Plan: | Bedrijventerreinen Montferland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1955.bplggmtbdrmontflnd-va02 |
Deze structuurvisie is vastgesteld in april 2009. De visie is een actualisering van de bestaande visies aan de hand van alle relevante beleidsrapporten. De structuurvisie gaat in op de visie van de gemeente voor wat betreft wonen, bedrijvigheid en recreatie. Voor detailhandel wordt geen specifieke beleidsvisie gegeven. In de structuurvisie wordt verwezen naar het provinciaal beleid zoals verwoord in het streekplan/structuurvisie. De beleidsvisie van de gemeente Montferland is afgestemd op het beleid zoals omschreven in het streekplan/structuurvisie.
De vier deelgebieden vallen binnen de contour bebouwd gebied. Binnen deze contour zijn mogelijkheden voor woningbouw en bedrijvigheid.
Deelgebied 1 en 2: Kollenburg en de Fluun
De deelgebieden Kollenburg en de Fluun I en II hebben in het zuiden een aanduiding "uitbreiding infrastructuur". De gemeente streeft naar een volledige aansluiting van de Hengelderweg nabij het bedrijventerrein Kollenburg in Didam op de snelweg A12. Deze aansluiting is als opgave benoemd in de gebiedsvisie A15-A12, zoals die is vastgesteld door de Stadsregioraad op 26 juni 2008. Er wordt gekozen voor een zo beperkt mogelijke claim op de groene ruimte.
Uit de structuurvisie blijkt dat in het Regionaal Plan reeds was voorzien in een uitbreiding van het bedrijventerrein Kollenburg ten zuidwesten van Didam. In de Structuurvisie Didam was hiervoor een veel ruimer gebied aangewezen. Een dergelijke grote uitbreiding wordt nu niet meer voorzien. Uit oogpunt van flexibiliteit is het gebied voor uitbreiding van het bedrijventerrein wel iets groter ingetekend dan in het Regionaal Plan aangegeven.
Dit plan betreft een conserverend bestemmingsplan voor de bestaande situatie en ziet niet toe in een uitbreiding van het bedrijventerrein.
Deelgebied 3: 't Goor, Immenhorst en EBT
Het deelgebied 't Goor, Immenhorst en EBT valt binnen het waardevol landschap Montferland. Voor de waardevolle landschappen die niet onder de EHS of het waardevol open gebied vallen, zijn ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk (ja, mits) zolang de kernkwaliteiten worden behouden en versterkt.
Deelgebied 4: Matjeskolk
Bedrijventerrein Matjeskolk is in de structuurvisie aangewezen als bedrijventerrein dat het aantal niet aan het buitengebied gerelateerde bedrijven in het agrarisch gebied kan verminderen door deze te verplaatsen naar Matjeskolk. De structuurvisie verwijst naar het provinciaal beleid voor lokale bedrijventerreinen, waar alleen ruimte kan worden geboden aan reeds in de gemeente gevestigde bedrijven. De toegelaten bedrijven moeten naar aard en schaal passen bij de kern.
De welstandsnota van de gemeente Montferland is gebaseerd op de welstandsnota van de voormalige gemeenten Bergh en Didam. De welstandsnota is vastgesteld op 27 november 2008 en in werking getreden op 1 januari 2009. In deze welstandsnota worden bedrijventerreinen onderscheiden in een aparte gebiedstypologie.
Scheiding van ruimtelijke functies was de oorzaak van het ontwikkelen van zelfstandige bedrijventerreinen aan de rand van de bebouwde kernen. Net als de woongebieden zijn er bedrijventerreinen in maten en soorten. De gunstigste plaats om een bedrijventerrein te ontwikkelen was aanvankelijk de spoorweg, maar later hebben locaties langs verbindingswegen die positie overgenomen.
Deelgebied 1 en 2: Kollenburg en de Fluun
Het gemeentelijk beleid is gericht op handhaving van de functionele en ruimtelijke kwaliteiten. De toetsing vindt in hoofdzaak plaats op situering en massa en vorm. De gevelindeling, detaillering, materialen en kleur worden minder in de welstandsbeoordeling betrokken.
De Fluun wordt aan geduid als welstandsluw. Het beleid in een welstandsluw gebied (niveau 3) is gericht op het consolideren van de basiskwaliteit van het gebied.
Kollenburg en de randen langs de snelweg, de rondweg en de spoorlijn zijn gangbare welstandsgebieden, alwaar in hoofdzaak getoetst wordt op situering, massa en vorm en de gevelindeling, en in mindere mate op detaillering, materialen en kleur. Bouwwerken bij-,op- en/of aan- bestaande bedrijven niet zijnde monumenten
op een zij- en/of achtererf, en gesitueerd achter de doorgetrokken voorgevelrooilijn en aangeduid als "werkgebied" op de bij de welstandsnota behorende kaart welstandsgebieden, zijn door de gemeenteraad welstandsvrij verklaard.
Deelgebied 3: 't Goor, Immenhorst en EBT
Het welstandsbeleid is gericht op het handhaven van de bestaande kwaliteiten. Deelgebied 3 is dan ook aangemerkt als welstandsluw gebied. De toetsing omvat in hoofdzaak beoordeling op situering, massa en vorm. De gevelindeling en detaillering, materialen en kleur worden minder in de welstandsbeoordeling betrokken. De zone langs de Lengelseweg is een gangbaar welstandsgebied waar getoetst wordt op de aspecten situering, vorm en massa en de gevelindeling. In mindere mate toetst de commissie op materialen, details en kleuren. Tevens is door de gemeenteraad besloten om bouwwerken bij-,op- en/of aan- bestaande bedrijven niet zijnde monumenten op een zij- en/of achtererf, en gesitueerd achter de doorgetrokken voorgevelrooilijn en aangeduid als "werkgebied" op de bij de welstandsnota behorende kaart welstandsgebieden, welstandsvrij te verklaren.
Deelgebeid 4 is aangewezen als welstandsvrij gebied. Er vindt geen welstandstoetsing plaats. Het gemeentelijk beleid is gericht op handhaving van de aanwezige functionele kwaliteit. Het welstandsbeleid is gebaseerd op het bieden van optimale vrijheid bij het vormgeven van de bebouwing.
Voor het gebied Kollenburg is een beeldkwaliteitplan opgesteld. Toekomstige bouwplannen zullen door de welstandscommissie aan de hand van dit beeldkwaliteitsplan worden getoetst.