Plan: | Dedemsvaart, Bransveen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0160.0000BP00012-VG01 |
Bij het opstellen van een bestemmingsplan dienen in het kader van een goede ruimtelijke ordening alle aspecten en belangen betrokken te worden en zorgvuldig te worden afgewogen. Bij milieuzonering gaat het om de belangenafweging van milieubelastende en milieugevoelige functies. Uitganspunt hierbij is dat enerzijds ter plaatse van de nieuwe gevoelige functies sprake dient te zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Anderzijds dienen de bestaande bedrijven hun huidige activiteiten binnen de bestaande milieuregelgeving en planologie voor te kunnen zetten en niet te worden beperkt.
Rondom het plangebied liggen de volgende bedrijven:
De milieuzonering bij het mogelijk maken van nieuwe gevoelige functies in de nabijheid van bedrijven moet worden bepaald aan de hand van de huidige bedrijfsactiviteiten en daarmee gepaard gaande milieubelasting, de toegestande bedrijfsactiviteiten (milieutechnische op grond van de vergunning of van toepassing zijnde AMvB) alsmede de vigerende planologie. Hieronder wordt de situatie per bedrijf dan wel bedrijventerrein beschreven.
Ad 1) Bedrijventerrein Tielbeke
Ten noorden van het plangebied ligt het bedrijventerrein Tielbeke. Hiervoor geldt het bestemmingsplan “Van Haeringenstraat” (1998). In dit bestemmingsplan heeft het bedrijventerrein Tielbeke de bestemming “bedrijfsdoeleinden II”. Gronden met deze bestemming zijn bestemd voor “verzorgende, ambachtelijke en dienstverlenende bedrijven, voor zover deze bedrijven voorkomen in de categorieën 1 en 2 volgens de bij dit plan behorende Staat van Bedrijven”. Ten aanzien van de gebouwen geldt onder andere de bepaling dat de afstand van een bedrijfsgebouw tot de bouwperceelsgrens niet minder dan 3 meter mag bedragen.
Bij de categorieën 1 en 2 hoort op basis van de VNG-publicatie “Bedrijven en Milieuzonering” uit 1992 (uitgave die voor het bestemmingsplan uit 1998 gold) een grootste afstand tot milieugevoelige functies van 30 meter. Bedrijven die op het moment van het ter inzage leggen van het ontwerp van het bestemmingsplan “Van Haeringenstraat” reeds aanwezig waren en die onder een hogere categorie dienen te worden gerangschikt, mogen hun bedrijfsvoering hier handhaven (met handhaving van de bestaande bedrijfsvoering). Daarnaast is in het bestemmingsplan “Van Haeringenstraat” een vrijstelingsbepaling opgenomen die het mogelijk maakt inrichtingen toe te laten, die niet onder categorie 1 en 2 zijn te rangschikken, maar toch naar hun aard en naar hun effecten op het woon- en leefklimaat gelijk te stellen zijn met de genoemde inrichtingen in de categorieën 1 en 2.
Op het bedrijventerrein Tielbeke zijn op dit moment bedrijven gevestigd die te vergelijken zijn met categorie 3 bedrijven. De aanwezige bedrijven die onder categorie 3 kunnen worden gerangschikt, zijn op basis van de recentste versie van de
VNG-publicatie “Bedrijven en milieuzonering” uit 2009 in beginsel te rangschikken onder categorie 3.1. De VNG-publicatie uit 2009 maakt gebruik van een richtafstandenlijst en twee omgevingstypen. Het beoogde woningbouwplan voor Bransveen dient aangemerkt te worden als een rustige woonwijk. Ten opzichte van een rustige woonwijk geldt bij milieucategorie 3.1 in beginsel een richtafstand van 50 meter, maar omdat die bedrijven niet meer hinder mogen veroorzaken dan vergelijkbaar met milieucategorie 2, moet worden uitgegaan van een afstand van ten hoogste 30 m.
De geplande woonwijk grenst aan het bedrijventerrein Tielbeke, waarvoor op basis van hedendaagse inzichten en de VNG-publicatie “Bedrijven en milieuzonering” uit 2009 een richtafstand geldt van 30 meter. Aangezien het aspect geluid bepalend is voor de aan te houden afstand, is in het kader van het bestemmingsplan “Dedemsvaart, Bransveen” een akoestisch onderzoek uitgevoerd met als doel het vaststellen van de feitelijke geluidsbelasting op het plangebied vanwege wegverkeerslawaai en industrielawaai.
Het akoestisch onderzoek, uitgevoerd door Adviesbureau VOBRU, is neergelegd in het rapport “Akoestisch onderzoek plangebied Bransveen” (rapportnr. 2010-02.04-V1) en is opgenomen als Bijlage 8 bij deze toelichting.
In figuur 4 van het rapport is de cumulatieve rekenkundige 50 dB(A) contour van het bedrijventerrein weergegeven. Bij het stedenbouwkundig plan is rekening gehouden met deze 50 dB(A)-contourlijn. Daar waar de 50 dB(A)-contourlijn over het plangebied ligt, mag namelijk geen geluidsgevoelige bebouwing worden opgericht. Hier geldt in het voorliggende bestemmingsplan de bestemming “Groen”. Verder is een afstand van 46 meter aangehouden tussen de nieuwe woningen (uiterste situering van de voorgevel) en het bedrijventerrein. Deze afstand wordt verantwoord geacht, omdat:
Ad 2) Loonbedrijf Antuma
Aan de Stegerensallee 2 is een loonbedrijf aanwezig. Op basis van de VNG-brochure "Bedrijven en milieuzonering" geldt hiervoor een richtafstand van 50 meter. Voor dit bedrijf is een contour bepaald op basis van het geluidsonderzoek van de vergunde rechten (Bijlage 9 Geluidsonderzoek Loonbedrijf Antuma). Als gevolg van de in- en uitrijdende landbouwvoertuigen aan de noordzijde van het perceel dient een afstand van 70 meter te worden aangehouden om te kunnen voldoen aan Lamax van 70 dB(A) op de gevoelige bestemming in de avond en nachtperiode. De milieuvergunde situatie levert een hinderafstand van 70 meter vanaf de inrit van het bedrijf op. Hierbinnen mogen geen geluidgevoelige functies plaatsvinden. De 70-metergrens vanaf de inrit van het bedrijf wordt aangehouden zodat de bestaande rechten worden gerespecteerd.
Ad 3) Bomenkwekerij Dedemsvaart, Stegerensalleee 11A
De Bomenkwekerij is gevestigd aan de rand van het plangebied. Op basis van de VNG-brochure "Bedrijven en milieuzonering" geldt een richtafstand van 30 meter. Deze indicatieafstand is gebaseerd op het aspect geluid. Een afstand van 10 meter geldt voor het aspect gevaar. De ontwikkeling vindt plaats op een afstand van 30 meter van het bedrijf. Dit bedrijf vormt derhalve geen belemmering voor het plan.
Ad 4) Garagebedrijf Stegerensalleee 6A
Op basis van de VNG-brochure "Bedrijven en milieuzonering" geldt een richtafstand van 30 meter (relevant aspect geluid) vanaf het noordoostpunt van het perceel. Dit vormt geen belemmering voor het plan.
Ad 5) Kalvermesterij Moerheimstraat 71
Aan de Moerheimstraat 71, ten noordwesten van het plangebied, is een vleeskalverenhouderij gevestigd. Het perceel is geregeld binnen het bestemmingsplan “Kotermeerstal” (1997), waarin het perceel de bestemming agrarisch gebied met een agrarisch bouwvlak heeft. Het bedrijf beschikt over een milieuvergunning voor het houden van 64 vleeskalveren. De VNG-publicatie “Bedrijven en milieuzonering” geeft voor het fokken en houden van rundvee een richtafstand van 100 meter. De dichtstbijzijnde geplande woonbebouwing van Bransveen (met de bestemming “Gemengd”) ligt op een afstand van circa 65 meter.
De Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) is sinds 2007 het landsdekkend beoordelingskader voor geurhinder vanuit veehouderijen. De Wgv schrijft voor op welke wijze de geurhinder vanwege dierenverblijven beoordeeld moet worden indien een veehouderij een milieuvergunning aanvraagt. Indirect heeft de Wgv ook consequenties voor de totstandkoming van geurgevoelige objecten (zoals woningen) en dus voor de ruimtelijke ordening. Dit wordt ook wel de “omgekeerde werking” genoemd. Voor het plangebied Bransveen is de “omgekeerde werking” van belang. De toekomstige bewoner van Bransveen heeft belang bij een goed woon- en leefklimaat. Dit betekent dat voor die plek getoetst moet worden of voldaan wordt aan de (daar) geldende geurnorm. Op basis van de “Verordening geurhinder en veehouderij gemeente Hardenberg” mag de toegestane geurbelasting voor het plangbied Bransveen niet meer bedragen dan 3.0 Oue/m3 (odeurs units per kubieke meter lucht). Met behulp van het computermodel V-stacks vergunning is de geurbelasting bepaald op de dichtstbijzijnde woning van Bransveen. Deze bedraagt 0,74 Oue/m3. Daarmee wordt voldaan aan de geldende geurnorm van 3.0 Oue/m3. Voor de geurberekening: zie Bijlage 10 van de toelichting. De vleeskalverenhouder wordt als gevolg van de geplande woonwijk niet belemmerd in zijn bedrijfsvoering. Gelet op het feit dat in de directe omgeving van het veehouderijbedrijf al sprake is van woonbebouwing, is uitbreiding van het bedrijf, uit milieutechnisch oogpunt, niet of nauwelijks mogelijk.
Ad 6) Voormalig agrarisch bedrijf Stegerensalleee 9
Aan de Stegerensallee 9 is een (voormalige) intensieve veehouderij aanwezig. De milieuvergunning is ingetrokken en de bedrijfsactiviteiten zijn beëindigd. De bestemming van dit perceel wordt dan ook met dit bestemmingsplan aangepast. De bestemming wordt gewijzigd in "Wonen". Dit bedrijf vormt geen belemmering voor het plan.