Plan: | Buitengebied Nieuw-Lekkerland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1927.BuitengebiedNLL-VG01 |
Onder de titel 'authentiek & vernieuwend' geven de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden hun integrale kijk op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van hun regio. Kern van de visie is de vorming van een vitale regio, gericht op het duurzaam vernieuwen van zowel het landelijk als het stedelijk gebied, samen met het versterken van het overwegend open, rustige en authentieke karakter van de regio, waardoor bewoners, bedrijven en bezoekers zich thuis blijven voelen en zich verder kunnen ontplooien.
Inzet is een duurzame en welvarende landbouw als drager van het karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle landschap. Daarbij wordt enerzijds uitgegaan van schaalvergroting en anderzijds een verbrede ontwikkeling, met neveninkomsten uit natuur, water en recreatie. In het verlengde van het Convenant blijft de regio zich inzetten voor het realiseren van de provinciale ecologische hoofdstructuur. Verder zullen de natuurdoelen vooral gestalte moeten krijgen binnen de agrarische bedrijfsvoering.
De noordrand van de Alblasserwaard, waar Nieuw-Lekkerland deel van uitmaakt, heeft tevens een goede uitgangspositie voor uitbouw van recreatieve productontwikkeling met kansen voor natuur en cultuurhistorie. Concreet worden in samenhang hiermee gestreefd naar het beter benutten van waterfronten en het vormgeven van de verzorgingsfunctie.
Het Gebiedsplatform Alblasserwaard Vijfheerenlanden is in het leven geroepen om de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden van advies te kunnen dienen over de ontwikkelingen in het landelijk gebied. In het Gebiedsplatform zijn een groot aantal organisaties op het gebied van landbouw, landschap, natuur, recreatie en cultuurhistorie vertegenwoordigd. Het Gebiedsplatform Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wil een nieuwe impuls geven aan de toekomst van het gebied. Met de gebiedsvisie Alblasserwaard Vijfheerenlanden (2009) wil het platform daarvoor de koers uitzetten. Een koers die vervolgens moet leiden tot actie: samen aan de slag om de kracht en de pracht van het gebied te koesteren, door verder te ontwikkelen.
Twee opgaven in de visie zijn van belang voor het buitengebied:
Ad 1
Kades, tiendwegen, stroomruggen, donken en andere kenmerkende landschapselementen met hun aardkundige waarden verdienen betere, actieve bescherming. Het platform streeft naar het ontwikkelen een fijnmazig netwerk van nieuwe, voornamelijk natte natuur. De kenmerkende knotwilgen en geriefhoutbosjes, hakhout, erfbeplantingen en boerenboomgaardjes zijn beeldbepalend voor het landschap. Zij worden beter beschermd en nieuw aangeplant. Het Gebiedsplatform streeft ernaar de cultuurhistorische landschapselementen, zoals voormalige eendenkooien, in ere te houden als natuurgebiedjes. Ook wordt ingezet op het op peil brengen en stabiel houden van de weidevogelpopulatie.
Verdere verrommeling van het landschap wordt tegengegaan. Daaronder wordt verstaan het voorkomen van alle ingrepen in het lint en landschap die de beeldkwaliteit en daardoor de herkenbaarheid en beleving aantasten. Het open landschap, met daarin de silhouetten van dorpen en kerken, boerderijen en knotwilgen, blijft bestaan.
Kleinschalige recreatie wordt aangemoedigd (wandelen, fietsen, kanoën, overnachten), met respect voor en genieten van de natuur, de historische gebouwen en de streekproducten.
Functieverandering van gebouwen en gronden mag op beperkte schaal en uitsluitend binnen de uiterlijke verschijningsvorm van dat open landschap en de (historische) boerderijen en dorpscontouren.
Ad 2
In grote lijnen onderscheiden het platform binnen het gebied twee typen agrarisch ondernemerschap:
Het is de ambitie van het Gebiedsplatform om de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden ook in de toekomst een goed renderende thuisbasis te laten zijn voor bedrijven waarbij door optimalisatie van de bedrijfsvoering en innovatie de efficiency van het bedrijf voortdurend wordt verbeterd en bedrijven waarbij het agrarisch ondernemerschap wordt gekenmerkt door verbreding van de agrarische bedrijfsvoering.
De verkaveling in het gebied zal waar mogelijk en nodig worden geoptimaliseerd. De oppervlakte aan maïsteelt moet worden teruggedrongen, omdat die het karakteristieke landschap aantast.
Het Gebiedsplatform stelt als doel dat binnen 10 jaar ten minste 50% van alle boeren in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden hun landerijen op natuurlijke wijze beheren.
Het waterbeheer in het gebied wordt afgestemd op de huidige functies, maar zonder schade toe te brengen aan bebouwing en natuur. De ontwikkeling en marketing van streekproducten wordt bevorderd.