Plan: | Buitengebied |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1987.01BPBuiten2013-0401 |
Toetsingskader en beleid
Wettelijk kader
De Wet op de waterhuishouding geeft aan dat de provincie een waterhuishoudingsplan vast dient te stellen waarin de hoofdlijnen van het waterhuishoudkundige beleid zijn opgenomen. Waterschappen hebben op grond van de Wet op de waterhuishouding een belangrijke taak met betrekking tot het waterbeheer gekregen. In de waterbeheersplannen dienen zij functies aan het water te geven. Daarbij dienen zij tevens voor afstemming te zorgen met het ruimtelijk beleid. De Wet op de Waterhuishouding is in 2009 door de Waterwet vervangen. Deze is in december 2009 in werking getreden.
Nationaal beleid
Sinds 1 november 2003 is het verplicht plannen in het kader van de Wro te toetsen op water. Het doel van deze watertoets is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op een evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen. De waterhuishouding bestaat uit de overheidszorg die zich richt op het op en in de bodem vrij aanwezige water, met het oog op de daarbij behorende belangen. Zowel het oppervlaktewater als het grondwater valt onder de zorg voor de waterhuishouding.
Naast veiligheid en wateroverlast (waterkwantiteit) worden ook de gevolgen van het plan voor de waterkwaliteit en verdroging onderzocht. De belangrijkste beleidsdocumenten op het gebied van de waterhuishouding zijn het 'Nationaal Waterplan 2010-2015', 'Anders omgaan met water: Waterbeleid 21 eeuw' (WB21), de 'Europese Kaderrichtlijn Water' (KRW), 'Beleidslijn 'Ruimte voor de rivier' en de 'Nota Ruimte'. In het 'Nationaal Bestuursakkoord Water Actueel' worden de gezamenlijke uitgangspunten geformuleerd voor een integraal waterbeleid in de 21e eeuw. De verantwoordelijkheid voor de te treffen waterhuishoudkundige maatregelen ligt bij alle betrokkenen en het waterschap. De voorkeur hierbij wordt weergegeven met de tritsen vasthouden-bergen-afvoeren van water (kwantiteit) en schoon houden-scheiden-zuiveren (kwaliteit).
Provinciaal beleid
In het POP 2009-2013 Groningen wordt aangegeven dat water mede sturend moet zijn in de ruimtelijke ordening. Vanwege de klimaatverandering moet ingezet worden op het realiseren van een duurzaam watersysteem, zowel qua waterkwantiteit als waterkwaliteit. Verder is er in het POP aandacht voor overstromingsgevoelige gebieden en het overstromingsbestendig bouwen.
Verder heeft de provincie in haar verordening een kaart opgenomen waarop de landschapswaarden zijn weergegeven binnen de provincie. Op deze kaart zijn onder andere waterlopen weergegeven die vanwege landschappelijke en cultuurhistorische waarden beschermd dienen te worden.
Waterschap Hunze en Aa's
Het plangebied ligt in het werkgebied van het waterschap Hunze en Aa's. Het beleid van dit waterschap is verwoord in het beheerplan 2010-2015. De ruimtelijke zonering van de provincie (POP 2009-2013) heeft het waterschap vertaald naar een eigen zonering met water als belangrijkste element.
In de functiezonering wordt door het waterschap rekening gehouden met:
Het waterschap streeft naar duurzame oplossingen. Het water moet zoveel mogelijk binnen het eigen peilgebied c.q. plangebieden moeten worden vastgehouden, zodat relatief schoon water ook relatief schoon blijft.
Een toename van verhard oppervlak in risicogebieden (zoals laag gelegen gebieden) en beekdalen moet zoveel mogelijk worden gecompenseerd door ruimte voor extra waterberging. Regenwater dat op verharde oppervlaktes valt en voldoende schoon is, moet zoveel worden hergebruikt, dan wel worden opgevangen en vervolgens eventueel hergebruikt. Ten slotte wordt als laatste mogelijkheid gezien de afvoer via bestaande watergangen. Het waterschap volgt hiermee de trits: vasthouden-bergen-afvoeren. Voor waterkwaliteit geldt evenzo een volgorde van aanpak: schoonhouden-scheiden-zuiveren
Toetsing en uitgangspunten bestemmingplan
In het licht van de huidige taak van de waterschappen, dient het bestemmingsplan geen dubbele regeling te bevatten. Waar sprake is of zal zijn van een vastgesteld beheersplan en goedgekeurde peilbesluiten, wordt in het bestemmingsplan afgezien van een regeling van het waterpeil en andere daarop betrekking hebbende vergunningsvereisten. Voor het plangebied geldt een Waterbeheersplan van het waterschap Hunze en Aa's.
Met de functietoekenning vanuit oogpunt van waterhuishouding wordt als volgt rekening gehouden:
Wateradvies
Over het voorontwerp van dit bestemmingsplan wordt vooroverleg met het waterschap Hunze en Aa's gevoerd.