direct naar inhoud van 3.8 Recreatie
Plan: Landelijk Gebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1916.lg2011-0010

3.8 Recreatie

In deze paragraaf wordt een beknopt overzicht gegeven van de dagrecreatieve en verblijfsrecreatieve voorzieningen.

3.8.1 Huidige situatie

Dagrecreatie
In het noordwestelijk deel van het plangebied ligt een deel van het recreatiegebied Vlietland. Vlietland bestaat uit drie meren van circa 135 ha. De meren worden recreatief gebruikt voor onder meer surfen, zeilen, roeien, zwemmen, motorbootvaren, vissen en duiken. Daarnaast zijn ligweides en wandel- en fietsroutes aanwezig.

In het westelijke deel van het plangebied ligt het natuur en recreatiegebied Leidschendammerhout. Hier bevindt zich een zorgvuldige overgang van stad naar land, waarbij binnen de eerste 2 polderlandslagen de voorzieningen, zoals volkstuinen, parkeerplaatsen en kleinschalige bebouwing zijn toegestaan. Deze zone wordt afgeschermd van het overige deel van Leidschendammerhout middels een fietspad met bijbehorende laanbeplanting. Vanaf de parkeerplaats kunnen er verschillende wandel- en fietstochten worden ondernomen over wandel- en fietspaden, die in het kader van de Landinrichting Leidschendam recentelijk zijn aangelegd. In een deel van het recreatiegebied van Leidschendammerhout is een Pitch &Putt baan aangelegd.


Daarnaast zijn in het plangebied diverse recreatieve paden en routes aanwezig.

  • Langs de Zoetermeerse Meerpolder en in de Westeindsche polder zijn recreatieve fietspaden gerealiseerd. Ook de Kniplaan is ingericht als recreatief fietspad.
  • Er loopt een kanoroute door het plangebied van recreatieplas Vlietland over de Nieuwe Vaart via Stompwijk over de Ommedijkse Watering naar Zoeterwoude.
  • Rond de Vogelplas Starrevaart is een wandelroute met vogelkijkhut aanwezig.
  • Op de meren in Vlietland kan worden gevaren. Rond deze meren zijn ook fiets-, ruiter- en wandelroutes aanwezig.
  • De Nieuwe Vaart is ingericht voor de recreatievaart. Ook is er een jachthaven ter hoogte van Stompwijk aan de Meerburgerlaan. De Meerburgerwetering loopt deels door het plangebied heen, en komt uit in recreatiegebied Vlietland.


Verblijfsrecreatie
Aan de Stompwijkseweg kan worden gekampeerd "bij de boer". Aan de Meerburgerlaan en de Westeindscheweg bevinden zich twee campings. Aan de Stompwijkseweg 55a is het mogelijk om door middel van o.a. bed and breakfast te overnachten bij de boer.

In het plangebied bevinden zich een aantal voormalige volkstuinschuren die tot recreatiewoning zijn verbouwd. In veel gevallen worden deze permanent bewoond. De meeste van deze woningen staan aan het 'Laantje van Kampen'. Maar ook elders in het gebied zijn achter bestaande woonhuizen verschillende illegale woonsituaties (bijvoorbeeld in caravans) aangetroffen. Permanente bewoning van recreatiewoningen of (sta)caravans is niet toegestaan en zal ook in de toekomst niet worden toegestaan.

3.8.2 Toekomstige ontwikkelingen

Het platteland is steeds meer in trek als recreatiegebied voor met name bewoners uit de stad. De verwachting is dan ook dat de vraag naar recreatievoorzieningen (zowel dagrecreatieve als verblijfsrecreatieve voorzieningen) zal toenemen. Gelet op de ligging van het plangebied midden in de Randstad, zal deze ontwikkeling hier ook zeker waarneembaar zijn. De herinrichting Leidschendam zal mede leiden tot een verbetering van de recreatieve structuur.

In het noordoostelijk deel van het recreatiegebied Vlietland worden ongeveer 220 recreatiewoningen gebouwd. Daarnaast worden er horeca en recreatievoorzieningen ontwikkeld. Deze voorzieningen kunnen een positief effect hebben op het recreatief (mede)gebruik van het landelijk gebied.

Deze voorzieningen kunnen met meerdere horecavoorzieningen. Deze woningen zullen een effect hebben op het recreatief gebruik van het landelijk gebied. Daarnaast worden de oevers van het gebied aangepast, waardoor de ecologische waarde toeneemt.

De Nieuwe Driemanspolder (grenzend aan het plangebied) zal worden ontwikkeld tot een robuust, waterrijk groengebied met een uitloopfunctie voor de aangrenzende woonwijken van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer. Daarbij zal dit gebied tevens dienst gaan doen als waterberging in het geval van calamiteiten. De herinrichting zal gepaard gaan met een uitbreiding van recreatieve paden (fiets-, wandel-, ruiter- en skeelerpaden en kano- en roeiroutes).

Bij de ontwikkeling van het netwerk van doorgaande fiets-, wandel- en vaarroutes wordt de aansluiting op stedelijke gebieden als uitgangspunt gezien. Er worden mogelijkheden geboden voor de ontwikkeling van kleinschalige recreatieve voorzieningen. Bij de ontwikkeling van het netwerk wordt gestreefd naar een gecombineerde ontwikkeling, waarin de natuur-, cultuurhistorische en landschappelijke waarden worden betrokken. Het beleid is erop gericht om conflicten en verstoring door middel van inrichting, zonering en reglementering te voorkomen. Dit mede om het openbare karakter van deze overgangszones te verzekeren. Hierbij is een zorgvuldig vormgegeven stad-landovergang van groot belang.

Bij het gebied Leidschendammerhout bestaat deze overgang uit een integrale verweving van doorgaande fiets en wandelroutes met landschappelijke dragers ( groene inprikkers). Hier is in een zorgvuldige overgang voorzien van stad naar land, waarbij binnen de eerste 2 polderlandslagen voorzieningen, zoals volkstuinen, parkeerplaatsen en kleinschalige bebouwing zijn toegestaan. De bebouwing biedt een voorziening voor de Pitch en Putt, eventueel in combinatie met de volkstuinen.

Recreatieve knooppunten zorgen voor een goede ontsluiting van het gebied en fungeren als overstapplaats en informatiecentrum.

3.8.3 Aanbevelingen voor visie en juridische vormgeving vanuit recreatie
  • De in het plangebied aanwezige legale dag- en verblijfsrecreatieve objecten dienen in het bestemmingsplan een positieve bestemming te krijgen.
  • Permanente bewoning van recreatiewoningen blijft niet toegestaan. Het bestemmingsplan dient aan te geven hoe wordt omgegaan met illegale bewoning van verblijfsrecreatieve objecten.
  • Het bestemmingsplan dient de mogelijkheden te bieden voor de ontwikkeling van extensief recreatief medegebruik, zoals een verbetering van recreatieve routestructuren (wandel-, fiets- en ruiterpaden).
  • Het bestemmingsplan dient er voor te zorgen dat de minder extensieve recreatievormen met bijbehorende voorzieningen binnen de daarvoor bestemde zones worden ondergebracht, om zo het omliggende landschap optimaal te kunnen laten functioneren als landbouwgrond en extensief recreatiegebied.
  • Een recreatieve deeltijdactiviteit op agrarische bedrijven kan bijdragen aan de beleving van het platteland voor recreanten. Het bestemmingsplan dient recreatieve deeltijdactiviteiten mogelijk te maken. Overnachtingsmogelijkheden versterkt de band tussen stedeling en agrariĆ«r.