direct naar inhoud van 3.2 Stedenbouwkundig plan
Plan: Waterwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004

3.2 Stedenbouwkundig plan

3.2.1 Hoofdopzet

Het doel van het stedenbouwkundige ontwerp is om te komen tot een nieuwe dorpse woonomgeving passend bij de Urker cultuur.

De stedenbouwkundige hoofdopzet kenmerkt zich door een traditionele verkavelingtypologie waarbij op gebouwniveau de Urker sfeer zich kan uiten. In het beeldkwaliteitplan (zie paragraaf 3.4) wordt in het bijzonder het gebouwniveau en leefomgeving beschreven. In Waterwijk wordt ruimte geboden voor wonen, ontmoeting, voorzieningen, groen en water.

afbeelding "i_NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004_0005.png"  

Afbeelding - Polderwijk en Waterwijk II samen één geheel

De structuren die in Polderwijk gevormd zijn worden in Waterwijk doorgezet en versterkt. Het stedenbouwkundig plan sluit qua uitstraling en aard van de verkaveling aan bij Polderwijk.

De eenheid tussen beide wijken wordt op verschillende manieren gerealiseerd. Een aantal bestaande routes uit Polderwijk wordt doorgezet en aangesloten op de nieuwe Waterwijk. Het gaat hierbij om langzaam- en autoverkeer routes, maar ook om stedenbouwkundige zichtlijnen.
Daarnaast wordt de verkavelingsstructuur ook doorgezet om een herkenbaar bebouwingspatroon te krijgen. De zichtlijn binnen Polderwijk wordt doorgezet in Waterwijk; de groenzone maakt daar een afbuiging. Zo ontstaat een nieuwe zichtlijn richting het landelijke gebied. De zichtlijn wordt opgewaardeerd tot een prominent aanwezige groenzone, waarbij een optimaal ruimte gebruik mogelijk is.
Voor de invulling van de groenzone wordt onder meer gedacht aan een combinatie van speellocaties en een buurtterrein dat geschikt is voor kleine evenementen, zoals tentenkampen en dergelijke. Op deze wijze worden wonen, ontmoeting, voorzieningen en groen samengebracht.

3.2.2 Openbare ruimte

De openbare ruimte binnen Waterwijk wordt ingericht door middel van straten, voet- en fietspaden, groen, water, speelvoorzieningen en parkeervoorzieningen. In het ontwerp van Waterwijk is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Water en groen vormen de samenbindende elementen van Waterwijk en worden gebruikt om een aantrekkelijk openbaar gebied te maken.
Er is optimaal gebruik gemaakt van de koppeling van de openbare ruimte (met bijbehorende kwaliteiten) en het wonen. Dit komt tot uiting in de oriëntatie van de woningbouw ten opzichte van de openbare ruimte (groen en water aan de voorzijde van de woningen) en de ruime opzet van de straatprofielen.

Er is geen sprake van versnipperd groen, maar gecentraliseerd groen gecombineerd met langzaam verkeersroutes, speelvoorzieningen en water. Zowel in noord-zuidrichting als in oost-westrichting lopen groene assen door het plangebied. In het noorden en zuiden wordt het groen gebruikt om een tweetal woonhofjes te realiseren die de leefbaarheid van de wijk zullen bevorderen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004_0006.png"  

Afbeelding – Groen- en waterstructuur in Waterwijk

3.2.3 Ontsluiting en parkeren

De ontsluiting van Waterwijk heeft een duidelijke en overzichtelijke structuur. De wegenstructuur is zuid-noord georiënteerd, met een entree vanaf de Urkerweg en een ontsluiting vanaf de nieuwe Zeewijk en de Kotter. Op dit punt is tevens de bereikbaarheid van de Vlechttuinen (langzaam verkeer) toegevoegd.

De ontsluiting op de Urkerweg wordt door middel van een T-splitsing en voorsorteerdelen gefaciliteerd, zodat de veiligheid gewaarborgd blijft.
Het plangebied wordt op twee plaatsen met de westelijke Polderwijk verbonden, via de Zate en de Coupure en vervolgens op de Ransuil. In oostelijke richting worden ontsluitingen gericht op de toekomstige Randweg of Rondweg aan de oostkant van Waterwijk. Al deze wegen hebben een breder straatprofiel dan de overige erfontsluitingswegen binnen het plangebied. Om sluipverkeer te voorkomen en de veiligheid te vergroten is er een aantal knikken in deze wegen aangebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004_0007.png"  

Afbeelding – Hoofdwegenstructuur in Waterwijk

Er lopen twee langzaam verkeersroutes die de wijk verbinden met de omgeving. Eén route loopt van het nabijgelegen voorzieningen gebied ´Vlechttuinen´ langs de nieuwe school in Waterwijk richting het oosten. De andere route zorgt vanuit Polderwijk voor de bereikbaarheid van de kinderboerderij. Door of langs de groenzone loopt een wandelpad vanaf de Vlechttuinen tot aan de kinderboerderij. Deze wordt binnen Waterwijk doorgetrokken. Voor de rest wordt de totale wijk ingericht als veilig woongebied met een goede toegankelijkheid voor langzaam verkeer.

In de gehele wijk wordt op straatniveau het benodigd aantal parkeerplaatsen bovengemiddeld gerealiseerd. Op deze wijze kan vrijwel overal voor de deur geparkeerd worden. Om parkeerproblemen in de toekomst te voorkomen ligt de parkeernorm beduidend hoger dan bij de naastgelegen wijken.
In Waterwijk wordt als extra plus op de parkeerbalans ruimte geboden voor twee bovenwijkse parkeervoorzieningen. De eerste bovenwijkse parkeervoorziening is gesitueerd nabij de schoolvoorziening, centraal gelegen in de wijk. Hierbij is voor de toekomst nog een extra uitbreidingsmogelijkheid aangegeven. Bij de inrichting van de bovenwijkse parkeervoorziening wordt rekening gehouden met de gebruikswaarde (deze moet bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor kleine evenementen zoals tentenkampen en dergelijke).
Aan de zuidzijde is een tweede extra bovenwijkse parkeervoorziening gesitueerd nabij de kinderboerderij.

3.2.4 Bebouwing

In de periode vanaf 2014 worden in Waterwijk circa 600 woningen gebouwd in diverse fasen. Het stedenbouwkundig plan is gebaseerd op een gevarieerd woningbouwprogramma, vertaald in een grondexploitatie. Het gaat hierbij om een verscheidenheid van woningbouwtypologieën (zoals vrijstaande woningen, rijwoningen, patiowoningen, twee-onder-één-kap woningen, duplexwoningen en appartementen) in diverse segmenten (goedkoop, midden en duursegment).

Naast de typologieën en segmentering zijn de woningen onderverdeeld in doelgroepen (bijvoorbeeld starters- en ouderen).
Aan de noordzijde wordt de focus gelegd op woningbouwtypologieën geschikt voor de oudere doelgroep met een zorgvraag. De keuze hiervoor is gerelateerd aan de ligging van het naastgelegen voorzieningengebied de Vlechttuinen met een maatschappelijk karakter. Een verbinding tussen het voorzieningengebied, Zeewijk en de nieuwe Waterwijk is hiervoor noodzakelijk geweest.

afbeelding "i_NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004_0008.jpg"  

Afbeelding - Stedenbouwkundig ontwerp Waterwijk

Er is binnen het plan ruimte voor de ontwikkeling van verschillende buurtjes en specifieke woonmilieus. Streven is om de buurtjes een dorpse maat en schaal te geven. De bewoners krijgen de ruimte om een eigen identiteit aan de buurtjes te geven door op verschillende plaatsen vrijheid te bieden in de opzet en architectuur van de (individuele) woningen. Om optimaal te kunnen genieten van het aanwezige water is er in het plan ruimte voor het realiseren van verschillende typen woningen op- aan- of in het water. Het watergerelateerd wonen langs de Urkerweg zorgt voor de geleidelijke overgang tussen toekomstig bebouwd gebied en de landelijke omgeving.

Het maaiveld van het plangebied verloopt een halve meter van het noorden naar het zuiden. Dit hoogteverschil wordt geleidelijk verdeeld over de bouwpercelen.

Gestapelde bebouwing is ingezet om bepaalde stedenbouwkundige punten te accentueren en te versterken. De massa van de gestapelde bebouwing wordt daarentegen kleinschalig gehouden (maximaal vier lagen hoog). Waterwijk biedt hiermee voor elk segment aantrekkelijke woningen die voldoen aan de hedendaagse eisen.

Naast de woningbouwinvulling zal er binnen Waterwijk een onderwijsvoorziening (basisschool) worden gerealiseerd. Gedacht wordt aan het onderbrengen van verschillende buurtfuncties op of nabij de locatie van de onderwijsvoorziening, zodat er optimaal gebruik van dit gebied kan worden gemaakt door de dagdelen heen. Gestreefd wordt naar een brede maatschappelijke voorziening met een bovenwijks karakter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0184.BP2010Waterwijk-0004_0009.jpg"  

Afbeelding – Ligging onderwijsvoorziening in Waterwijk

De onderwijsvoorziening komt langs de centraal gelegen groenzone te liggen. Door deze unieke ligging kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de openbare ruimte. De ligging van de school aan de oostgrens zal voor toekomst kansen bieden voor een mogelijke noodzakelijke uitbreiding, waarvoor de ruimtelijke afweging op dit moment nog niet gemaakt kan worden. Er is specifiek gekeken naar de ontsluiting en ligging van de onderwijsvoorziening. Optimale veiligheid en bereikbaarheid zijn binnen de planontwikkeling uitgangspunt geweest.