direct naar inhoud van 5.3 Bestemmingsregels
Plan: Waterwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004

5.3 Bestemmingsregels

In het hoofdstuk 'Bestemmingsregels' zijn de artikelen opgenomen met de verschillende bestemmingen. In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor:

Groen
De gronden met de bestemming 'Groen' zijn bestemd voor groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, water, voet- en fietspaden. Op deze gronden mag uitsluitend worden gebouwd met een maximale hoogte van 6 m.

Maatschappelijk
De gronden met de bestemming 'Maatschappelijk' zijn in dit bestemmingsplan bestemd voor verschillende maatschappelijke functies, waaronder de geplande zorgfuncties en de basisschool en sporthal aan het centrale plein. Om de geplande (zorg)woningen mogelijk te maken is de functie-aanduiding 'wonen' op de verbeelding opgenomen.
Op de verbeelding is een bouwvlak weergegeven waarbinnen de hoofdbebouwing mag worden gerealiseerd.

Verkeer
De gronden met de bestemming 'Verkeer' zijn bestemd voor wegen, water, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen en groenvoorzieningen. Op deze gronden mag uitsluitend worden gebouwd ten behoeve van verkeersdoeleinden met een maximale hoogte van 10 m.

Verkeer - Verblijfsgebied
De gronden met de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' zijn bestemd voor woonstraten, paden, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, water en nutsvoorzieningen.
Ook op de gronden binnen deze bestemming mag niet worden gebouwd, tenzij wordt gebouwd ten behoeve van verkeersdoeleinden. In dat geval mag de hoogte van de bouwwerken niet meer bedragen dan 6 m.

Water
De gronden met de bestemming 'Water' zijn bestemd voor watergangen, waterpartijen, oevers, taluds en de waterhuishouding. Met waterhuishouding wordt bedoeld de voorzieningen en activiteiten die nodig zijn om het grondwater en oppervlaktewater te beheren. Ook op deze gronden mag niet worden gebouwd. Alleen bruggen met een maximale hoogte van 3 m zijn toegestaan.
Het gebruik van water als ligplaats voor woonboten of -schepen, drijvende recreatiewoonverblijven en dergelijke is niet toegestaan.

Wonen
De belangrijkste bestemming in dit bestemmingsplan is de bestemming 'Wonen'. De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor wonen met de daarbij behorende bouwwerken, tuinen, erven en paden.
Binnen de bestemming 'Wonen' worden verscheidene bouwwerken mogelijk gemaakt. De volgende drie worden onderscheiden:

  • hoofdgebouwen;
  • bijbehorende bouwwerken (aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen);
  • bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Flexibiliteit bestemmingsplan
Het is belangrijk om een gezonde woningmarkt te ontwikkelen / behouden. Woningbouwontwikkelingen zijn onder andere afhankelijk van de woningbehoefte (op basis van de demografische ontwikkelingen) en woningbouwvraag (economische factoren). Binnen het Stedenbouwkundig plan wordt steeds meer de nadruk gelegd op de relatie tussen stedenbouwkundig ontwerp, demografie en economie, zodat deze gezonde woningbouwmarkt gewaarborgd blijft gedurende de totale ontwikkeling van Waterwijk.

De woningbehoefte voor de bouw van circa 600 woningen op Urk is gewaarborgd door de relatief sterk groeiende bevolking. Een flexibel bestemmingsplan is noodzakelijk om planologische afstemming te krijgen tussen woningbouwbehoefte,- vraag en aanbod, gedurende de totale periode van de ontwikkeling.
Op het moment van de gronduitgifte is duidelijk welk soort woningbouwtypologie en categorie gebouwd moet gaan worden. Hierover zullen op dat moment met externe betrokken partijen privaatrechtelijk afspraken gemaakt moeten worden (op basis van de Uitvoerings- Projectafspraken vanuit het Woonbeleid). Onderdeel van deze privaatrechtelijke afspraken is het Kavelpaspoort.
In het kavelpaspoort staat omschreven welke randvoorwaarden gelden (bijvoorbeeld woningbouwcategorie, situering van de op- en inrit, ligging van achterpaden en dergelijke) bij één of meerder percelen. Het kavelpaspoort maakt onlosmakelijk onderdeel uit van de koopovereenkomsten, die gesloten gaan worden met particulieren en ontwikkelende / bouwende partijen. Het kavelpaspoort is net als het beeldkwaliteitplan één van de toetsingskaders bij de beoordeling van bouwplannen.

Hoofdgebouwen
Voor hoofdgebouwen geldt dat deze binnen een bouwvlak dienen te worden gebouwd. In principe mogen overal grondgebonden woningen worden gerealiseerd, daarbij wordt op de verbeelding geen onderscheid gemaakt tussen aaneengesloten, twee-aan-een en vrijstaand. Er zijn wel regels opgesteld met betrekking tot het bouwen en maatvoering van de woning, de diepte van de voortuinen en de zijdelingse perceelsgrens.
Op de verbeelding wordt op een aantal locaties de bouwaanduiding 'gestapeld' aangeduid; hier kunnen ook gestapelde woningen worden gerealiseerd. Hierbij gelden andere regels met betrekking tot bouwen en maatvoering.

Bijbehorende bouwwerken
Voor het bouwen van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen geldt dat ook deze binnen het bouwvlak moeten worden gebouwd. Daarnaast mag het gezamenlijke oppervlak niet meer bedragen dan 100 m².
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde geldt dat de bouwhoogte niet meer mag bedragen dan 3 m, tenzij het een erf- en terreinafscheiding betreft. Voor erf- en terreinafscheidingen geldt dat deze voor de voorgevel maximaal 1 m mogen bedragen en vanaf 3 meter achter de voorgevel maximaal 2 m.

Wonen - Gestapeld
Op een viertal locaties in het plangebied mogen uitsluitend gestapelde woningen worden gerealiseerd. Deze gronden hebben de specifieke bestemming 'Wonen - Gestapeld' gekregen. De appartementengebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gerealiseerd. Op de verbeelding zijn de bouwmaatvoeringen aangegeven.