direct naar inhoud van 5.5 Archeologie
Plan: Buitengebied Liesveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1927.BuitengebiedLSV-VG01

5.5 Archeologie

5.5.1 Toetsingskader

Gemeentelijke archeologisch onderzoek

In opdracht van acht gemeenten in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden heeft BAAC bv voor het gehele grondgebied van deze gemeenten een archeologische inventarisatie uitgevoerd en vervolgens een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart opgesteld. Hierin is terug te zien dat in het buitengebied van Liesveld drie archeologisch rijksmonumenten en vijf terreinen met een bepaalde archeologische waarde (overige AMK-terreinen) aanwezig zijn. Tevens is te zien dat in het buitengebied van Liesveld redelijk veel archeologische sporen te verwachten zijn. Een groot deel van het plangebied heeft een middelmatige tot zeer hoge archeologische verwachtingswaarde. Het overige gebied heeft een lage archeologische verwachtingswaarde.

5.5.2 Conclusie

In het plangebied gelden verschillende archeologische verwachtingswaarden, variƫrend van een lage tot zeer hoge kans op het aantreffen van archeologische sporen. Voor elke betreffende zone wordt in het bestemmingsplan een archeologische dubbelbestemming met bijbehorend vergunningenstelsel opgenomen. Voor de archeologische rijksmonumenten wordt in het bestemmingsplan een aparte dubbelbestemming opgenomen waarin wordt geregeld dat er geen bodemingrepen toegestaan zijn zonder dat er een vergunning aangevraagd dient te worden bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Voor de overige AMK-terreinen wordt aangesloten bij de dubbelbestemming voor de zone 'zeer hoge verwachting voor late middeleeuwen'.

Voorafgaand aan werkzaamheden in gronden met een middelhoge tot hoge verwachtingswaarde en bij AMK-terreinen dient een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd bureau, indien de vrijstellingsgrens wordt overschreden.