Plan: | Haaksbergen-Dorp, deelplan De Els, partiële herziening woningbouwlocatie De Greune |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0158.BP1097-0002 |
Sinds 1 november 2003 is het wettelijk verplicht om een watertoets uit te voeren bij ruimtelijke ontwikkelingen, wat als gevolg heeft dat in alle ruimtelijke plannen - dat zijn onder andere structuurvisies, bestemmingsplannen, beheersverordeningen en afwijkingsprocedures op grond van de Wabo - een zogeheten waterparagraaf moet zijn opgenomen. In de waterparagraaf moet inzichtelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn van een ruimtelijke ontwikkeling voor het waterbeheerssysteem en op welke wijze de ruimtelijke ontwikkeling en het waterbeheer op elkaar worden afgestemd.
In 2009 is reeds een uitgebreide waterparagraaf opgesteld (zie bijlage 8). Hierin zijn de relevante waterhuishoudkundige aspecten van het plangebied in de huidige en toekomstige situatie onderzocht. Aangezien het stedenbouwkundig plan en het waterbeleid sinds 2009 zijn veranderd, is er door Avecode Bondt op 4 januari 2013 het watertoetsproces doorlopen middels het invullen van de digitale watertoets (zie bijlage 9). De conclusie van deze toetsing was dat de normale procedure op het plan van toepassing is.
De volgende uitgangspunten zijn op het plangebied van toepassing:
Algemeen
Afvalwater
Hemelwater
Grondwater
Oppervlaktewater
Naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan hebben tussen de initiatiefnemer, de gemeente en het waterschap meerdere overleggen plaatsgevonden. Uitgangspunt is nu dat aan het bovenstaande voldaan zal worden.
Onderstaand zal worden ingegaan op welke wijze in de voorgenomen ontwikkeling rekening wordt gehouden met het aspect 'water'.
Algemeen
In het stedenbouwkundig plan speelt water een grote rol. Het waterhuishoudkundige aspect binnen het plangebied en het stedenbouwkundig plan heeft betrekking op twee aspecten; enerzijds de aanwezigheid van de bestaande waterlopen en anderzijds de noodzakelijke waterberging binnen het plangebied.
Ten aanzien van de bestaande waterlopen in het plangebied geldt een onderhoudszone aan de zijde van het plangebied. Deze zone is voor het waterschap noodzakelijk voor een goed beheer en onderhoud van de waterlopen en duikers. In overleg met het waterschap is bij het stedenbouwkundige plan rekening gehouden met een onderhoudszone van minimaal 4 meter.
In de bestaande situatie ligt er in het plangebied, aan de zijde van de Veldmaterstraat, een relatief lange duiker. Afgesproken is het aantal meters duiker in het plangebied te minimaliseren. Hiervoor wordt een extra waterloop aangelegd en zullen uitsluitend onder de twee inritten vanaf de Veldmaterstraat twee korter duikers worden aangelegd.
Voor de benodigde waterberging wordt het bestaande parkje heringericht waarbij water een nadrukkelijke rol zal gaan spelen bij de herinrichting.
Afvalwater
Het afvalwater zal op de gebruikelijke manier wordt afgevoerd naar de RWZI.
Hemelwater
Conform het beleid van het waterschap, en de gemeente Haaksbergen, zal waar mogelijk de reeks "regenpijp-perceelsgootje-straatgoot-wadi" toegepast worden. Indien dit op plekken niet mogelijk is, zal het hemelwater via een it-riool worden afgevoerd naar de wadi in het park. De wadi zal via een overstortconstructie maximaal 2,4 l/sec/ha. lozen op de bestaande waterloop met kenmerk 20-4-1-3. De wijze waarop dit zal plaatsvinden zal nog nader afgestemd worden met het Waterschap.
Grondwater
Door de realisatie van een wadi in het park, en eventueel een it-riool onder het wegprofiel, zal schoon hemelwater aan het grondwater worden toegevoegd.
Oppervlaktewater
Ten behoeve van de voorgenomen ontwikkeling zal een bestaande waterloop, aan de zijde van de Velmaterstraat, enkele meters naar de straat verplaats worden. Hiermee ontstaat er voldoende ruimte voor de voorgenomen ontwikkeling inclusief een 4 meter brede onderhoudszone voor het onderhoud en beheer van de watergang. Tevens zal er tussen de twee inritten van het plangebied een nieuwe watergang gerealiseerd worden. Bij de verplaatsing en de aanleg van de watergang zullen de ontwerpprofielen van de watergangen, welke zijn vastgelegd in de legger van het Waterschap, gehanteerd worden.
Het oppervlaktewater wat in het park gerealiseerd zal worden om voldoende waterberging te realiseren (40 mm/m2 verhard oppervlak), zal integraal onderdeel uitmaken van de inrichting van de openbare ruimte van het gehele plan. Gedacht wordt aan een wadi waarbij het park tegelijkertijd ingericht kan worden met speelvoorzieningen.
Het Waterschap heeft aangegeven dat indien voldaan wordt aan de in paragraaf 5.8.2 genoemde uitgangspunten en aan de voorwaarden uit de ingediende reactie naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan, voldaan zal worden aan de waterschapsbelangen van het Waterschap Regge en Dinkel. Bij de uitwerking van de bouwplannen, en de inrichting van de openbare ruimte, zal nadere afstemming plaatsvinden tussen de initiatiefnemer, de gemeente en het Waterschap. Tevens zal er bij het Waterschap een watervergunning aangevraagd moeten worden aangezien er werkzaamheden zullen plaatsvinden binnen 5 meter van waterlopen welke vallen onder de Keur.