direct naar inhoud van 2.7 Waterparagraaf
Plan: Ens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0171.BP00483-VS01

2.7 Waterparagraaf

Bij nieuwe ontwikkeling en herziening van ruimtelijke plannen wordt ten aanzien van het waterbelang, de waterbeheerder in een vroegtijdig stadium bij de hiervoor te doorlopen bestemmingsplanprocedures betrokken. Het waterbelang is sinds 1 november 2003 door middel van de Watertoets verankerd.

De waterparagraaf maakt inzichtelijk hoe het vigerend waterbeleid is vertaald naar waterhuishoudkundige inrichtingsmaatregelen in de bestaande dorpskern van Ens. Hoe wordt met water in deze kern omgegaan en op welke wijze draagt de inrichting bij aan:

  • Veiligheid
  • Voldoende water
  • Schoon water.

Proces van de Watertoets

Aan de hand van de beslisboom (figuur 1 blz. 14) uit het Waterkader van het Waterschap Zuiderzeeland (januari 2007) kan voor het voorliggende plan de procedure kleine plannen worden gevolgd.

Beschrijving van het watersysteem

Veiligheid/Waterkeringen

Het plan ligt niet binnen de kern-, vrijwarings- of buitenbeschermingszone van een waterkering. Het is daarom niet te verwachten dat het plan van invloed zal zijn op de veiligheid van een waterkering.

Voldoende Water

Wateroverlast

Herziening van het bestemmingsplan Ens heeft geen gevolgen voor de huidige situatie ten aanzien van een toename van verhard oppervlak en/of het verdwijnen van ruimte voor waterberging. Dit geeft geen aanleiding in het kader van het principe “waterneutraal bouwen” om compenserende maatregelen te treffen om piekafvoeren te moeten opvangen. Voor dit gebied geldt de afvoernorm van stedelijk gebied. De maximale afvoer uit het gebied is daarbij 1,5 l/s/ha bij een neerslagsituatie met een herhalingstijd van 100 jaar.

Goed functionerend watersysteem

Ens ligt in het beheergebied van de Hoge Afdeling. Het streefpeil in de Enservaart en Enserdwarstocht bedraagt -4.50 m NAP. Het streefpeil in de Ensertocht1 varieert in de zomerperiode -2.70 m NAP tot in de winterperiode -3.10 m NAP.

Het maaiveld in de kern Ens loopt van zuid naar noord af van -0,68 m NAP naar -2.46 m NAP.

Het meest recent uitgevoerde woningbouwplan omsloten door Oostereind, Drietorensweg, G.J. Gillotstraat en Smidse heeft een maaiveldhoogte van circa -1.80 m NAP. Het waterpeil in deze wijk komt overeen met het streefpeil in de Ensertocht1. De bestaande woningbouw in Ens voldoet voldoende aan de minimale drooglegging voor stedelijk gebied van 1,20 meter, rekeninghoudend met het hiervoor gehanteerde Normaalwaternormpeil (N.W.-normpeil). In het huidige plan zijn geen structurele nadelige gevolgen te verwachten voor en door (grond)water in de omgeving.

Schoon water

Goede structuur diversiteit

Bij de inrichting van het bestaande watersysteem wordt gestreefd naar het behouden van een ecologisch gezond watersysteem.

Goede oppervlaktewaterkwaliteit

In de bestaande dorpskern van Ens is een verbeterd gemengd rioleringsstelsel aanwezig. In dit verbeterd gemengde rioleringsstelsel zijn twee riooloverstorten (een hoofd- en noodoverstort) opgenomen, waarbij incidenteel directe lozing afkomstig van dit stelsel op de Enservaart kan plaatsvinden. De hoofdoverstort bevindt zich ter hoogte van Waterkant huisnummer 45. Voor deze hoofdoverstort is een bergbezinkbassin aangebracht. Het bergbezinkbassin bewerkstelligd tijdens overstorten bij hevige neerslag, waarbij de aanwezige berging in het gemengde rioleringsstelsel wordt overschreden, een vuilreductie op het ontvangende oppervlaktewater van circa 50%.

Het bedrijventerrein van Ens is voorzien van een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel.

De stelsels in het bestaande woon- en bedrijfsgebied van Ens beschermen het aanwezige oppervlaktewater voldoende tegen vuilemissies door onder andere uitlogende bouwmaterialen.

Het meest recent uitgevoerd uitbreidingsplan woningbouw, gesitueerd in de directe nabijheid van de G.J. Gillotstraat en de Drietorensweg is voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel. Op grond van de door de waterbeheerder vastgestelde criteria, kan het afvloeiende regenwater vanaf de in dit woongebied aanwezige verharde oppervlakken als ”schoon regenwater” worden gedefinieerd. Het regenwater afkomstig van deze schone oppervlakken kan zonder bezwaar direct worden afgevoerd naar open water.

Goed omgaan met afvalwater

Het overgrote deel van het hemelwater binnen het bestaande woon- en bedrijvengebied is aangesloten op de riolering. Bij toekomstige vervanging van het bestaande rioleringsstelsel, worden kansen benut om het relatief schone regenwater te scheiden van de bestaande afvalwaterstroom.