Plan: | Buitenvaart I, 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0118.BP20128022001-VG01 |
Het bedrijventerrein Buitenvaart I is vanaf begin 2000 tot ontwikkeling gebracht. Voordien had het gebied een agrarische bestemming. Binnen het gebied is een variatie van gebruiken aanwezig, waaronder bedrijventerrein, wonen, wegen etc.
Binnen het plangebied waren verschillende watergangen aanwezig. In de loop van de tijd zijn deze watergangen gedempt. Vermoedelijk werd hier grond uit de directe omgeving voor gebruikt, maar daarover bestaat geen zekerheid. Gedempte watergangen krijgen daarom standaard een aanduiding potentieel ernstig verontreinigd. Gemeente Hoogeveen heeft de ervaring dat de gedempte watergangen in Hoogeveen zelf voornamelijk gedempt zijn met grond uit de directe omgeving en veelal geen ernstige verontreinigingen bevat. Alleen een milieuhygiënisch bodemonderzoek kan hierin duidelijkheid verschaffen.
Op basis van een dossieronderzoek is een inventarisatie gemaakt van alle potentiële bodemverontreinigende activiteiten (=PBVA). Hierbij zijn de volgende archieven geraadpleegd:
- Kamer van koophandelregister;
- Ondergrondse tankenbestand (op basis van actie tankslag I en II);
- Archief van Stichting Bodem Sanering in gebruik zijnde Bedrijfsterreinen;
- Hinderwetarchief;
- Archief van de vigerende Wet Milieubeheer vergunningen.
In verband met de aanwezigheid van dempingen van watergangen, (voormalige) erfverhardingen, stortplaatsen en dergelijke is een luchtfoto-onderzoek uitgevoerd.
Een onderscheid in potentie (spoedeisend of ernst (niet spoedeisend)) is aan te brengen op basis van de activiteiten en/of gebruikte producten. Zo zal bijvoorbeeld een benzineservicestation sneller tot een bodemverontreiniging kunnen leiden dan een autodetailhandel zonder reparatie. De activiteiten zijn landelijk in vier categorieën ingedeeld: Potentieel spoedeisend, Potentieel Ernstig (niet spoedeisend), Potentieel Verontreinigd en Niet Verontreinigd.
Grafisch zijn de posities van de locaties in afbeelding 5 opgenomen. Zoals voorgaand al opgemerkt zijn de potentieel verontreinigde locaties afkomstig uit historische gegevens en bestaan vooral uit gedempte watergangen.
Afbeelding 5: Overzicht bodemgegevens plangebied
Verder is voor de volledigheid ook een kaart (afbeelding 6) opgenomen met daarop aangegeven de oude wijken die door het plangebied hebben gelopen.
Afbeelding 6: Overzicht oude wijken
In het kader van de herontwikkeling zijn er eind jaren negentig binnen het plangebied diverse bodemonderzoeken uitgevoerd. In deze onderzoeken zijn in grond en grondwater overwegend maximaal licht verhoogde gehalten aan verontreinigende stoffen vastgesteld.
In 2006 is binnen het gebied Buitenvaart I een actualisatie-onderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn diverse percelen volledig onderzocht en voor een deel van de destijds te onderzoeken percelen zijn alleen de gedempte sloten onderzocht. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door CSO Milfac. In de uitgevoerde onderzoeken zijn in grond en grondwater maximaal licht verhoogde gehalten aangetoond. Het grondwater ter plaatse van de vermoedelijke dempingen is niet nader onderzocht.
In de periode 2010-2011 is opnieuw een actualisatie-onderzoek uitgevoerd ter plaatse van nog uit te geven kavels op het bedrijventerrein Buitenvaart I. In deze onderzoeken is eveneens aandacht besteedt aan mogelijk aanwezige gedempte watergangen. De onderzoeken zijn opgesplitst in twee fasen. In de eerste fase zijn in totaal acht kavels (totale oppervlak ca. 5,5 ha) milieuhygiënisch onderzocht door Grondslag B.V. In deze onderzoeken zijn in grond en grondwater van de geanalyseerde parameters maximaal licht verhoogde gehalten aangetoond. In de tweede fase zijn in totaal 20 kavels (totale oppervlak ca. 11,6 ha) milieuhygiënisch onderzocht door Outline Consultancy. Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat in grond en grondwater van de geanalyseerde parameters maximaal licht verhoogde gehalten zijn vastgesteld.
Op basis van de huidige situatie, gebruik en (historische) informatie kan het niet volledig worden uitgesloten dat er potentiële bodemverontreinigingen te verwachten zijn, die een belemmering kunnen gaan vormen voor een eventuele herontwikkeling van (een deel van) het gebied. Echter uit de nu bekende onderzoeksgegevens blijken er geen verontreinigingen te zijn aangetoond waarvoor sanerende maatregelen noodzakelijk zijn.
Omgevingsvergunning
Het is gebruikelijk dat bij bouwactiviteiten de kwaliteit van de bodem wordt onderzocht. Binnen het plangebied zijn vele onderzoeken voorhanden. Diverse onderzoeken zijn niet meer als actueel te beschouwen, aangezien een houdbaarheid van gegevens van 5 jaar wordt aangehouden. De beschikbare informatie zal worden meegewogen bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning of de milieuhygiënische bodemkwaliteit voldoende bekend is en/of eventuele verontreinigingen voldoende in beeld zijn gebracht en/of een sanering dient te worden uitgevoerd. Te allen tijde dient verontreinigde grond op een verantwoorde wijze te worden afgevoerd.
Diffuse bodemkwaliteit
Het plangebied maakt deel uit van het bodembeheerplan van de gemeente Hoogeveen. Volgens deze kaart zijn in het gebied maximaal licht verhoogde achtergrondwaarden voor zware metalen, PAK en minerale olie te verwachten.
Grondverzet
Bij grondverzet dient men te streven naar een gesloten grondbalans. In situaties, waar grond vrij gaat komen, wordt sterk aanbevolen om de kwaliteit van de vrijkomende bodem chemisch analytisch vast te stellen. Uiteraard dient het onderzoek representatief te zijn voor de hele vrijkomende partij.
Voor het toepassen van grond gelden de spelregels voor grondverzet die zijn vastgesteld in het Besluit bodemkwaliteit. Informatie over het toepassen van grond kunnen worden verkregen bij afdeling Advies (team Bodem) van de gemeente Hoogeveen en het ministerie van I&M/Agentschap.nl.