal veiligheidsniveau" van belang (zie figuur 2.2). Daarnaast is vastgelegd dat bijna heel Urk deel uitmaakt van een provinciaal archeologisch kerngebied (zie figuur 2.3).

afbeelding "i_NL.IMRO.0184.BP2013Havens-0301_0004.jpg"

Figuur 2.2 Ligging regionale waterkering

afbeelding "i_NL.IMRO.0184.BP2013Havens-0301_0005.jpg"

Figuur 2.3 Provinciaal archeologisch kerngebied Urk en omgeving

Conclusie

In het bestemmingsplan is rekening gehouden met de in de verordening opgenomen uitgangspunten.

Regionale keringen Urk

De buitendijkse gebieden van Flevoland zijn bebouwde gebieden gelegen buiten de primaire waterkeringen. Deze gebieden worden beschermd tegen hoogwater door regionale keringen. Op Urk zijn dat hoofdzakelijk de damwandconstructies van het bestaande havengebied. In 2005 heeft de provincie Flevoland de regionale keringen in Flevoland aangewezen. De Provincie heeft het Waterschap Zuiderzeeland de zorgplicht opgedragen. Nadat de zorgplicht is geïmplementeerd, is het Waterschap ook verantwoordelijk voor de veiligheidssituatie. Op dit moment werkt het Waterschap aan het opstellen van de Legger en het beheersregister. Daarom wordt in dit bestemmingsplan nog niet verwezen naar de concept Legger. Vanaf 2013 begint het Waterschap daadwerkelijk met het uitvoeren van haar zorgtaak. Zoals het zich nu laat aanzien voldoen de regionale keringen op Urk.