Plan: | Bierum, Losdorp, Godlinze |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0010.21BP-OH01 |
Bij het aspect externe veiligheid moet gekeken worden naar veiligheid rond inrichtingen en rond transportroutes voor gevaarlijke stoffen (leidingen, spoor, weg en water). Dit levert in het plangebied geen belemmeringen op. In het plangebied zijn geen risicovolle inrichtingen en transportroutes voor gevaarlijke stoffen aanwezig. In de bijlagen bij deze toelichting staat meer achtergrondinformatie over externe veiligheid en het daarbij horende plaatsgebonden risico en groepsrisico.
Risicovolle inrichtingen
In de omgeving van het plangebied zijn wel risicovolle inrichtingen aanwezig, bijvoorbeeld de opslag van propaan bij een (agrarisch) bedrijf ten noordoosten van Bierum (zie onderstaande kaart). Deze inrichtingen hebben echter geen invloed op het plangebied, omdat het plangebied op een grotere afstand ligt dan de plaatsgebonden risicocontouren rond die inrichtingen reiken. De plaatsgebonden risicocontour van de genoemde propaantanks blijft binnen de grens van de inrichting. De propaantanks vallen niet onder de werking van het Besluit externe veiligheid inrichtingen en hebben daarom geen invloedgebied met betrekking tot groepsrisico. Een groepsrisicoverantwoording is daarom niet nodig.
De genoemde propaantanks hebben een maximale inhoud van 8.000 liter (8 m3). Dit is kleiner dan 13 m3, waarmee ze onder de werking van het Activiteitenbesluit (artikel 3.27) vallen. Op basis van artikel 28 van het Activiteitenbesluit geldt met betrekking tot de opstelplaats van de opslagtanks, het vulpunt en de opstelplaats van de tankwagen, ten opzichte van buiten de inrichting gelegen kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten, zoals de woningen, een aan te houden afstand van 25 meter. Hierbij wordt uitgegaan van bevoorrading van meer dan vijf keer per jaar (bij minder dan vijf keer per jaar geldt een aan te houden afstand van 15 meter).
Fragment risicokaart
Transportroutes
Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, zijn in de omgeving van het plangebied ook transportroutes voor gevaarlijke stoffen via buisleidingen (stippellijn) en over de weg N33 (doorgetrokken lijn) aanwezig. Door het transport van gevaarlijke stoffen wordt geen risico voor de bewoners van het plangebied verwacht. Hierna wordt dit nader toegelicht.
Transport buisleidingen
De buisleidingen nabij het plangebied zijn transportleidingen voor aardgas. Deze hebben een effectafstand die over het plangebied ligt. De effectafstanden van beide buisleidingen is in onderstaande tabel aangegeven.
Voor de buisleidingen is in het kader van het bestemmingsplan Buitengebied Noord een risicoberekening uitgevoerd. De conclusie daaruit is dat geen sprake is van een overschrijding van de richt- en grenswaarde voor het plaatsgebonden risico. Bovendien is geen sprake van een toename van het groepsrisico. Belangrijke voorwaarde daarbij dat het aantal (beperkt) kwetsbare objecten niet toeneemt.
Transportroute N33
De plaatsgebonden risicocontouren (10-6) rond de transportroutes liggen buiten het plangebied. Wel ligt het plangebied binnen het invloedsgebied van de N33. Het invloedsgebied van deze weg is 200 meter aan weerszijden van de weg. Ter plaatse van het dorp Losdorp ligt deze contour deels over het plangebied. Door de vaststelling van het bestemmingsplan Bierum, Losdorp, Godlinze wijzigt het aantal personen - en het groepsrisico daarom - niet. Er is geen sprake van ruimtelijke belemmeringen met betrekking tot het aspect externe veiligheid rond de transportroute N33. Voor een meer gedetailleerde beschrijving van de externe veiligheid rond de N33 staat in de bijlagen een nadere toelichting.
Bij nieuwe perceelsgebonden ontwikkelingen in de dorpen moet altijd rekening worden gehouden met de groepsrisicocontouren van de routes. Dit bestemmingsplan maakt bij recht echter geen (grotere) ontwikkelingen mogelijk. Het opnemen van een specifieke regeling voor de groepsrisicocontouren is daarom niet nodig.
De externe veiligheid is onder meer geregeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen, het Besluit transportroutes externe veiligheid, het Besluit externe veiligheid buisleidingen en de Omgevingsverordening Groningen.
Advies Brandweer Regio Groningen
In het kader van het Overleg heeft de Brandweer regio Groningen een advies gegeven op het bestemmingsplan. De Brandweer gaat daarbij in op verschillende veiligheidsaspecten die van belang zijn voor de verantwoording van het groepsrisico rond de aanwezige transportleidingen.
Een van de aspecten die de Brandweer beoordeeld is de bestrijdbaarheid. Daarbij gaat het om de voorbereiding van bestrijding en om het beperken van de gevolgen van een ongeval met gevaarlijke stoffen. De Brandweer geeft in haar reactie een verantwoording van de bestrijdbaarheid en komt tot de conclusie dat dit aspect geen aanleiding geeft voor maatregelen.
Daarnaast adviseert de Brandweer over de zelfredzaamheid. Daarbij adviseert zij over de alarmering van de bevolking. Bevolking die buiten het bereik van een Waarschuwing en Alarmering Systeem wonen, moeten op een andere passende wijze gewaarschuwd worden.
Het advies van de Brandweer heeft geen gevolgen voor de regeling van dit bestemmingsplan.