3.1 Uitgangspunten en randvoorwaarden
In het kader van het nieuwe stedenbouwkundig plan is door de gemeente een aantal randvoorwaarden en uitgangspunten opgesteld.
-
Aansluiting op Polderwijk
Een belangrijke randvoorwaarde bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan is de aansluiting van Waterwijk op de naastgelegen Polderwijk en het toekomstig uitbreidingsgebied. Uitgangspunt hierbij is om één woongebied te creëren van de voorheen traditionele landelijk gebied met boeren kavels. De diagonale watergang die dwars door Polderwijk heen loopt is een belangrijke zichtlijn die voortgezet kan worden in het nieuwe stedenbouwkundig plan.
-
Groenvoorzieningen
De gebruikswaarde van het openbare groen is belangrijk voor de opzet van het stedenbouwkundig plan. Vanuit dit oogpunt is het noodzakelijk om het groen in de wijk zoveel mogelijk te centraliseren. De bebouwing dient hierbij grotendeels met de voorzijde richting dit openbare groen georiënteerd te worden. Er mag geen sprake zijn van versnipperd groen in de wijk. De stedenbouwkundige opzet zal hierop in gericht moeten worden.
-
Watersysteem
Het watersysteem van Waterwijk wordt in het westen geïntegreerd met het reeds opgezette watersysteem van Polderwijk. Oostelijk wordt aangesloten op het grote, lager gelegen, landelijke peilvak van de polder. Het water in Waterwijk wordt “gefilterd” door middel van de begroeiing van natuurvriendelijke oevers. Deze oevers worden deels gecombineerd met voetpaden en groenvoorzieningen en zijn tevens geschikt voor onderhoud van de watergangen. De kavels worden zo veel als mogelijk uit gegeven tot aan de harde waterlijn.
-
Woningbouwprogramma
De beleidsmatige onderbouwing van het toe te passen woningbouwprogramma is vastgelegd in de Woonvisie 2008+. Het genoemde programma van de woningcategorieën, tevens weergegeven in de Woonvisie, is gebaseerd op huidige inzichten.
De Woonvisie 2008+ wordt in 2012 geactualiseerd. Het is belangrijk om enige mate van flexibiliteit in te bouwen binnen het bestemmingsplan.
De verdeling per woningcategorie is inzichtelijk gemaakt in de 'Woonvisie 2008+' in paragraaf 2.2.3.2.
-
Voorzieningen
- Binnen Waterwijk zal de nieuwe Harmpje Visserschool gerealiseerd worden. Uitgangpunten zijn een veilige ligging van deze schoolvoorziening en een optimale bereikbaarheid en ontsluiting binnen het woongebied.
-
Wegenstructuur
Een duidelijke en overzichtelijke wegenstructuur is gewenst. De oriëntatie binnen de wijk moet helder zijn. De hoofdwegenstructuur is zuid-noord georiënteerd, met een entree vanaf de Urkerweg en een ontsluiting vanaf de nieuwe Zeewijk, via de interne rondweg Nagel en de Kotter. Daarnaast zal het plangebied op twee plaatsen met de westelijke Polderwijk worden verbonden, via de Zate en de Coupure en vervolgens op de Ransuil. In oostelijke richting worden ontsluitingen gericht op de toekomstige Randweg.
-
Centrale ruimte
Centraal in het plangebied wordt gestreefd naar een wijkplein. Dit wijkplein kan worden gebruikt voor een bovenwijkse parkeervoorziening en voor wijkgerichte activiteiten
-
Parkeren
Parkeren op de bovenwijkse parkeervoorziening is een surplus op de parkeernormering (op bais van de kengetallen van het CROW). Het benodigde aantal parkeerplaatsen voor het vastgoed zal op straatniveau worden ingepast. Hierbij wordt rekening gehouden met in- en uitritten.
-
Relatie bevolkingsgroei en aantal opgenomen woningen
Binnen de nieuwe structuurvisie zijn verschillende bevolkingsprognoses opgenomen; deze ondersteunen allen het aantal van 600 woningen zoals deze in onderhavig plan zijn opgenomen.
-
Langzaam verkeer
Met betrekking tot langzaam verkeer is het van belang dat bestaande routes worden doorgetrokken in Waterwijk. De in de Structuurvisie 2025+ (zie paragraaf 2.2.3.1) aangegeven doorgaande route van west naar oost is hier een belangrijk voorbeeld van.