Plan: | Buitenvaart I, 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20128022001-VG01 |
In het verdrag van Malta wordt de veiligstelling van het Europese erfgoed geregeld. De uitgangspunten van dit verdrag zijn op nationaal niveau uitgewerkt in de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz, 2007). De regionale uitwerking heeft plaatsgevonden in de Omgevingsvisie Drenthe. Hierin is ten eerste de Archeologische Monumentenkaart (AMK) opgenomen. Hierop staan monumenten en bekende archeologische vindplaatsen weergegeven. Ten tweede is in de Omgevingsvisie Drenthe de Indicatieve Kaart Archeologische Verwachtingswaarden (IKAW) opgenomen. Op de kaart staat voor de gehele provincie de verwachtingswaarde voor archeologische vindplaatsen. Een hoge waarde betekent een hoge kans op archeologische vondsten. Hier dient in het planvormingsproces rekening mee gehouden te worden.
Het archeologisch adviesbureau Archaeological Research & Consultancy (ARC) heeft ten behoeve van dit bestemmingsplan een bureauonderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn opgenomen in het rapport 'Een archeologisch bureauonderzoek voor bedrijventerrein Buitenvaart I te Hoogeveen (D)' (kenmerk: 2011-56) van 10 juni 2011 (Bijlage 1 Archeologie).
Verschillende delen van het bedrijventerrein hebben op de IKAW een verschillende archeologische verwachtingswaarde. Het deel van het plangebied in het noordoosten heeft een hoge verwachtingswaarde. Het gedeelte over het midden van het plangebied en twee zuidelijker gelegen delen van het terrein hebben een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Het grootste deel van het bedrijventerrein heeft een lage archeologische verwachtingswaarde. Dit terrein was tot de veenontginning niet geschikt voor bewoning.
In de omgeving van het plangebied zijn geen archeologische monumenten en waarnemingen bekend. Wel zijn enkele onderzoeken in de omgeving van het plangebied uitgevoerd. Direct ten oosten van de onderzoekslocatie is door ARC een archeologische verkenning voor 'bedrijventerrein Buitenvaart II' gedaan. In de overgang van het keileem naar het zand zijn enkele vuursteensplinters aangetroffen die mogelijk door de mens bewerkt zijn. Op de overgang van het laaggelegen veen naar de keileemrug is een aantal mogelijk door de prehistorische mens bewerkte vuursteensplinters aangetroffen, en een stuk gecorrodeerd ijzer en een mesje dat mogelijk uit de Late Middeleeuwen stamt.
Ongeveer 750 meter ten zuidwesten van het plangebied is een aantal mogelijke vuursteenafslagjes gevonden (Bijl 2000).
Uit overige archeologische onderzoeken die zijn uitgevoerd in de omgeving van het plangebied zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen.
Het plangebied ligt in een veenontginning op de rand van het Drentse keileemplateau. Op veengronden in de omgeving van de onderzoekslocatie zijn geen archeologische resten bekend
Een groot deel van de gebieden met een hoge en middelhoge verwachtingswaarde is inmiddels bebouwd. Op basis van het bureauonderzoek van ARC blijft voor de onbebouwde delen de middelhoge tot hoge trefkans volgens de IKAW van kracht en wordt vervolgonderzoek geadviseerd voor verdere toekomstige bodemingrepen.
Echter, het gehele bedrijventerrein, inclusief de onbebouwde delen met een middelhoge tot hoge verwachtingswaarde, is in het verleden al bouwrijp gemaakt. De wegen, riolering en nutsvoorzieningen zijn al aangelegd. Hiermee is in het bureauonderzoek geen rekening gehouden. De bodem is als gevolg van de werkzaamheden voor het bouwrijp maken al dermate verstoord dat wij archeologisch vervolgonderzoek niet noodzakelijk achten.