Plan: | Bestemmingsplan Reitdiep 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP495Reitdiep2012-vg01 |
De centrale ambitie van het gemeentelijke woonbeleid voor de komende jaren is om eenieder zoveel mogelijk naar de zin te laten wonen. Daarom moet er genoeg te kiezen zijn in woningtype, woonmilieu en soort wijk. Kwaliteit is daarbij het sleutelbegrip. Het gaat dan niet alleen om de woning, maar ook om de woonomgeving. Dit betekent dat de openbare ruimte goed en bruikbaar is ingericht, dat de voorzieningen zoveel mogelijk aansluiten bij de verschillende leefstijlen in de wijk of de buurt, dat de wijk of buurt duurzaam ingericht is (Routekaart 2025) en ook dat er in wijken en buurten naar elkaar omgekeken wordt (WMO-beleid). Kwaliteit is niet alleen van belang is voor nieuwe ontwikkelingen, maar ook voor bestaande wijken, buurten en woningen.
Een centrale doelstelling uit de 'Structuurvisie wonen' is het behoud van gezinnen voor de stad. Dat is de afgelopen jaren gelukt door nieuwbouw in bestaand stedelijk gebied, maar zeker ook door nieuwbouw aan de westkant van de stad, waaronder in de wijk Reitdiep. Uit woningmarktonderzoek dat is uitgevoerd voor de 'Structuurvisie wonen' blijkt duidelijk, dat er een grote vraag is naar groenstedelijk wonen, een woonmilieu dat bij uitstek in de wijk Reitdiep aangeboden wordt en gaat worden. Op wat er staat, en nog moet komen, wordt hieronder ingegaan.
De bestaande woonwijk
In de wijk Reitdiep zijn met name grondgebonden woningen gebouwd. In totaal betreft het 750 woningen tot en met 2009.
In de periode 2010 – 2013 waren er volgens de planning uit begin 2010 nog 240 appartementen voorzien aan de Reitdiephaven. Echter, omdat de plannen daarvoor nog niet zijn uitgekristalliseerd en het voorliggend bestemmingsplan ten doel heeft de bestaande en/of feitelijke situatie vast te leggen, is de bestaande hotelbestemming met bijbehorende bebouwingsmogelijkheden in dit plan opnieuw opgenomen.
In lijn met het uitwerkingsplan Reitdiep II kunnen in het voorliggend bestemmingsplan nog zeven woningen worden gebouwd aan de noordwestzijde van de centrale groene zone in Reitdiep-noord.
Geheel volgens verwachting is het dominante type huishouden op dit moment in de wijk Reitdiep: een gezin; dit betreft ruim de helft van alle huishoudens. Eénvijfde van de huishoudens wordt gevormd door jonge stellen zonder kinderen en ééntiende door middelbare stellen zonder kinderen (45 jaar is hier als grens genomen tussen jonge en middelbare stellen). De overige bewoners zijn ouderen of jonge alleenstaanden.
In 2004 is door de gemeente een tevredenheidsonderzoek gehouden in onder andere de wijk Reitdiep. Over het algemeen waren de bewoners heel positief over de kwaliteit van hun woning en hun wijk. De woning kreeg een acht als gemiddeld rapportcijfer en de wijk een zeven. Het beeld is, dat de wijk typische doorstromers trekt die naar iets specifieks op zoek zijn. Dat kan in de woning zitten, maar juist ook in de wijk. Daarnaast zijn de ruimte in de woning en de rust van de wijk belangrijke items. Er waren toch ook kritiekpunten. De woonomgeving leverde ontevredenheid op bij circa 40%. Daarnaast vond een deel van de deelnemers aan het onderzoek de wijk op dat moment - in 2004 - nog niet af. Andere punten die genoemd werden, waren parkeren, kinderspeelplaatsen en - wat beheer betreft - zwerfafval en het onderhoud van het groen.
Bij de ontwikkeling van Reitdiep is destijds bewust de keuze gemaakt om in deze nieuwe wijk geen nieuwe voorzieningen te realiseren. Voor de bestaande wijken, zoals Paddepoel en Vinkhuizen, heeft dit goed gewerkt, maar tegelijkertijd is duidelijk geworden dat dit voor de bewoners van de nieuwe wijken niet op alle fronten goed heeft uitgepakt. Omdat in deze wijken vooral gezinnen zijn komen wonen, is er een grote vraag naar voorzieningen gericht op kinderen. Daarom staat in de structuurvisie Wonen, dat in nieuwbouwwijken met veel gezinnen voor passende voorzieningen gezorgd moet worden.