direct naar inhoud van 5.1 Ruimtelijk concept
Plan: Regenboogbuurt en Eilandenbuurt
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0034.BP3JO01-vg01

5.1 Ruimtelijk concept

Structuur

De buurten zijn recent tot stand gekomen. Er zijn geen ruimtereserveringen voor nieuwe functies opgenomen. Te verwachten valt dat de ruimtelijke structuur in de planperiode op hoofdlijnen ongewijzigd zal blijven.

Inrichting openbaar gebied

De openbare ruimte is recent aangelegd en voldoet vooralsnog aan de eisen die eraan gesteld zijn. Binnen Verkeer-Verblijfsgebied zijn beperkte mogelijkheden om de parkeercapaciteit uit te breiden. In de bestemming Groen is het mogelijk de aard en omvang van speel- en groenvoorzieningen aan te passen aan zich wijzigende behoeften en inzichten.

Stedenbouwkundige randvoorwaarden

Eisen van welstand

Het gewenste welstandsniveau voor de toekomst is gelijk aan het welstandsniveau zoals dat in de welstandsnota voor het gebied is weergegeven.

Randvoorwaarden dakopbouwen

In het plangebied komen veel woningen met platte daken voor. Gezinsuitbreiding en behoefte aan werkruimte aan huis vragen om meer ruimte. Nu de buurten gerealiseerd zijn, komen er verzoeken om de woning te vergroten door dakopbouwen te plaatsen. Ook in andere buurten in Almere zijn verzoeken gehonoreerd. Met de aanpassing van het bestemmingsplan is de vraag actueel hoe dit plan de mogelijkheden moet bieden voor de grotere bouwhoogte.

Uitgangspunt is dat het bij de niet-vrijstaande woningen bij tweelaagse bebouwing (6 of 7 meter) mogelijk is dakopbouwen te plaatsen (bij de vrijstaande woningen is dat al mogelijk). Daar worden wel voorwaarden aan verbonden. De welstandsnota doet daar ook uitspraken over. De volgende voorwaarden (in combinatie met de Welstandsnota) zijn van belang:

  • Per straat is er één type dakopbouw. Daarbij wordt het principe van de trendsetter gehanteerd, dat wil zeggen dat de eerste aanvrager - met vergunning - in principe trendsetter is voor alle andere dakopbouwen in dezelfde straat;
  • De afstand tot de voor-, achter- en zijgevel is minimaal 1m;
  • De dakopbouw laat de hoofdvorm in stand of leidt tot een nieuwe evenwichtige hoofdvorm en respecteert de bestaande detaillering, kleur- en materiaalgebruik dan wel vormen daarmee een helder contrast.

Het plaatsen van dakopbouwen is niet mogelijk als aan de ensemblewerking van een complex woningen door het plaatsen van de opbouwen afbreuk gedaan wordt en als ernstige schade toegebracht wordt aan het straatbeeld. Het complex Klein India is hier een voorbeeld van. Hier is tweelaagse bebouwing gegroepeerd rond twee 'paleizen' in het water. Opbouwen zullen de beeldwerking van de paleizen te sterk aantasten en worden hier daarom bij wijze van uitzondering niet toegestaan.